Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De fatbike: fietsfenomeen in opmars

Populair, maar kwalitatief niet de beste op de weg

De fatbike is vooral populair onder jongeren. Ziet er superleuk uit, rijdt lekker comfortabel en is vaak flink goedkoper dan een mainstream e-bike. Maar wat betreft kwaliteit en veiligheid is nog een wereld te winnen. Is de fatbike gevaarlijk? Feiten en nadelen van de fatbike uitgelicht.

Wat is een fatbike en wat kost een goede fatbike?

De fatbike kent zijn oorsprong ergens begin 1900. Fatbikes werden gebruikt om door de woestijn te fietsen. Later, rond de jaren ’80, gebruikten onderzoekers fatbikes voor poolexpedities. De huidige fatbike heeft meer weg van een snorfiets of scooter. Dit komt door de kleine, brede banden en de buddyseat. De zithouding door de buddyseat is niet ideaal, waardoor trappen onnatuurlijk aanvoelt. Maar met de juiste ondersteuning en bijbehorend aandrijfsysteem is het wel een leuke fiets om mee door de stad te cruisen.

Voor een kwalitatief goede fatbike betaal je zo’n € 2700 euro en hoger.

Waarom is de fatbike zo populair?

Volgens ANWB fietsexpert Wouter Duijndam is kwaliteit in de categorie fatbike bepaald niet vanzelfsprekend, terwijl ze wel als warme broodjes over de toonbank gaan. ‘Dat de fatbike zo populair is, heeft wat ons betreft twee oorzaken.’

 1. Helmplicht voor snorfietsers
  De eerste is de helmplicht die vanaf 1 januari 2023 voor snorfietsen geldt. ‘Dat maakt dat veel jongeren overstappen op een e-bike. Die moet er natuurlijk wél een beetje leuk uitzien en een aangenaam prijskaartje hebben. Dan zit je precies in de categorie fatbike.’
 1. Een fatbike opvoeren is niet moeilijk
  De tweede oorzaak van de populariteit van de fatbike is het gemak waarmee zo’n fiets is op te voeren. Daarin schuilt een risico waarvan niet iedereen zich bewust is. Duijndam legt uit: ‘Een e-bike mag in Europa niet sneller gaan dan 25 km/u en een vermogen hebben tot 250 watt. Ga je sneller, of is de fiets sterker, dan ben je volgens de wet op pad met een bromfiets. En dan geldt dat je verzekerd moet zijn. Jongeren – en hun ouders – realiseren zich dat vaak niet. Maar als je met een opgevoerde fiets bij een ongeval betrokken raakt, kun je flink in de problemen komen met de aansprakelijkheid.’

Houd er ook rekening mee dat de bike niet is gebouwd op snelheden hoger dan 25km/u. De schijfremmen (allerbelangrijkste onderdelen) zijn qua grootte niet berekend op de hogere snelheid. Ook vindt er een hogere warmteontwikkeling in de accu en elektronica plaats. Dit verkort de levensduur enorm en verhoogt de kans op een accubrand tijdens gebruik van de fiets of het opladen van de accu.

De belangrijkste 5 nadelen van je e-bike opvoeren

Een goede fatbike kopen

'Het aanbod goede fatbikes is nog heel beperkt', zegt Duijndam. Hij raadt aan niet zomaar een fiets via internet te bestellen, maar bij de grote merken te zoeken naar iets moois. ‘Let daarbij op of er gebruik is gemaakt van goede onderdelen. De meeste fatbikes zijn voorzien van een achterwielmotor, maar soms is er een middenmotor gemonteerd. Dat heeft de voorkeur, helemaal als deze van Bosch of een ander goed merk is. 

Waar let je op?

Extra tips: wat is een goede fatbike?

 • Een fatbike wordt minder onderhoudsgevoelig als er een riemaandrijving in plaats van een ketting wordt gebruikt.
 • Gerenommeerde merken gebruiken vaker Bafang- of Bosch-accu's of bouwen zelf hun accupakket met kwaliteit accucellen. Goedkope fietsen maken juist gebruik van merkloze accu’s.
 • De duurdere fatbikes maken gebruik van een betere kwaliteit remsysteem en zijn uitgevoerd met hydraulische schijfremmen. De goedkope fietsen zijn veelal voorzien van mechanische schijfremmen.
 • Lees de gebruikerservaringen over het betreffende merk en model.

