Zo draag je een fietshelm

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet

Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

Hoe moet een fietshelm zitten en ook: hoe niet

 • Wel: Wil je in de winter je hoofd graag warm houden? Er zijn fietsmutsen voor onder je fietshelm. Sommige fabrikanten bieden bij de fietshelm een passende muts. 
  Niet: Een gewone muts onder je fietshelm dragen. Het dragen van een reguliere muts onder de helm kan bij een ongeval ernstige gevolgen hebben.
 • Wel: Zet de helm horizontaal op je hoofd. Je schedel is dan vanaf je oren naar boven rondom beschermd. Voorhoofd en slapen zijn afgedekt. En zelfs al zou je plat op je gezicht vallen, dan vangt de dikke rand van de helm over je voorhoofd een deel van de klap op.
  Niet: De helm te ver op je achterhoofd dragen. Met een snijdend bandje in/onder je kin tot gevolg. De bescherming van je hoofd is zo verre van optimaal en kan eventuele letsels zelfs verergeren.
 • Wel: Stel de riempjes af op de juiste lengte. Vaak zitten de riempjes als een soort driehoek om je oren heen. Met een gesp zet je de helm onder je kin vast. Zorg dat je oren vrij blijven en dat de riempjes niet schuren.
  Niet: Het riempje/de gesp te strak of te los. Het ligt voor de hand dat als riem en gesp verkeerd zijn afgesteld, de helm van je hoofd kan schieten tijdens een val. Tussen de riempjes en de kaak mag ongeveer een vingerdikte ruimte zijn. Strakker hoeft niet. Te strak kan bij valpartijen zelfs schadelijk zijn. Het kan enige tijd duren voordat je de juiste en comfortabele afstelling van de bandjes hebt gevonden. De sluiting moet trouwens onder de kaken zitten. Over de kin zou het riempje kunnen losschieten.
 • Wel: Draag je een bril of zonnebril, zorg dan dat de pootjes over (dus aan de buitenzijde) de riempjes van de helm zijn geplaatst. Zo kan de bril makkelijk afvallen op het moment dat je naar de grond gaat en wordt die niet in je gezicht gedrukt. 
  Niet: De brilpootjesbinnen de bandjes van je fietshelm steken. 

De top 4 van de don'ts:

 1. Het dragen van een ongeschikte helm voor het vervoersmiddel. Dat is zelfs een strafbaar feit. In geval van een ernstige aanrijding met hoge snelheid en zwaar letsel komen er leden van een speciale politie-eenheid ter plaatse. Zij doen onafhankelijk onderzoek. Als ze vaststellen dat je een verkeerde helm op had, komt dit niet alleen je herstel niet ten goede, maar loop je ook een enorm risico: namelijk dat de verzekering niet uitkeert.
 2. Doe geen speldjes en dikke frutsels in het haar. Draag liever een lage paardenstaart, in de nek.
 3. Draag geen te grote of te kleine helm. Een te kleine helm zit niet lekker en veroorzaakt hoofdpijn. Een te grote helm zit niet strak aangesloten op de schedel en kan bij impact de krachten op het hoofd niet goed afvloeien. De afstelknop achter op elke helm is voor het perfectioneren van de afstelling. De helm moet bij aanschaf goed passen op je hoofd.
 4. Je fietshelm achterstevoren dragen. Klinkt misschien als een inkoppertje, maar het wordt gedaan; een fietshelm als een petje achterstevoren op het hoofd dragen. Dit biedt totaal geen bescherming, hier is een fietshelm niet voor ontworpen.

Lees ook: Slimme tips voor onderweg

Kinderhelm

Voor kinderen gelden dezelfde richtlijnen als voor volwassenen. Laat kinderen al jong aan een helm wennen. Ook als je kind achter- of voorop in een stoeltje meerijdt, is het dragen van een fietshelm zinvol. Er zijn fietshelmen voor kinderen van elke leeftijd. Vindt je kind een helm kinderachtig? Wijs eens naar de snelle fietsers: alle racefietsers en stoere mountainbikers dragen toch zeker een helm!

In welke landen is een fietshelm verplicht?

De regels rondom een helmplicht in het buitenland kunnen per land verschillen. Check voor vertrek of een fietshelm verplicht is in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en meer Europese landen.

Langer plezier van je fietshelm

Wanneer je zuinig bent op je fietshelm, gaat hij langer mee. Beter nog: een helm in goede conditie biedt betere bescherming.

Zo verleng je de levensduur van je helm

Dit zijn de best geteste fietshelmen

Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd