11 x op avontuur met kinderen

Lekker naar buiten!

Rode wangen en een geconcentreerde blik: maak de avonturier in je kind wakker. Op ontdekkingsreis in de frisse buitenlucht! Sportieve uitjes, klus-uitjes en expedities voor nieuwsgierige, actieve kinderen: er is buiten zó veel te doen.

Tip 1: Spannende natuur

Echt iets voor fanatieke gamers die altijd next level willen: Niet gewoon wandelen, maar jezelf zien te redden in het bos. Niet in een flauwe game, maar in het echie! Bijvoorbeeld in de klimbossen van Fun Forest of een van de andere klimbossen. Klauter, klim en kruip op grote hoogte van de ene naar de andere boom. Over een touw of over boomstammen, met een échte afgrond onder je voeten. Een level hoger? Volg een survivalcursus. Daar leer je jezelf te redden in het bos. Eten zoeken en een maaltijd koken, sporen van dieren herkennen, vlotten bouwen en ga zo maar door. Dat kun je bijvoorbeeld bij Extreme Survival (Ommen) leren, of bij Wildernisschool Outback (Austerlitz). Wat dacht je van de lokale scoutingclub?
Klimbossen en survivalcursussen zijn er voor kinderen vanaf plm. 6-8 jaar.

Tip 2: Zwerfafvalbrigade

Lekker de natuur in, maar doet al dat zwerfafval pijn aan je ogen? Dan kun helpen om de natuur te redden. Blikjes, flesjes, plastic verpakkingen. Het is zo makkelijk om ze weg te gooien, maar ook een hele uitdaging om ze weer op te ruimen. Tegelijkertijd is dat de fun: lekker door gras, bos en struikgewas zoeken naar troep. En dat natuurlijk keurig scheiden, zodat het mee kan met de vuilnisman. Het allermooiste: aan het einde van de dag is de natuur in jouw buurt weer een heel stuk mooier, dankzij jou! Je kunt allerhande zwerfafval beter niet met je handen oprapen. Vraag bij de gemeente of je grijpers, fluorescerende vesten en vuilniszakken mag lenen hiervoor. Of kijk of er lokale zwerfafvalteams zijn.
Voor kinderen vanaf plm. 6 jaar, onder begeleiding van en volwassene.

Kijk op de website van jouw eigen gemeente of je daar spullen kunt lenen.

Tip 3: Mountainbiken

Hellinkje op, hellinkje af, door een kombochtje racen, een boomstammetje tackelen: mountainbiken is fietsen voor gevorderden. En kinderen zijn er verbazingwekkend goed in, jij vast ook! In Nederland liggen heel veel mountainbikeroutes, van licht tot moeilijk. Nog nooit gedaan? Kies op MTBroutes.nl een route die niet al te moeilijk is. Vaak geldt: hoe minder sterren een route krijgt, hoe eenvoudiger die is. Kijk bij de reacties van andere mountainbikers voor hun ervaringen met de route. Of doe een clinic, bijvoorbeeld bij mtbclinic.nl in Velp. Lokale mountainbikeverenigingen organiseren ook wel eens clinics voor kinderen. In Ede is een speciaal mtb-parcours voor kinderen geopend, 4,5 km lang en met weinig hoogteverschillen (startpunt Oude Wekeromseweg.
Voor alle leeftijden en niveaus. Fietshelm onmisbaar!

Tip 4: Dieren dichtbij

Wat is er nou leuker dan dieren? Die bijzondere wezens waarmee wij de aardbol delen? Toch zien we ze niet zo vaak van dichtbij, behalve huisdieren dan. Weet jij waarom varkens zo graag in de modder liggen? Of hoe je konijnen kunt knuffelen en verzorgen, zonder dat je ze per ongeluk pijn doet? Ga eens naar een boerderij waar je dieren van dichtbij kunt zien en kunt meehelpen met het verzorgen. Bijvoorbeeld bij Animal Farm in Beverwijk (gratis). Je kunt er zelfs een dagje meehelpen als dierverzorger (tegen betaling). 't Swieneparredies in het Groningse Haren is ook vrij toegankelijk. Het zit nu naast zorgboerderij Mikkelhorst, waar ze ook van alles organiseren voor kinderen. Dieren verzorgen leer je ook op Avonturenboerderij Molenwaard, in Groot-Ammers.

Liever close-up met wilde dieren? Maak er dan een avontuur van, tússen de dieren. Dat kan in Safaripark Beekse Bergen (ook te voet!) en op expeditie in Zooparc Overloon.
Voor kinderen van alle leeftijden.

Tip 5: Sky high

Het fantastische hoogtepunt van elke wandeling in de natuur: een uitkijktoren! Gelukkig staan er heel veel in Nederland en de meeste zijn gratis. Neem de uitkijktoren op Kootwijkerzand, met uitzicht over de grootste zandverstuiving van West-Europa. Of op de Boersberg in Doorwerth, langs de Rijn. Boven op de ruim 60 meter hoge stuwwal. Je hebt een geweldig uitzicht over de uiterwaarden tot ver in de Betuwe. Nog meer: de watertoren in de Wieden, de Emmapiramide in Rozendaal en natuurlijk het Boomkroonpad in Borger (entreeprijs). Daar wandel je tussen de boomkruinen door. De hoogste uitkijktoren is die op de Vaalserberg. Deze Wilhelminatoren staat op 322 meter hoogte en is zelf ook nog eens 34 meter hoog (entreeprijs). Echt tóp: je kunt over een skywalk van glas lopen, waar je doorheen, naar beneden kunt kijken! Meer over de wandelingen en uitkijktorens vind je bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.
Voor alle leeftijden

