Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De fietshelm: zo gaat hij het langst mee

Veilig, handig én hip

Een fietshelm draag je voor je veiligheid en (over het algemeen) niet voor je lol. Maar hoe maak je dit verstandshuwelijk toch zo aangenaam mogelijk? Met een paar slimme tips over het dragen, gebruiken, opbergen en meenemen van je helm helpen wij je om die relatie goed te houden.

Tips voor thuis

Opbergen

Hoe stevig een helm ook mag lijken: zonlicht kan een helm flink beschadigen. Een donkere opbergplek is het best, dus hang je helm in elk geval niet in het volle zonlicht. Als je dit wél doet, verliezen de kunststof materialen snel hun weekmakers en neemt het vermogen om klappen te incasseren in hoog tempo af. Je kunt ook een beschermhoes gebruiken. Als je de helm laat vallen is de kans aanwezig dat de buiten- of binnenschaal is beschadigd en kan de helm je hoofd niet meer goed beschermen.

Schoonmaken

Vliegen aan de buitenkant, vuil en zweet aan de binnenkant: een fietshelm wordt smerig. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar zweet en vuil kunnen ook het kunststof binnenwerk aantasten, waardoor dat rap achteruitgaat. Neem de helm na een fietstocht af met een vochtige doek. Vergeet daarbij de riempjes niet en maak ze schoon met een beetje handzeep. Kun je het binnenwerk (de padding) eruit halen? Je kunt dat in een waszak meewassen op 30 graden. Droog de helm gewoon in de lucht of met de haardroger op de koude stand.

Hoelang gaat een fietshelm mee?

Een fietshelm gaat drie tot vijf jaar mee: we raden aan om de helm sowieso vijf jaar na aanschaf te vervangen. In je helm vind je een sticker met de productiedatum erop. Tel daar vijf jaar bij op. Meteen een tip: zo vind je ook in de winkel de meest ‘verse’ helm. Lees meer over de levensduur van een fietshelm.

Tips voor onderweg

Een muts onder je fietshelm?

In de zomer is zo’n geventileerde helm wel lekker, maar in de winter rijd je toch liever met een muts op. Dat kan prima onder een helm, maar koop wel een (fiets)muts die daarvoor gemaakt is. Die zijn er al voor een klein bedrag en zo blijf je verzekerd van een goede pasvorm van je helm.

Even afstappen: helm mee of aan de fiets?

Je hebt misschien niet altijd zin om met je helm te zeulen. Denk dan aan een kabelslot dat je door de ventilatiegaten van je helm kunt halen. Zo kun je je helm vastzetten aan je fiets. Toch liever meenemen? Er zijn diverse rugzakken te koop met lussen aan de buitenkant waaraan je een helm kunt bevestigen. Scheelt weer ruimte voor de boodschappen. Ook handig: er bestaan tegenwoordig inklapbare fietshelmen die makkelijk in je tas passen.

Bril, fietsbril, vizier en gehoorapparaat?

De meeste helmen zijn aan de binnenkant voorzien van ruimte voor de pootjes van een bril, zodat je er prima een kunt dragen. Ga je voor een snelle look? Er zijn helmen voor racefietsers en MTB’ers die je kunt voorzien van een extern vizier. Ook je gehoorapparaat zou uitstekend moeten passen, maar ga wel eerst een helm passen mét apparaat om er zeker van te zijn dat er ruimte genoeg is.

De juiste manier om je fietshelm te dragen

Veelgestelde vragen over de fietshelm:

 1. Ik ben gevallen, kan ik mijn helm nog gebruiken?

  Ben je met je helm ergens tegenaan gekomen? Dan heeft hij zijn taak volbracht en moet je hem vervangen. Beschadigingen zijn niet altijd zichtbaar en bovendien is het binnenwerk niet geschikt om meerdere klappen op te vangen.

 2. Fiets, e-bike of speed pedelec: wat is de juiste helm?

  Voor een gewone fiets, racefiets, mountainbike en e-bike is een helm (nog) niet verplicht. Met name voor de laatste drie is het wel, gezien de hoge snelheden die mogelijk zijn, sterk aan te raden er toch een te dragen. Voor speed pedelecs gelden dezelfde regels als voor brommers: je moet daarvoor een helm dragen die geschikt is voor hogere snelheden. Dat is dus geen ‘normale’ fietshelm. Dit type ‘brommerhelm’ is voorzien van een NTA 8776-keurmerk. Let daar goed op.

  De keuze in helmen is groot, check voor aankoop advies de tops van de ANWB en de meest recente ANWB fietshelmentest.

 3. Kan ik een helm tweedehands kopen?

  Het kan wel, maar ons advies is om het niet te doen. Een helm kan er aan de buitenkant goed uitzien terwijl het dempingsmateriaal toch flink beschadigd is. Daarbij is de helm misschien al te oud om nog goed te kunnen functioneren.

 4. Ik heb lang haar, kan dat wel met een helm?

  Er zijn helmen op de markt waarbij speciaal rekening is gehouden met lang haar in een staart of in een vlecht. Met losse haren kun je natuurlijk ook op de fiets stappen, maar dat is in combinatie met een helm vaak erg oncomfortabel en je stapt af met een haardos vol klitten.

 5. Ik wil een mooie sticker op mijn helm plakken, kan dat?

  Nee, de lijm van stickers kan het kunststof of de lak aantasten, waardoor je helm minder veilig is. Ook verf en vernis kunnen een helm flink aantasten.

 6. In deze landen is een fietshelm verplicht.

Waarom een fietshelm?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!