Tips koop van een particulier

Het kan voordelig zijn een fiets, auto, caravan of motor van een particulier te kopen. De koopprijs is vaak lager dan bij een professionele verkoper. Een nadeel kan zijn dat de verkoper minder kennis heeft van het product. Daarnaast kan het lastiger zijn je recht te halen als je van een particulier koopt dan wanneer je van een professional koopt.

Onderzoek

Een koper heeft een onderzoeksplicht. Onderzoek daarom het voertuig dat je wilt kopen. De kilometerstand kun je controleren via de website van de RDW. Daarvoor heb je alleen het kenteken nodig.

Prijs

Om te achterhalen of de gevraagde prijs redelijk is kun je onderzoek doen. Bijvoorbeeld door te vergelijken op internet en de ANWB/BOVAG-koerslijst te raadplegen. Hierin staan de prijzen die handelaren gemiddeld vragen voor gebruikte auto's.

Koop gesloten?

Een koop is gesloten zodra beide partijen het eens zijn over de koop. Dit kan schriftelijk of mondeling. Het is verstandig om de afspraken op papier te zetten. De koper moet het voertuig afnemen en de aankoopsom betalen. De verkoper moet de auto leveren. Bij de koop geldt geen bedenktijd.

Gebruik één van onze modelcontracten.

Kenteken overschrijven

Ben je de verkoper van het voertuig? Ga samen met de koper naar het kentekenloket of schrijf het voertuig online over via DigiD. Laat nooit de koper in zijn eentje het voertuig overschrijven, want dat is een groot risico. Er is geen garantie dat de koper de auto op zijn naam zet. Ontstaat hier een geschil, dan is het afdwingen van de overschrijving niet gemakkelijk. Lees hier de procedure voor overschrijving.

Gebreken

Ook als een particulier een auto verkoopt, moet hij instaan voor de gebreken die de auto heeft. De verkoper is verplicht de koper in te lichten over bestaande gebreken aan de auto waarvan hij op de hoogte is. Als de verkoper niet voldoet aan deze mededelingsplicht, kun je hem daarop aanspreken. Om de verkoper succesvol aansprakelijk te stellen of te ontbinden moet je bewijzen dat de verkoper niet alles eerlijk heeft verteld.

Koop via een makelaar

Ook al verloopt de koop van bijvoorbeeld een auto via een automakelaar, dan blijft het de koop van een particulier. De makelaar is slechts bemiddelaar. Bij gebreken na de koop spreek je dan ook niet de makelaar maar de particuliere verkoper aan.

Meer informatie:

Het kenteken overschrijven

ANWB Modelcontracten