Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo draag je een fietshelm

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet

Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

Hoe moet een fietshelm zitten en ook: hoe niet

Plaatsing op je hoofd

 • Wel: Zet de helm horizontaal op je hoofd. Je schedel is dan vanaf je oren naar boven rondom beschermd. Voorhoofd en slapen zijn afgedekt. En zelfs al zou je plat op je gezicht vallen, dan vangt de dikke rand van de helm over je voorhoofd een deel van de klap op.
 • Niet: De helm te ver op je achterhoofd dragen. Met een snijdend bandje in/onder je kin tot gevolg. De bescherming van je hoofd is zo verre van optimaal en kan eventuele letsels zelfs verergeren.

Riempjes

 • Wel: Stel de riempjes af op de juiste lengte. Vaak zitten de riempjes als een soort driehoek om je oren heen. Met een gesp zet je de helm onder je kin vast. Zorg dat je oren vrij blijven en dat de riempjes niet schuren.
 • Niet: Het riempje/de gesp te strak of te los. Het ligt voor de hand dat als riem en gesp verkeerd zijn afgesteld, de helm van je hoofd kan schieten tijdens een val. Tussen de riempjes en de kaak mag ongeveer een vingerdikte ruimte zijn. Strakker hoeft niet. Te strak kan bij valpartijen zelfs schadelijk zijn. Het kan enige tijd duren voordat je de juiste en comfortabele afstelling van de bandjes hebt gevonden. De sluiting moet trouwens onder de kaken zitten. Over de kin zou het riempje kunnen losschieten

Pootjes van de bril

 • Wel: Draag je een bril of zonnebril, zorg dan dat de pootjes over (dus aan de buitenzijde) de riempjes van de helm zijn geplaatst. Zo kan de bril makkelijk afvallen op het moment dat je naar de grond gaat en wordt die niet in je gezicht gedrukt.
 • Niet: De brilpootjes binnen de bandjes van je fietshelm steken.

Muts

 • Wel: Wil je in de winter je hoofd graag warm houden? Er zijn fietsmutsen voor onder je fietshelm. Sommige fabrikanten bieden bij de fietshelm een passende muts. Deze fleece helmmuts van ANWB houdt ook je oren warm. 
  Niet: Een gewone muts onder je fietshelm dragen. Het dragen van een reguliere muts onder de helm kan bij een ongeval ernstige gevolgen hebben.


Ben je zuinig op je fietshelm, dan gaat hij langer mee. Beter nog: een helm in goede conditie biedt betere bescherming.

Shop je goedgekeurde fietshelm bij ANWB

Fietshelmexpert Lorenzo laat je in de video zien hoe je de helm op de juiste manier draagt.


Top 3 van de don'ts:

 1. Doe geen speldjes en dikke frutsels in het haar

  Draag liever een lage paardenstaart, in de nek.
 2. Draag de juiste maat helm

  Niet te groot, niet te klein. Een te kleine helm zit niet lekker en veroorzaakt hoofdpijn. Een te grote helm zit niet strak aangesloten op de schedel en kan bij impact de krachten op het hoofd niet goed afvloeien. De afstelknop achter op elke helm is voor het perfectioneren van de afstelling. De helm moet bij aanschaf goed passen op je hoofd.
 3. Je fietshelm achterstevoren dragen

  Klinkt misschien als een inkoppertje, maar het wordt gedaan; een fietshelm als een petje achterstevoren op het hoofd dragen. Dit biedt totaal geen bescherming, hier is een fietshelm niet voor ontworpen.

In welke landen is een fietshelm verplicht?

De regels rondom een helmplicht in het buitenland kunnen per land verschillen. Check voor vertrek of een fietshelm verplicht is in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en meer Europese landen.

Help mij een goede helm kiezen

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!