Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De hybride fiets: het beste van beide

Een beetje mountainbike en beetje racefiets

Is het een mountainbike? Is het een racefiets? Nee, het is de hybride fiets! Een lichtgewicht fiets met sportieve geometrie. Overal geschikt voor, maar op geen enkel terrein een ware specialist.

Stevig, met een stoere uitstraling: de mountainbike spreekt veel mensen aan. Overal doorheen en overheen rijden, dat is makkelijk! Lekker comfortabel en met een kleine kans op lekke banden. Maar... met die dikke noppenbanden fietst het zo zwaar, moet dat nou? En zonder spatborden in de regen? Dan krijg je een natte kont. Dat kan handiger, en zo is de hybride fiets geboren,

Wat is een hybride fiets?

De hybride fiets is een sportief model dat tussen de racefiets en de mountainbike zit. Minder 'dik' gebouwd dan een mountainbike, met smallere banden en zonder zwaar profiel. De hybride fiets heeft een recht stuur, is lichter van gewicht dan een stadsfiets en heeft genoeg versnellingen om je in de heuvels te kunnen redden. De fietshouding is meer ontspannen en recht-op dan op veel mountainbikes en racefietsen. E-bikes met een sportieve geometrie worden ook vaak hybride genoemd.

Bijna-alleskunner

Een hybride is een lichtgewicht alleskunner voor ontspannen én voor sportievere fietstochten, woon-werkverkeer, en fietsvakanties. Nadeel: de hybride is niet geschikt voor stuiteren over boomwortels of sportieve beklimmingen en afdalingen in de bergen. Maar dat vinden de meeste berijders geen probleem: dat waren ze toch al niet van plan.

Geen standaard

Bij een racefiets (lichtgewicht, racestuur) en mountainbike (solide bouw, dikke banden, recht stuur) weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Zo niet bij de hybride. Je kunt soorten fietsen kruisen zo veel je wilt, er zijn geen regels voor. Daarom heeft de hybride fiets veel verschillende verschijningsvormen. Ook een zwaardere stadsfiets met 8 versnellingen kun je hybride noemen, bijvoorbeeld om sportieve kopers te lokken. Dat mag gewoon.

Hybride fiets kopen

Zoek je een hybride fiets voor langere en/of sportievere fietstochten, dan zijn dit de 5 vragen die je jezelf moet stellen:

 1. Wil je spatborden of juist niet?
  Wil je zo min mogelijk gewicht, of liever geen modder op je rug.
   
 2. Wel of geen bagagedrager?
  Wil je fietstassen of spullen achterop, of zo licht mogelijk.
   
 3. Hoeveel versnellingen heb je nodig?
  Vind je snelheid belangrijk, fiets je veel in heuvels of bergen, ga je op fietsvakantie, kies dan een hybride met veel versnellingen.
   
 4. Wordt het een elektrische hybride?
  Voor sportieve ritjes, met name in heuvelland, is een midden- of achtermotor meer geschikt vanwege de betere wegligging.
   
 5. Buig je graag voorover om nog sneller te fietsen?
  Ga voor een hybride met een sportieve zit waarin je meer kracht op de pedalen kunt zetten. Je vangt minder wind en verdeelt je gewicht beter over de fiets, waardoor je minder snel zadelpijn krijgt.


Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!