Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10 tips voor veilige fietspaden

Hoe gedraag jij je op het fietspad?

Wat voor fietser ben jij? De beleefde die iedereen voor laat gaan? De coureur die overal hard overheen en vlak langs scheurt? De drukke beller? De afwezige apper? De veiligheid op onze fietspaden kan beter. Daarom tien tips om je eigen gedrag eens te toetsen.

Fietsregels lijken misschien vanzelfsprekend, toch blijken we moeite te hebben ons eraan te houden. Maar ondertussen wordt het steeds drukker op de fietspaden in Nederland. En ook gevaarlijker, want iedereen heeft z’n eigen snelheid en z’n eigen gedrag. Rekening houden met anderen is één, je eigen fietsgedrag onder de loep nemen en aanpassen is twee. Onderstaande tips helpen daarbij. Zo verbeteren we samen de doorstroming en houden we de fietspaden veilig.

1. Maak geluid

Als elektrische snorfietser, e-biker en wielrenner ben je snel en fluisterstil. Besef dat anderen je niet aan horen komen. Waarschuw andere weggebruikers dat je eraan komt en wilt inhalen en gun de ander tijd om actie te ondernemen. Zo zorg je samen voor een goede doorstroming. Je fietsbel gebruiken mag officieel alleen ter afwending van dreigend gevaar. Als je wilt inhalen volstaat vaak een vriendelijk: ‘Pardon!’

2. Rijd achter elkaar

Misschien ongezellig, maar op drukke fietspaden is achter elkaar rijden het beste. Rijd je toch naast elkaar en wil iemand je inhalen? Het handigst is het als de linkerfietser versnelt en voor de rechterfietser gaat rijden. Dat is veiliger dan wanneer een van beiden inhoudt, want dan kan de snelle e-biker, scooter of wielrenner achterop botsen. Omgekeerd geldt ook: geef iemand de ruimte in plaats van strak in z’n achterwiel te rijden.

3. Fiets in de juiste richting

Fiets niet tegen het verkeer in. Tegemoetkomend verkeer verwacht jou niet en heeft dus geen tijd om te anticiperen. Smalle fietspaden vergroten het gevaar; het risico op een ongeluk is hoog.

4. Laat je telefoon in je zak

Appen, bellen of scrollen door je playlist: wat je dan ook doet op je telefoon, geen goed idee. Fiets MONO. Met je ogen (half) op het scherm kun je je niet goed concentreren op je omgeving. Je riskeert niet alleen een fikse boete, je creëert ook een gevaarlijke situatie voor jezelf en het overige verkeer.

5. Steek je hand uit

Net als dat automobilisten hun knipperlicht gebruiken, gebruiken fietsers hun handen om richting aan te geven. Die hand geeft duidelijkheid in alle hectiek in het verkeer en is er ook om jou als kwetsbare weggebruiker te beschermen. Alleen met die uitgestoken hand weten de mensen voor en achter je wat je gaat doen. Veilig en goed voor de doorstroming.

6. Pas je tempo aan

Als je in de stad of op een druk fietspad rijdt, pas je tempo dan aan het overige fietsverkeer aan. Racen over het zebrapad of tussen de slingerende scholieren en bakfietsende ouders door is gewoon niet veilig.

7. Zet je licht aan

Zorg dat je altijd goed zichtbaar bent in het donker, met goede fietslampen en reflectie items. En check regelmatig of je verlichting nog in orde is.

8. Sta stil in de berm

Pauze? De route bekijken op je telefoon? Even om je heen koekeloeren? Ga niet stilstaan op het fietspad maar kies voor de berm of een andere veilige plek.

9. Parkeer normaal

Bij een veilige fietsomgeving horen normaal geparkeerde fietsen. Zeker in de drukke stad. Lukraak op de stoep neergezette fietsen, waar ze gemakkelijk omvallen, half op de weg of het fietspad, leiden tot gevaarlijke situaties. 

10. Wees vriendelijk 

Om de sfeer op de steeds drukker wordende fietspaden goed te houden, ontwierp Alliantie Samen Fietsen een bingokaart met 23 complimenten om aan fietsers te geven. Van 'Bedankt voor het kijken' tot 'Goed dat je een helm draagt!'. En van 'Pas op voor het paaltje' tot 'Fijn dat je me de ruimte geeft'. Met deze complimenten houden we de fietspaden samen veiliger én gezelliger. Je download de bingokaart hier

Extra tip: houd de hond aan de lijn

Een loslopende hond naast een fietspad kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Dus ook als wandelaar kun je bijdragen aan een veiliger fietspad door je hond goed aan een (kortere) lijn te houden.


Gewetensvraag: fiets jij weleens door rood?


Ook dit draagt bij aan veilige fietspaden:

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!