Naar artikel

9 tips voor veilige fietspaden

Hoe is jouw gedrag op het fietspad?

Wat voor soort fietser ben jij? De beleefde die iedereen voor laat gaan? De daredevil die overal hard overheen en vlak langs scheurt? De drukke beller? De afwezige apper? De veiligheid op onze fietspaden is niet meer wat het ooit geweest is. Daarom negen tips.

Regels lijken misschien vanzelfsprekend, toch blijken we moeite te hebben ons eraan te houden. Maar ondertussen wordt het steeds drukker op de fietspaden in Nederland. En ook gevaarlijker, want iedereen heeft z’n eigen snelheid én z’n eigen gedrag. Rekening houden met anderen is één, je eigen fietsgedrag onder de loep nemen en aanpassen is twee. Onderstaande tips helpen daarbij. Zo verbeteren we samen de doorstroming en houden we de fietspaden veilig.

1. Bel op tijd

Als elektrische snorfietser, e-biker en wielrenner ben je snel en fluisterstil. Besef dat anderen je niet aan horen komen. Gebruik daarom je bel om te waarschuwen dat je eraan komt en wilt inhalen. Gun de ander tijd om actie te ondernemen. Zo zorg je samen voor een goede doorstroming en een fijne fietsomgeving.

2. Rijd achter elkaar

Misschien ongezellig, maar op drukke fietspaden is achter elkaar rijden het best. Rijd je toch naast elkaar en wil iemand je inhalen? Het handigst is het als de linkerfietser versnelt en voor de rechterfietser gaat rijden. Dat is veiliger dan wanneer een van beiden inhoudt, want dan kan de snelle e-biker, scooter of wielrenner achterop botsen. Omgekeerd telt ook: geef iemand de ruimte in plaats van strak in z’n achterwiel te rijden.

3. Fiets in de juiste richting

Dat is een open deur, toch? Fiets niet tegen het verkeer in. Tegemoetkomend verkeer verwacht jou niet en heeft dus geen tijd om te anticiperen. Smalle fietspaden vergroten het gevaar; het risico op een ongeluk is hoog.

4. Laat je telefoon in je zak

Appen, bellen, mailen, wat je dan ook doet op je telefoon: geen goed idee. Fiets MONO. Met je ogen (half) op het scherm kun je je niet goed concentreren op je omgeving. Je riskeert niet alleen een fikse boete, maar erger nog: je creëert een gevaarlijke situatie voor jezelf en het overige verkeer.

5. Steek je hand uit

Net als dat automobilisten hun knipperlicht gebruiken, gebruiken fietsers hun handen om richting aan te geven. Die hand geeft duidelijkheid in alle hectiek in het verkeer en is er ook om jou als kwetsbare weggebruiker te beschermen. Alleen met die uitgestoken hand weten de mensen voor en achter je wat je gaat doen. Veilig én goed voor de doorstroming.

6. Pas je tempo aan

Als je in de stad of op een druk fietspad fietst, pas je tempo dan aan het overige fietsverkeer aan. Racen over het zebrapad of tussen de slingerende scholieren en bakfietsende ouders door is verre van veilig.

7. Zet je licht aan

Dit behoeft geen uitleg, toch? Zonder fietsverlichting rijden zorgt voor gevaarlijke situaties voor jezelf en het overige verkeer. Zorg dus dat je altijd goed zichtbaar bent in het donker; check regelmatig of je verlichting nog in orde is.

8. Sta stil in de berm

Pauze? De route bekijken op je telefoon? Even om je heen koekeloeren? Vermijd stilstaan op het fietspad en houd stil in de berm of een uitwijkplaats.

9. Parkeer netjes

Bij een veilige fietsomgeving horen netjes geparkeerde fietsen. Zeker in de drukke stad. Lukraak op de stoep neergezette fietsen, waar ze gemakkelijk omvallen, half op de weg of het fietspad, leiden meer dan eens tot gevaarlijke situaties.

Extra tip: houd de hond aan de lijn

Een loslopende hond naast een fietspad kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Dus ook als wandelaar kun je bijdragen aan een veiliger fietspad door je hond goed aan een (kortere) lijn te houden.


Gewetensvraag: fiets jij weleens door rood?


Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Vanaf63,95p/mnd
E-bike leasen 

Rijd op een gloednieuwe e-bike, inclusief service, voor een vast bedrag per maand. Da's fietsen zonder zorgen!