Tip 6: Struinen langs de rivieren

Waden door het water en het hoge gras, vlinders en insecten bestuderen op de bloemen en struiken, grillige stukken drijfhout zoeken langs de vloedlijn. Ondertussen kijken waar de koninkpaarden grazen en daarna lekker picknicken op een strandje. De o zo Nederlandse uiterwaarden zijn een feest voor iedereen met ook maar een greintje gevoel voor avontuur. Het boekje 'Struinen langs de rivier; Ontdek de Nederlandse wildernis' kun je kopen, óf gratis downloaden op de site van stichting ARK Natuurontwikkeling. Je vindt daar nog veel meer informatie, bijvoorbeeld over waterdieren, zaden en vruchten, dode dieren (Dood doet leven), bevers en wolven. Vaak gratis te downloaden. Als het aan ARK ligt, komt er nog veel meer natuur waar je vrij mag ronddwalen.
Deze activiteit kun je zelf aanpassen aan de leeftijd en mogelijkheden van je kind. Wees voorzichtig in de buurt van open water.

Tip 7: Natuurklussen klaren

Helpen met wilgen knotten of de hei opruimen: een dagje werken in de natuur is hartstikke leuk omdat je zelf aan de slag kan in de buitenlucht. Dé Natuurwerkdag is op de eerste zaterdag van november, op veel plekken in het land. In 2020 voor de 20e keer. Deze dag staat in het teken van de natuurwerkers van de toekomst: kinderen! Naast werken in de natuur kun je bijvoorbeeld vogelhuisjes en bijenhotels maken (na de zomervakantie komt alle info op de website.) Bonus: na afloop voel je extra lekker omdat je de natuur een stukje mooier hebt gemaakt. Ook andere natuurclubs organiseren allerlei klusactiviteiten waar kinderen aan kunnen meedoen, zoals helpen bij de paddentrek.
Vooral geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Er zijn ook activiteiten waarbij jongere kinderen kunnen helpen.

Tip 8. Blubberen in de natuurspeeltuin

Niet voor watjes! Op het eiland Tiengemeten kun je 'in het wild' spelen op een 4,5ha groot terrein met bomen, beekjes, bloemen, blubber en beesten. Er is een Ukkie-eiland voor de piepjonge avonturiers. Kinderen met een beperking kunnen ook in de modder plonzen en er zijn wandelroutes (halfverhard) die alle zintuigen prikkelen: geuren, voelen en geluiden. Speciale rolstoel beschikbaar. Ouders kunnen ze schuilen op het terras... Speelnatuur Oud Groevenbeek bij Ermelo is ook zo'n waterrijk speel- en ontdekparadijsje, vergelijkbaar met Tiengemeten. Nationaal Park Alde Feanen heeft een spetterende piratenspeeltuin ‒ droge kleren mee! Voor kinderen van alle leeftijden

Meer over TiengemetenOud Groevenbeek en de Alde Feanen.

Tip 9: Voor kleine onderzoekers

De natuur is prachtig, maar wordt nog veel spannender als je er meer van af weet. Daarom organiseert Instituut voor Natuureducatie (IVN) van alles voor kinderen. Speels en een beetje leerzaam zijn activiteiten als hutten bouwen, speurtochten en knutselmiddagen. De lokale afdelingen organiseren dit, dus kijk even wat er bij jou in de buurt te beleven is. Heel leerzaam zijn de excursies; ben je zo nieuwsgierig dat je graag luistert naar iemand die mooi kan vertellen over de vogels, de bloemen of andere natuur die je onderweg tegenkomt? Ga dan eens mee met een gids van IVN.
Activiteiten voor elke leeftijd, kijk op de website per activiteit.

Tip 10: Ontdek héél Nederland

Nederland mag dan wel klein zijn, maar het hele land in één dag ontdekken? Dat kan best! Ga naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en laat je kinderen ons land beleven zoals het vroeger was. Oude boerderijen, huizen en bedrijfjes zijn herbouwd in een park vol prachtige oer-Hollands landschappen. En natuurlijk de Canon van Nederland, die je in vogelvlucht meeneemt door onze geschiedenis. Minimensjes, minitreintjes, ministadjes, Madurodam is groot geworden met Nederland in het klein. Mix je eigen beats op een openluchtfestival met het publiek aan je voeten (zo klein zijn ze). Of vlieg mee met The Flying Dutchman (foto), langs de dromen van kunstenaars, ondernemers en architecten die Nederland in de afgelopen eeuw groot hebben gemaakt.

Tip 11: Kastelen en tuinen

Statige kastelen, prachtige tuinen... niks voor kinderen? Echt wel! Kasteel De Haar bij Haarzuilens heeft avontuurlijke speurtochten door het kasteel en de tuinen. Het Doolhof en het hertenkamp trekken kinderen als een magneet. Ook  de Kasteeltuinen Arcen zijn een belevenis, met een avontuurlijke midgetgolfbaan, speurtocht, grote speeltuin en een aaiweide. In de Tuinen van Appeltern kun je zien hoe je van natuurlijke elementen een klim-, klauter- en balanceerparadijsje bouwt. Op het ontdekkingseiland kun je klimmen, graven, zand scheppen, van keien springen en over boomstammen lopen. Er is een Bamboedoolhof met speelhuisjes en je kunt tikkertje spelen in wilgentunnels.

Misschien vind je dit ook interessant: