Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inrijverbod Italiaanse steden (ZTL)

In veel Italiaanse steden geldt een zone met beperkte toegang voor motorvoertuigen. Hier geven we informatie over de verkeersluwe zone.

Waar en waarom

De gebouwen en het leefmilieu in historische stadscentra in Italië worden bedreigd door uitlaatgassen. Ter bescherming daarvan is in veel steden een zone ingesteld met beperkte toegang voor motorvoertuigen.Het inrijverbod geldt in vele (historische) steden, bij­voorbeeld Milaan, Pisa, Rome, Florence, Arezzo, Bologna, Bolzano, Genua, Triest, Turijn, Verona en vele andere. Raadpleeg de website van de stad die je wilt bezoeken om te kijken of er een zone geldt en waar je mag parkeren. In sommige steden zoals Milaan mag je wel de stad inrijden maar moet je een Ecopass aanschaffen. De kosten van deze pas zijn afhankelijk van de mate van vervuiling van het voertuig.

Als je niet perse in het stadscentrum hoeft te zijn, parkeer dan je auto buiten de zone en ga op andere wijze het centrum in. Ligt jouw hotel in een verkeersluwe zone, kijk dan op de website van het hotel of je aan een ontheffing kunt komen. 

Naast het inrijverbod in veel Italiaanse steden, gelden er in Italië een aantal afwijkende verkeersregels.

Zone met beperkte toegang

Het witte ronde bord met rode rand geeft een algemeen inrijverbod aan. Daarboven staat dat het gaat om een zone waar u niet in mag rijden (Zona Traffico Limitato, ZTL), of parkeren (Zona Tutelata). Daarbij geven de tijden op het bord de duur van het verbod aan. De hamers naast de tijden betekenen "niet op zon- en feestdagen". Een eventueel onderbord geeft meer informatie over de uitzonderingen. De zones zijn vaak wel toegankelijk voor gehandicapten en bestemmingsverkeer zoals; vergunninghouders, hotelgasten e.a. Direct na dit bord hangen camera's die registreren welke auto's het gebied inrijden en foto's maken van de kentekens. Wie niet in de zone mag rijden, ontvangt een boete, dit zijn er soms meerdere als je rondjes gereden hebt.

Uitzonderingen

Het eventuele onderbord geeft meer informatie over de uitzonderingen:

  • Invalido: Gehandicapten (met Europese gehandicaptenparkeerkaart). Zie voor verdere informatie ANWB landeninformatie.
  • Ciclomotore: Bromfietsers
  • Motocicolo: Motoren
  • Autobus urbano: Stadsbussen
  • Taxi: Taxi's
  • Polizia: Politievoertuigen
  • Validità: Geldig van .. tot .. uur
     

Gebruik hotel of parkeergarage

Toeristen die in het gebied met beperkte toegang een hotel hebben geboekt, mogen met de auto in dit gebied rijden om bagage in en uit te laden. Het hotel moet dan wel bij het in- en uitchecken het kenteken doorgeven aan de gemeentelijke politie. Ditzelfde geldt voor het in- en uitrijden bij parkeergarages in de zone. Het is dus belangrijk bij het hotel vooraf aan te geven dat je met de auto bent. Controleer of de auto inderdaad geregistreerd is, zodat je de ZTL zonder problemen in kunt. Bewaar voor de zekerheid het parkeerkaartje (of de hotelrekening), voor het geval er toch een boete op de mat valt. Let op: de regeling voor hotels en parkeergarages is in iedere stad anders. Vraag dit na bij het hotel of de parkeergarage.

Verkeersboete uit Italie

Bezwaar tegen Italiaanse boete

FAQ aanmaning Italiaanse boete door incassobureau

Gedwongen betaling van buitenlandse boete in Nederland

Boete uit het buitenland thuis ontvangen