Naar artikel

Zo draag je een fietshelm

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet

Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

Hoe moet een fietshelm zitten en ook: hoe niet

Plaatsing op je hoofd
 • Wel: Zet de helm horizontaal op je hoofd. Je schedel is dan vanaf je oren naar boven rondom beschermd. Voorhoofd en slapen zijn afgedekt. En zelfs al zou je plat op je gezicht vallen, dan vangt de dikke rand van de helm over je voorhoofd een deel van de klap op.
 • Niet: De helm te ver op je achterhoofd dragen. Met een snijdend bandje in/onder je kin tot gevolg. De bescherming van je hoofd is zo verre van optimaal en kan eventuele letsels zelfs verergeren.
Riempjes
 • Wel: Stel de riempjes af op de juiste lengte. Vaak zitten de riempjes als een soort driehoek om je oren heen. Met een gesp zet je de helm onder je kin vast. Zorg dat je oren vrij blijven en dat de riempjes niet schuren.
 • Niet: Het riempje/de gesp te strak of te los. Het ligt voor de hand dat als riem en gesp verkeerd zijn afgesteld, de helm van je hoofd kan schieten tijdens een val. Tussen de riempjes en de kaak mag ongeveer een vingerdikte ruimte zijn. Strakker hoeft niet. Te strak kan bij valpartijen zelfs schadelijk zijn. Het kan enige tijd duren voordat je de juiste en comfortabele afstelling van de bandjes hebt gevonden. De sluiting moet trouwens onder de kaken zitten. Over de kin zou het riempje kunnen losschieten
Pootjes van de bril
 • Wel: Draag je een bril of zonnebril, zorg dan dat de pootjes over (dus aan de buitenzijde) de riempjes van de helm zijn geplaatst. Zo kan de bril makkelijk afvallen op het moment dat je naar de grond gaat en wordt die niet in je gezicht gedrukt.
 • Niet: De brilpootjes binnen de bandjes van je fietshelm steken.
Muts
 • Wel: Wil je in de winter je hoofd graag warm houden? Er zijn fietsmutsen voor onder je fietshelm. Sommige fabrikanten bieden bij de fietshelm een passende muts.
  Niet: Een gewone muts onder je fietshelm dragen. Het dragen van een reguliere muts onder de helm kan bij een ongeval ernstige gevolgen hebben.

Klaar om een fietshelm te dragen? Shop je goedgekeurde fietshelm bij ANWB.

Fietshelmexpert Lorenzo laat je in de video zien hoe je de helm op de juiste manier draagt.


Langer plezier van je fietshelm

Ben je zuinig op je fietshelm, dan gaat hij langer mee. Beter nog: een helm in goede conditie biedt betere bescherming.

Top 4 van de don'ts:

 1. Een ongeschikte helm voor het vervoersmiddel dragen
  Dat is zelfs een strafbaar feit. In geval van een ernstige aanrijding met hoog energetisch letsel komen er leden van een speciale politie-eenheid ter plaatse. Zij doen onafhankelijk onderzoek. Als ze vaststellen dat je een verkeerde helm op had, komt dit niet alleen je herstel niet ten goede, maar loop je ook een enorm risico: namelijk dat de verzekering niet uitkeert.
 2. Doe geen speldjes en dikke frutsels in het haar
  Draag liever een lage paardenstaart, in de nek.
 3. Draag de juiste maat helm
  Niet te groot, niet te klein. Een te kleine helm zit niet lekker en veroorzaakt hoofdpijn. Een te grote helm zit niet strak aangesloten op de schedel en kan bij impact de krachten op het hoofd niet goed afvloeien. De afstelknop achter op elke helm is voor het perfectioneren van de afstelling. De helm moet bij aanschaf goed passen op je hoofd.
 4. Je fietshelm achterstevoren dragen
  Klinkt misschien als een inkoppertje, maar het wordt gedaan; een fietshelm als een petje achterstevoren op het hoofd dragen. Dit biedt totaal geen bescherming, hier is een fietshelm niet voor ontworpen.

Lees ook: Slimme tips voor onderweg

In welke landen is een fietshelm verplicht?

De regels rondom een helmplicht in het buitenland kunnen per land verschillen. Check voor vertrek of een fietshelm verplicht is in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en meer Europese landen.

Help mij een goede helm kiezen

Speciaal voor jou geselecteerd

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Vanaf63,95p/mnd
E-bike leasen 

Rijd op een gloednieuwe e-bike, inclusief service, voor een vast bedrag per maand. Da's fietsen zonder zorgen!