Naar artikel

Wat kost een kuub gas?

Dit betaal je voor je gasverbruik per kubieke meter

Je gasverbruik, dat is het grootste deel van je energierekening. Maar hoeveel kost een kuub gas eigenlijk? Hoe zijn de kosten van 1 m3 gas opgebouwd? De prijs voor een kuub gas is sinds oktober 2021 enorm gestegen. Onder meer door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Maar liefst 87% van de huishoudens in Nederland gebruikt nog gas. Die andere 13% is inmiddels van het gas af. De grootste groep heeft de afgelopen jaren een nieuwbouwwoning gekocht. De rest heeft hun woning verduurzaamd met een warmtepomp, elektrische boiler en elektrische kookplaat.

Je energierekening bestaat meestal voor driekwart uit kosten voor gas. Zeker in de koude maanden. Van je totale gasverbruik is een klein deel voor je fornuis en boiler. Je verwarming vraagt het meest.

Wat kost een kuub gas?

Volgens het CBS kost een kuub gas € 2,31 (gemiddelde prijs in december 2022). Dat is inclusief alle belastingen die op gas geheven worden. Bij ANWB Energie kostte een kuub gas in december gemiddeld € 1,79. Bekijk onze actuele uurprijzen per kuub gas.

Vanaf 1 januari 2023 is het prijsplafond van toepassing, daarbij is voor een bepaalde hoeveelheid kuub gas de maximumprijs gesteld op € 1,45.

De gasprijs is na de inval van Rusland in Oekraïne flink gestegen. Naar schatting 40% van het Europese gas komt namelijk uit Rusland. De gasprijs steeg in oktober 2021 al extreem. Voor die prijsstijging was de gasprijs ongeveer € 0,80 voor 1 m3.

Wat een kuub gas kost verschilt ook per type energiecontract: vast, variabel of dynamisch.

Wat is een kuub gas?

Om te beginnen bij het begin: een kuub is een inhoudsmaat, dat staat voor een kubieke meter. De inhoud van een kubus van 1 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter lang. Vul zo’n kubus helemaal met gas, dan is dat 1 kuub. Je kan ook zand of opslagruimte weergeven in kubieke meters, net zoals gas.

Waaruit bestaan de kosten voor een kuub gas?

Er is meer dan alleen het gas waarvoor je betaalt. De gasprijs is als volgt opgebouwd:

Kale gasprijs

Je kan de actuele inkoopprijs van gas bekijken. Dat is de gasprijs zoals die op de groothandelsmarkt geldt waar alle leveranciers inkopen voor hun klanten.

Belasting

Je betaalt verschillende soorten energiebelasting en overheidsvergoedingen voor een kuub gas:

  1. Energiebelasting, dat is een belastingmaatregel die stimuleert om zuiniger en efficiënter met energie te zijn.
  2. Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE). Dat is een bijdrage per kuub gas die wordt geïnvesteerd in duurzame energie.
  3. Btw. Je betaalt btw op de energiebelasting en ODE én ook voor het gas zelf.

Daar staat dan wel weer de vermindering van energiebelasting tegenover. Die wordt van je energierekening afgetrokken.

Regiotoeslag

Ooit was de toeslag op de gasprijs echt regioafhankelijk. Gas wordt vanuit Groningen verspreid. Hoe verder je van Groningen af woonde, hoe hoger de regiotoeslag. Sinds kort is dit overal hetzelfde. Energieleveranciers mogen zelf de hoogte bepalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) let er op dat het redelijke tarieven zijn.

Marge

Bij energiemaatschappijen betaal je een winstmarge én een risicomarge. De gasleverancier loopt het risico op onverwachte omstandigheden. Zoals een koude winter, waardoor meer gas nodig is tegen een hogere prijs. ANWB Energie rekent géén marges. Je betaalt alleen de kale gasprijs en verplichte belastingen.

Gasprijs hoort bij stroomprijs

Wat je betaalt per kuub gas heeft een directe relatie met wat 1 kWh stroom kost. Met gas wordt namelijk nog veel stroom opgewekt. Zo heeft de gasprijs dus invloed op de stroomprijs. Overweeg je helemaal van het gas af te gaan? In 3 stappen gasloos wonen.

Alles over Energie 

Alle informatie over energie en je energiecontract!

Waarom is energie nu zo duur? 

De prijzen van stroom en gas zijn enorm gestegen, hoe kan dat?

Goedkope energie zonder overstappen 

Op zoek naar de goedkoopste energieleverancier? Lees dan dit eens!

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.