Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De E-bike van het Jaar 2023 is bekend

24 februari 2023 De RAI Vereniging roept twee winnaars uit

Dit jaar werkt de RAI Vereniging binnen de e-bike van het jaar verkiezing met twee categorieën: de beste e-bike en de beste elektrische bakfiets.

Let op: dit is de fiets-awardverkiezing vanuit de RAI Vereniging, niet de ANWB E-biketest. De RAI Vereniging organiseert deze jaarlijkse, prestigieuze verkiezing om fietsfabrikanten te stimuleren nog mooiere en geavanceerdere fietsen te fabriceren.

En de winnaars zijn…

De winst voor de beste e-bike gaat naar de Stormguard E+2 e-bike van het merk Giant (€ 6799). In de categorie bakfiets staat Urban Arrow met de Urban Arrow Family Performance plus (€ 6190) aan de top. 

Hoe wordt er beoordeeld?

Beste e-bike: Giant Stormguard E+2

De Stormguard E+2 van Giant is de SUV onder de e-bikes. Hij is voorzien van een krachtige Yamaha middenmotor en het elektrische systeem en alle kabels zijn mooi weggewerkt. Het frame is afkomstig uit de mountainbike categorie en kan 100 mm ‘inveren’. De robuuste bagagedrager is zwevend aan het frame gemonteerd en is goed voor 20 kg aan lading. Giant biedt deze fiets aan met 5 versnellingen van Shimano of met een Enviolo traploos verstelbare achternaaf in combinatie met een riem. Hierdoor is de fiets redelijk onderhoudsarm. Deze topfiets is zowel geschikt voor woon-werkverkeer als outdoor activiteiten.

Bekijk en vergelijk de winnende e-bike in de ANWB E-bike vergelijker

Eervolle vermeldingen zijn er voor de Koga Vectro S20 (€ 4399) en de Gazelle Ultimate C380 HMB (€ 4299).

Alles over elektrische fietsen

E-bikes zijn niet goedkoop, waardoor het extra belangrijk is om je voor de koop goed te oriënteren. ANWB helpt je daar graag bij. Bekijk deze pagina voor handige informatie en tips over e-bikes. Van e-bike onderdelen en aankooptips tot prijsinformatie en de beste e-bikes uitgelicht.

Beste bakfiets: Urban Arrow Family Performance plus

Het ontwerp van de Family Performance plus van Urban Arrow is kenmerkend en heeft de toon gezet voor elektrische bakfietsen. Het samenspel tussen het frame en de gebruikte onderdelen zorgt ervoor dat dit een bakfiets is die vanaf de eerste meter vertrouwen geeft. De fiets rijdt met zijn krachtige Bosch cargoline middenmotor en Enviolo traploos verstelbare schakelnaaf zeer soepel. Het rijgedrag is zeer voorspelbaar en hierom werd deze bakfiets unaniem verkozen tot winnaar.

Bekijk en vergelijk de winnende bakfiets in de ANWB E-bike vergelijker

Eervolle vermeldingen zijn er voor de Lovens Explorer 65 (€ 5799) en de Gazelle Makki connect (€ 5199).

Winnaars van voorgaande jaren

De ‘normale’ fiets verdient een groter podium

Helaas worden er steeds minder ‘normale’ ofwel niet elektrische fietsen ingestuurd. Dit jaar was het animo zelfs zo laag dat er maar drie inzendingen binnenkwamen. De vraag naar normale fietsen blijft groot - hopelijk kan de jury volgend jaar op een groter aantal inzendingen rekenen en voorkomen dat de e-bike het complete segment ondersneeuwt. De speed e-bike had geen inzendingen en komt te vervallen.

De winnende fiets

Het model TravL Pinion beltdrive (€5199) van Jongerius is de winnaar in de categorie Fiets. Eervolle vermeldingen zijn er voor de Koga F3 8.0 (€2199) en de Batavus Mambo (€1099).

 

Zin om er in 2023 vaker op uit te trekken?

Zoek een mooie fietsroute, spring in het zadel en ontdek Nederland op de fiets. En laat je in de E-bike vergelijker inspireren door alle nieuwe elektrische fietsen voor dit jaar.

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.