Het kenteken

Om met een motorvoertuig op de openbare weg te mogen moet het voertuig zijn geregistreerd bij de RDW. Het voertuig moet dan voorzien zijn van een goedgekeurde kentekenplaat en je moet in het bezit zijn van een geldig kentekenbewijs.

Welke voertuigen moeten een kenteken?

Een kenteken is vereist alle voor motorrijtuigen. Daarnaast is een kenteken verplicht voor aanhangwagens boven 750 kg. Brom- en snorfietsen zijn ook motorrijtuigen en moeten daarom voorzien zijn van een kenteken. Dit geldt ook voor de Spartamet en speed pedelec.

Uitzonderingen kentekenverplichting
Onder andere gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen en Segways hebben geen kenteken, maar zijn wel verplicht WA-verzekerd. Het voertuig moet voorzien zijn van een verzekeringsplaatje.
Elektrische fietsen met trapondersteuning tot 25 km per uur vallen niet onder de motorrijtuigen. Daarom hoeven deze fietsen niet voorzien te zijn van een kenteken en hebben geen verzekeringsplicht.

Kentekencard

Per 1 januari 2014 is het kentekenbewijs een kentekencard geworden. Iedereen die vanaf 2014 een nieuwe of gebruikte auto koopt, krijgt na de tenaamstelling de kentekencard thuis gestuurd. Daarnaast is het overschrijvingsbewijs afgeschaft. Dit is nu een negencijferige code.  Ga daarvoor naar een kentekenloket. Meer hierover is te lezen op de website van de RDW.

Via de RDW kun je een vervangende kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen. Dat kan schriftelijk of online. Hier zijn kosten aan verbonden. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Kentekenpapieren (oud)

Tot 1 juni 2004 werd gesproken van delen I, II en III.

  • Deel IA: belangrijkste gegevens van het motorvoertuig zoals kentekennummer, merk, chassisnummer, type, leeggewicht, brandstof en afgiftedatum kentekenbewijs. Ook bijzonderheden worden hierop vermeld, bijvoorbeeld het bouwjaar van het motorvoertuig.
  • Deel IB: houderschapsbewijs. Bevat kentekennummers, gegevens van houder en afgiftedatum. Wordt bij elke verandering van de tenaamstelling opnieuw afgegeven en in geval van schorsing.
  • Deel II (of sinds 1995 het overschrijvingsbewijs): wordt eenmalig afgegeven en bevat enkele voertuiggegevens zoals merk en type. Ook de afgiftedatum van deel IA staat hierop.

Verplichtingen kentekenhouder motorrijtuig

Een kentekenhouder heeft een aantal wettelijke verplichtingen:

  • WA-verzekering afsluiten
  • Verkeersboete betalen
  • Algemene Periodieke Keuring (APK)
  • Motorrijtuigenbelasting betalen

Meer informatie:
Het kenteken overschrijven

Het kenteken schorsen