Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het kenteken

Om met een motorrijtuig op de openbare weg te mogen moet het zijn geregistreerd bij de RDW. Het voertuig moet dan voorzien zijn van een goedgekeurde kentekenplaat en je moet in het bezit zijn van een geldig kentekenbewijs.

Welke voertuigen moeten een kenteken?

Een kenteken is vereist alle voor motorrijtuigen. Daarnaast is een kenteken verplicht voor aanhangwagens boven 750 kg. Brom- en snorfietsen zijn ook motorrijtuigen en moeten daarom voorzien zijn van een kenteken. Dit geldt ook voor de Spartamet en speed pedelec.

Uitzonderingen kentekenverplichting

Onder andere gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen en Segways hebben geen kenteken, maar zijn wel verplicht WA-verzekerd. Het voertuig moet voorzien zijn van een verzekeringsplaatje.

Elektrische fietsen met trapondersteuning tot 25 km per uur vallen niet onder de motorrijtuigen. Daarom hoeven deze fietsen niet voorzien te zijn van een kenteken en hebben geen verzekeringsplicht.

Kentekencard

Per 1 januari 2014 is het kentekenbewijs een kentekencard geworden. Iedereen die vanaf 2014 een nieuwe of gebruikte auto koopt, krijgt na de tenaamstelling de kentekencard thuis gestuurd. Daarnaast is het overschrijvingsbewijs afgeschaft. Dit is nu een negencijferige code.  Ga daarvoor naar een kentekenloket. Meer hierover is te lezen op de website van de RDW.

Via de RDW kun je een vervangende kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen. Dat kan schriftelijk of online. Hier zijn kosten aan verbonden. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Kentekenpapieren (oud)

Tot 1 juni 2004 werd gesproken van delen I, II en III.

  • Deel IA: belangrijkste gegevens van het motorvoertuig zoals kentekennummer, merk, chassisnummer, type, leeggewicht, brandstof en afgiftedatum kentekenbewijs. Ook bijzonderheden worden hierop vermeld, bijvoorbeeld het bouwjaar van het motorvoertuig.
  • Deel IB: houderschapsbewijs. Bevat kentekennummers, gegevens van houder en afgiftedatum. Wordt bij elke verandering van de tenaamstelling opnieuw afgegeven en in geval van schorsing.
  • Deel II (of sinds 1995 het overschrijvingsbewijs): wordt eenmalig afgegeven en bevat enkele voertuiggegevens zoals merk en type. Ook de afgiftedatum van deel IA staat hierop.

Verplichtingen kentekenhouder motorrijtuig

Een kentekenhouder heeft een aantal wettelijke verplichtingen:

  • WA-verzekering afsluiten
  • Verkeersboete betalen
  • Algemene Periodieke Keuring (APK)
  • Motorrijtuigenbelasting betalen

Let op: vraag een nieuw kentekenbewijs of tenamstellingscode alleen aan op de website van de RDW. Er zijn ook andere websites die deze dienst aanbieden en vaak lijken deze websites ook op die van de RDW. Zij rekenen echter veel hogere kosten en het duurt vaak langer voor je je kentekenbewijs in huis hebt.

Meer informatie:
Het kenteken overschrijven

Het kenteken schorsen

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!