Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

5 wandel- en fietsroutes met zwemgarantie

Zwembroeken en bikini’s mee!

Op warme dagen lokt de koelte van het water dat in Nederland nooit ver weg is: de zee, een verscholen ven, een rustig stuk rivier, een meer. Deze vijf wandel- en fietsroutes voeren je door de mooiste stukjes Nederland én langs fijne zwemplekken. Bij de routebeschrijvingen staat informatie over de aanwezigheid van omkleedvoorzieningen, sanitair, ligweiden, strand, waterkwaliteit en uitdagende zwemrondjes ter plekke. Dus: zwemkleding en handdoek in je tas – en op pad.

Foto: de IJzeren Man
 

Fietsen en zwemmen:

Door de Kennemerduinen naar Zandvoort

Noord-Holland, Overveen, 29,5 km

Fanatieke zwemmers weten het al: in de duinen van Zuid-Kennemerland liggen twee prachtige duinmeertjes waar je op een zomerse dag heerlijk kunt afkoelen. Deze fietsroute combineert beide meren en gaat dan door de uitgestrekte Kennemerduinen naar de kust. Zoek een mooi plekje ergens tussen Bloemendaal aan Zee en Zandvoort, zet de fiets neer en haal je zwemspullen weer tevoorschijn. Dan ontdek je meteen het verschil tussen zwemmen in zout en in zoet water.

Naar de route

Langs de kust van Walcheren

Zeeland, Veere, 48,5 km

Grootste troef van Walcheren: de eindeloos lange kustlijn. Overal kun je de fiets neerzetten en dan over de duinen of de dijk naar het strand wandelen. Typisch Zeeuws zijn de paalhoofden, de dubbele rijen palen die de golven moeten breken en waar zwemmers zeker rekening mee moeten houden als ze een tochtje langs de kust maken. Maar deze fietsroute belooft meer: van bossen vol landhuizen tot de historische pronkstad Middelburg en het verrassende Veere. 

Naar de route

Gastvrijpunten op de route: stap van je fiets voor een tussenstop bij een van de vijf Gastvrijpunten op deze route. Rust uit, laad de (fiets)accu op, vul je flesje water bij... Als ANWB-lid ontvang je ook nog eens je tweede kop koffie of thee gratis*. Lees meer over ANWB Gastvrij

Foto: de Kennemerduinen
 

Tussen Engelermeer en IJzeren Man

Noord-Brabant, Engelermeer, Den Bosch, 44,5 km

Deze fietsroute doet onderweg twee grote zwemmeren aan: het Engelermeer bij Den Bosch en de IJzeren Man bij Vught. Andere hoogtepunten zijn de prachtige oude binnenstad van Den Bosch en – van een heel andere orde – de herinneringen aan het oorlogskamp in Vught. Daartussen doorkruis je een oer-Brabants landschap van riviertjes, kastelen, akkers, bossen en onverharde wegen. 

Naar de route

Langs Veluwezoom en IJssel

Gelderland, Rheden, 38 km

Nederland vlak? Niet bij Nationaal Park De Veluwezoom. Een pittige klim wordt beloond met een magnifiek uitzicht over golvende heidevelden en bossen. Terug beneden volg je de rivier de IJssel, die zich in wijde bochten door het landschap slingert. Net voorbij de historische stad Doesburg zijn twee van die bochten afgesneden. Daarna is veel zand afgegraven, resulterend in een hele serie zwemplassen – ideaal om al dat klimzweet af te spoelen!

Naar de route

Gastvrijpunt op de route: midden op de Veluwe in een schitterende omgeving vind je Fletcher Landgoed Hotel Avegoor. Eerlijk eten en regionale producten staan hier centraal. 

Foto: de Leijen
 

Wandelen en zwemmen:

Rondje de Leijen

Friesland, Rottevalle, 17 km

Het Friese platteland zit vol verrassingen. Tijdens een wandeling rond recreatiemeer De Leijen verandert de aanblik constant. Je passeert sfeervolle dorpen, veenriviertjes, rietvelden, natte polders en kleinschalig boerenland met houtwallen. Neem zwemspullen mee, want op sommige plekken kun je zo het water in.

Naar de route

Nog een duik?

Deze wandelroute hoort bij het ANWB-boek Zwemmen in de natuur. Daarin staat 52 plekken beschreven waar je in open water kunt zwemmen, van de Noordzee tot rivieren, meren en vennen.

 

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

15% korting
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.