Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tram- en busongeval

Je hebt als passagier in de bus of tram een ongeluk gehad. Daarbij heb je letsel opgelopen. Wie moet je dan aansprakelijk stellen en wat moet je bewijzen?

Aansprakelijkheid ongeluk in bus of tram

Het is belangrijk na te gaan wie aansprakelijk is. Bij een bus of tram vervoer geldt er een risico-aansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat je de vervoerder aansprakelijk kunt stellen zonder dat je schuld hoeft te bewijzen. Dit geldt dus ook wanneer er bijvoorbeeld een vrachtwagen tegen de bus is gereden en de vrachtwagenchauffeur schuld heeft.

Tip
Met je ov-chipkaart kun je achterhalen wie de vervoerder is geweest.

Bewijs dat schade het gevolg is van het tram- of busongeval

Groot verschil tussen een bus- of tramongeval en bijvoorbeeld een vliegramp, is dat men in het openbaar vervoer geen passagierslijsten kent. Je moet aannemelijk maken dat je in de bus of tram zat, bijvoorbeeld door met een persoonlijke ov-chipkaart aan te tonen dat je in de bus of tram zat. Maak hiervan een uitdraai via de website www.ov-chipkaart.nl.

Verder moet je bewijzen dat je schade hebt opgelopen door het ongeluk. Voor letsel is het belangrijk zo snel mogelijk een arts te bezoeken om ervoor te zorgen dat je letsel wordt gedocumenteerd. Ook voor overige schade is het belangrijk dat je bewijs verzamelt.

Aansprakelijk stellen

Het aansprakelijk stellen van de vervoerder moet schriftelijk. Vermeld in de brief hoe het ongeluk is ontstaan. Maak daarbij gebruik van onze modelbrief en stuur zo veel mogelijk bewijs mee.

Schadeposten

Wie kan je helpen?

Verzekeringen