Wat is een illegale fatbike?

Veel fatbikemerken draaien puur op marketing. Hoe groter het merk, hoe meer inspraak er is. Het merk kan bij de producent wijzigingen laten aanbrengen om een eigen identiteit te creëren. Dit maakt de fatbike niet per se een illegaal voertuig, maar het kan wel effect hebben op de kwaliteit. Op Aliexpress vind je dergelijke fatbikes met een zelfverzonnen merknaam en een accugrootte van bijvoorbeeld 600 Wh. 

Zo herken je een illegale fatbike

 • De prijs lijkt te mooi om waar te zijn. Voorbeeld: € 999 bij bol.com. 
 • Je kunt als consument in het menu de maximale snelheid hoger instellen dan de wettelijk toegestane 25 km/u. Illegale fatbikes bieden vaak ondersteuning tot 50 km/u.
 • Het motorvermogen is hoger dan 250 watt nominaal.
 • Een fatbike die uit de verpakking komt en al standaard is voorzien van een gashendel die ondersteuning biedt boven de 6 km/u. Wanneer de gashendel ondersteunt tot 6 km/u wordt dit gezien als wandelondersteuning. Het maakt niet uit of deze ondersteuning plaatsvindt door een button of gashendel in te drukken.
 • Ook een legale fatbike wordt een illegaal voertuig als je een gashendel plaatst die jou zonder trappen naar de 25 km/pu brengt.

Fietsenmaker wil geen illegale fatbike 

Heb je een illegale fatbike, dan kun je steeds minder vaak terecht bij de fietsenmaker. Zij willen hun handen er niet aan branden. BOVAG aangesloten rijwielhandelaren en fietsenmakers kunnen zelfs hun licentie kwijtraken. Mocht worden vastgesteld dat zij medewerking verlenen in het plaatsen van een gashendel of bij het opvoeren van de fiets. 

Trend in fatbikes

De trend die de fietsexpert ziet, is dat de merken die innoveren, afstappen van zeven-derailleurversnellingen. Deze versnellingen zorgen dat het rijplezier van de fatbike afneemt, je moet namelijk veel schakelen om normaal te kunnen fietsen. Doordat veel (illegale) fatbikes uitgerust zijn met extreem korte cranks (het verbindingsstuk tussen de pedalen en trapas van de fiets) is de krachtoverbrenging verre van ideaal. Dit is naar zijn mening tevens een van de grootste oorzaken waarom men een gashendel plaatst.

Aansprakelijk bij ongeval met (illegale) fatbike

Fatbikers tot 14 jaar worden door de wet extra beschermd (zwakke verkeerdeelnemers). Mocht er een aanrijding plaatsvinden met een motorvoertuig, is de bestuurder hiervan voor 100% aansprakelijk. Ouder dan 14 jaar? Dan is de motorvoertuigbestuurder voor 50% aansprakelijk. Ongeacht of de bestuurder van het motorvoertuig schuldig is aan het ongeval.

Als de politie vaststelt dat de jongere zich verplaatste op een illegale fatbike, dan zijn de ouders te allen tijde voor 100% aansprakelijk. In dat geval keert de WA of de fietsverzekering niet uit en kun je geen enkele kosten verhalen. Schade van de tegenpartij en ziekenhuiskosten lopen al gauw in de tienduizenden euro’s. Een illegale fatbike is geen e-bike, het is een illegaal voertuig. De politie zal het voertuig in beslag nemen en boetes uitschrijven.

De belangrijkste wetten en regels voor elektrische fietsen 

Je fatbike verzekeren, kan dat nog?

De fatbike is steeds lastiger te verzekeren. Er zijn twee soorten verzekeringen: de wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering en de fietsverzekering, voor het geval van diefstal. Met deze laatste is Unigarant (een volle ANWB-dochter) tijdelijk gestopt. Unigarant is momenteel aangepaste voorwaarden aan het uitwerken zodat in 2024 fatbikes weer verzekerd kunnen worden.

Je vindt ook een overzicht met stijlvolle e-bikes in de E-bike vergelijker.

Help mij een veilige e-bike kiezen

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!