Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiets kopen

Wat komt er bij kijken?

Ga je een fiets kopen, dan komen er veel vragen op je af. Welke versnellingen wil je? Wil je überhaupt versnellingen? Ga je voor ouderwets trappen of stap je over op elektrisch? Wij helpen je graag om de juiste fiets te kopen.

'Even snel' online een fiets kopen klinkt verleidelijk. Geen bemoeienis van fietsverkopers en geen moeilijke vragen waar je over na moet denken. Hoe verleidelijk dit ook is, toch raden wij je aan om je eerst goed te oriënteren voor je een fiets gaat kopen. Het zou immers zonde zijn als je je nieuwe fiets weer terug moet sturen, toch? We lopen de belangrijkste fietsonderdelen langs, zodat je precies weet wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een fiets.

1. Soort fiets bepalen

Het eerste wat je jezelf af moet vragen als je besluit een fiets te kopen, is welk type fiets je precies wilt. Fietsen zijn er namelijk in veel verschillende soorten en maten en niet iedere fiets is geschikt voor bijvoorbeeld een lange fietstocht.

We geven een korte uitleg over de meest voorkomende fietssoorten en voor welke fietsritten je ze kunt gebruiken.

Meer informatie over alle soorten fietsen

2. Wel of geen versnellingen?

Versnellingen zorgen ervoor dat je zelf kunt bepalen hoe zwaar of hoe licht je fietst. Klinkt fijn toch? Maar, vraag jezelf af of je echt versnellingen nodig hebt. Versnellingen zijn handig als je veel lange tochten fietst of bij heuvelachtig gebied. Als je vaak korte afstanden over vlak terrein fietst, zijn versnellingen snel overbodig. Omdat versnellingen een fiets duurder maken, kun je er in dit laatste geval beter voor kiezen om een fiets zonder versnellingen te kopen.

Wel versnellingen? Dan kun je kiezen uit de volgende twee verschillende soorten:

3. Type fietsrem kiezen

Op een fiets kun je kiezen uit twee typen remmen:

1. Terugtraprem

Dit type rem zie je vaak terug op goedkopere fietsen. Door met je trappers achteruit te trappen, sluiten de remblokjes aan op het achterwiel van je fiets. Hierdoor rem je af. Gedoseerd remmen met een terugtraprem is lastig.

2. Handrem

Met handremmen kun je beter doseren. Deze remmen zitten op je stuur en bedien je met je handen. Knijp je in de remmen dan sluiten de remblokjes aan op zowel je voorwiel als je achterwiel.

Het is een kwestie van proberen welk type fietsrem jij het fijnste vindt; de één is niet per se beter dan de ander.

4. Framemaat fiets bepalen

Wil een fiets kopen, dan is de framemaat een van de belangrijkste aandachtspunten. De fiets framemaat zegt iets over de framehoogte van je fiets. Deze framehoogte is de afstand van de trapas tot aan het punt van het frame waar de zadelpen er uitkomt uitgedrukt in centimeters.

Fietsplezier valt of staat met de goede maat van een frame. Bij een te groot fietsframe kan het stuur te ver af staan en bij een te klein frame is het zadel soms niet hoog genoeg af te stellen. Om controle te hebben over je fiets en om fysieke klachten tijdens en na het fietsen te voorkomen, is het belangrijk om de juiste framemaat van je nieuwe fiets te bepalen.

Welke fiets framemaat?

In onderstaand overzicht kun je globaal zien welk framemaat bij jouw lengte past:
Lengte                       Framemaat
1.50m – 1.65m          49 
1.55m – 1.70m          51 
1.60m – 1.75m          53 
1.70m – 1.85m          57 
1.85m – 1.95m          61 
1.95m – 2.10m          65

Framemaat fiets berekenen

Als je een rolmaat en rekenmachine bij de hand hebt, kun je ook zelf de voor jouw juiste fiets framemaat berekenen. Dit doe je als volgt:

  • Zet je benen zo'n 15 cm uit elkaar en meet je binnenbeenlengte (van grond tot kruis) zonder je schoenen aan.
  • Vermenigvuldig deze lengteafstand met 0,68 en dan heb je de juiste framemaat te pakken.

Let op bij een geveerde zadelpen

Let op als je van plan bent een fiets met een geveerde zadelpen te kopen, moet je 4 cm van jouw framemaat aftrekken. Zit je tussen twee framematen in? Kies dan altijd voor de kleinere maat. Een kleinere maat kun je compenseren met een stuurvoorbouw en de hoogte en stand van het zadel. Een iets te grote fiets kan klachten opleveren in nek en schouders.

Voor een advies op maat kun je het beste langs een fietsspeciaalzaak gaan. Zij beschikken vaak over speciale meetapparatuur waarmee de framemaat nauwkeurig kan worden bepaald.

5. Goede fietsverlichting kiezen

Ga je een fiets kopen, dan is goede verlichting ook geen overbodige luxe. Er zijn verschillende soorten fietsverlichting waar je uit kunt kiezen:

  1. dynamoverlichting
  2. verlichting via naafdynamo
  3. verlichting op batterij
  4. led-lampjes

Meer informatie over de voor- en nadelen per fietsverlichting, het verschil tussen Led, Lux en Lumen en de boetes die je kunt krijgen als je zonder licht fiets lees je hier.

6. Zijn de standaard fietsonderdelen naar wens?

Op iedere fiets zitten standaard onderdelen, maar het kan soms verstandig zijn om deze standaard fietsonderdelen te vervangen.

Fietszadel

Er zijn fietszadels van verschillende materialen te koop. Gelzadels zijn comfortabel, leren zadels gaan lang mee en vormen zich na verloop van tijd naar je lichaam. Ideaal als je lange afstanden gaat fietsen. Denk er wel aan dat je een hard zadel moet ‘inzitten’. Wil je echt een goed zadel? Laat dan een zadel aanmeten bij een fietsspeciaalzaak.

Fietsstandaard

Kies je voor een fiets waarop je veel gewicht gaat vervoeren, zoals een kind of bagage als je op fietsvakantie gaat? Zoek dan een stevige standaard uit voor op je fiets. Met een enkele standaard kan het (extra) gewicht op een fiets ervoor zorgen dat de fiets omvalt. Met een dubbele standaard wordt het gewicht goed verdeeld en blijft de fiets beter overeind staan.

6. Maximaal toegestaan totaalgewicht

Ook belangrijk: elke fiets heeft een maximaal toegestaan totaalgewicht. Volgens de Europese regels moet elke fabrikant dat maximum in kilogram aangeven per model. Je berekent de totale belasting als volgt: gewicht van de fiets + gewicht van de berijder (inclusief kleding/schoenen) + eventuele bagage zoals fietstassen en kinderzitjes. Bekijk het rekenvoorbeeld

Fiets uitgezocht, en nu?

Als je eindelijk een fiets uitgezocht hebt, wil je hem natuurlijk zo snel en goedkoop mogelijk kopen. Toch geven wij graag nog de volgende tips voordat je de fiets écht gaat kopen:

  • Maak een proefrit
    Maak een proefrit op de fiets die je hebt uitgezocht. Hiervoor kun je het beste naar een fietsspeciaalzaak gaan. Zij kunnen de fiets voor je instellen, zodat je de fiets zo goed mogelijk kunt testen.
  • Eerlijke fiets kopen
    Wil je een fiets kopen van bekenden of via internet, dan kan het zijn dat je een gestolen fiets koopt. Heling is strafbaar en daarom is het zaak om een eerlijke fiets te kopen. Op stopdiefstal.nu staat waar je op moet letten bij het kopen van een (tweedehands) fiets.

Vergeet ook deze praktische zaken niet te regelen na het kopen van je fiets.

Tot slot

Na het kopen van een nieuwe fiets zijn er nog twee dingen waar je rekening mee moet houden voordat je kunt gaan fietsen.

  1. Laat je fiets goed instellen
    Dat kun je zelf doen of vraag aan de fietsverkoper of hij je helpt met het goed instellen van je zadelhoogte en stuurafstand. Als je fiets niet goed ingesteld staat, kun je blessures krijgen tijdens het fietsen.
  2. Voorkom dat je fiets gestolen wordt
    Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je pas gekochte fiets gestolen wordt. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om het fietsendieven zo moeilijk mogelijk te maken.

Help mij de juiste fiets kiezen

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!