Tips voor fietsverlichting

Welk licht wil jij?

Zien en gezien worden, daar gaat het om bij fietsverlichting. Een fiets met naafdynamo is de slimme keuze als je toch een nieuwe fiets koopt. Losse fietslampjes zijn een prima oplossing voor alle fietsen zonder ‒ werkende ‒ fietsverlichting.

Om met een open deur in huis te vallen: fietslampjes zijn er niet om boetes te ontlopen, maar om aanrijdingen te voorkomen. Sommige fietsers lijken daarvan niet op de hoogte en rijden met slechts een gloeiend pitje door de donkere straten - een lampje is een lampje, toch?

Goede fietsverlichting: 2 eisen

 • Zichtbaarheid is de belangrijkste eis voor fietsverlichting.
  Lampjes draag je in de eerste plaats voor je eigen veiligheid. Daarnaast is het voor andere verkeersdeelnemers fijn wanneer ze een fietser op tijd zien. Het scheelt spanningen in het toch al zo drukke verkeer. Koop daarom lampjes met een goede zichtbaarheid voor en achter.
 • Zelf zien waar je rijdt is ook erg fijn.
  Zicht op het wegdek vlak voor je, maar ook een tiental meters vooruit. En een iets bredere lichtstraal, zodat je kunt zien waar de rand van het fietspad is.

Met deze 15 sets fietslampjes kan je zien én gezien worden.

Welke fietsverlichting?

Daarnaast zijn er nog talloze wensen die per fietser verschillen.

Naafdynamo

 • Het allermakkelijkste is een fiets aanschaffen met naafdynamo en goede voor- en achterverlichting. Dan heb je je verlichting altijd bij je. En hoef je je geen zorgen te maken over lege batterijen.
 • Achteraf een naafdynamo en bijpassende dynamoverlichting plaatsen is heel lastig.

Losse fietslampjes

 • Een setje losse fietslampjes kun je op meerdere fietsen gebruiken. Je neemt zo'n setje makkelijk mee.
 • Een compact lichtgewicht setje kun je een vaste plek in bijvoorbeeld je woon-werktas geven. Voor het geval dat.
 • Als je losse verlichting koopt, heb je enorm veel keuze: de hoeveelheid licht (vaak in lumen, soms in lux), de lichtbundel, de accuduur, het montagesysteem, accu of batterijen. Wat het beste past bij jouw wensen.

Een ingebouwde accu of losse baterijen, wat is het beste?

 • Verlichting met accu laat je op met een usb-kabel of je steekt de usb-stekker rechtstreeks in de usb-poort. Een opgeladen, goede accu geeft lang licht. Is ie leeg, dan zul je hem eerst moeten opladen.
 • Voor losse oplaadbare batterijen heb je een aparte lader nodig, die is lastiger mee te nemen dan een kabeltje. Voordeel van oplaadbare fietsverlichting: zijn de batterijen leeg, dan doe je er nieuwe batterijen in. Die kun je op veel plaatsen kopen.

De lichtbundel

Goed kunnen zien waar je rijdt, dat stelt eisen aan het type lichtbundel van de koplamp.

 • Veel fietsers, en vooral hardfietsers, willen vér vooruit kunnen kijken. Een krachtige voorlamp, denk aan 500 lumen of meer, heeft een groot bereik.
 • Fiets je vaak in het pikkedonker, dan is een brede lichtstraal fijn. Maar welke lampen hebben een brede lichtbundel? Soms wordt dit vermeld bij de pluspunten van een koplamp. Je kunt er ook specifiek naar vragen in de fietsenwinkel, en uitproberen.
 • Bij de wat duurdere verlichting kun je een felle lichtbundel dimmen. Handig als je soms in het pikkedonker en soms op een verlicht fietspad rijdt. Dimmen spaart energie.
 • Sommige lampjes hebben kleine vensters aan de zijkanten, zodat je ook zichtbaar bent voor verkeer van opzij.

Fietsverlichting tips

 • Koplampen met ledjes kunnen enorm veel licht geven. Let erop dat je je tegenligger niet verblindt.
 • Led is de norm bij fietsverlichting. Je krijgt een hoge lichtopbrengst die weinig stroom kost. Om een idee te geven: tot zo'n 100 lumen is een led fietslampje vooral geschikt om gezien te worden. Vanaf 500 lumen kun je uit de voeten op minder goed verlichte fietspaden of met hogere snelheden.
 • Reflecterende kleding en spullen vergroten je zichtbaarheid, ook voor verkeer van opzij. Er zijn bijvoorbeeld rugzakken, jassen en fietstassen met reflectie te koop.
 • Batterijen en accu's (meestal lithium-ion) gaan langer mee als je ze regelmatig gebruikt. Leeg opbergen verkort de levensduur, evenals extreme temperaturen.
 • Andere criteria die je kunt meenemen in je zoektocht naar het perfecte losse fietslampje:
  1. Waterdicht / spatwaterdicht.
  2. Manier van bevestigen, liefst zonder gereedschap.
  3. Makkelijk mee te nemen in je tas of jaszak.

Wat zijn de fietsverlichting regels?

Wat mag wel en wat absoluut niet? De regels voor fietsverlichting zijn vrij simpel. Bekijk ze hieronder:

Fietsverlichting regels

Speciaal voor jou geselecteerd