9 tips om in de lente eropuit te gaan

Voorjaarsuitjes voor het hele gezin

Relaxed slenterend in de zon of vol in de actiemodus. Voor een heerlijk weekendje vrij hebben we tien tips, of eigenlijk net ietsjes meer. Dit zijn perfecte uitjes in het voorjaar, voor jong en oud.

1. Wandelen en toeren langs de bollenvelden

De eerste tulpen op de velden gaan begin april voorzichtig open, wil je dat zien, moet je er dus in deze periode naartoe. Met deze GPS Tour ga je vlak langs de bollenakkers in een elektrische Renault Twizy. Je rijdt zo dicht langs de tulpen dat je ze bijna kunt aanraken. Het autootje is geschikt voor twee personen en voorzien van gps-navigatie met gedetailleerde kaarten die je langs een vaste route leiden. Terwijl je geniet van de bloemenvelden, vertelt de audiogids je van alles over de omgeving en bezienswaardigheden.

Boek een GPS tour met korting

Uiteraard vind je in de Bollenstreek ook Keukenhof. Wandel langs de vele bollen- en bloemenvelden in allerlei kleuren. Bezoek het bloemenpark nu met korting.

Bestel tickets met korting

Tip: Met je eigen auto, fiets of benenwagen naar de bloeiende bollenvelden? We hebben een overzicht van alle bollenstreken in Nederland – zo ook in Zeeland, de kop van Noord-Holland en de Noordoostpolder – voorzien van tips wat je daar kunt doen.

2. Maak een puzzeltocht in de stad

Bron: Escape Tours

Tijdens een wandelroute met Escape Tours ontdek je een stad en haar geschiedenis op een bijzondere manier. Met behulp van een app moet je binnen twee uur raadsels oplossen en opdrachten uitvoeren om ‘via een geheime uitgang uit de stad te ontsnappen’. Bijvoorbeeld in Alkmaar beland je in het jaar 1600 en kruip je in de huid van cartograaf Willem Blaeu. Wegens een fout in een kaart krijgt hij het Spaanse leger achter zich aan en hij moet vluchten.

In Leiden verplaats je je in Goeie Mie. Zij stond bekend als een goede vrouw die in arme wijken zieke mensen verzorgde. Maar ondertussen … Goeie Mie was een seriemoordenaar, de grootste uit de Nederlandse geschiedenis en de grootste gifmengster aller tijden. Ze werd betrapt door haar schoonzus en neef, maar had toen al minstens 65 mensen, onder wie leden van haar eigen familie, vergiftigd.

Boek een Escape Tour met korting

3. Klimmen in de bossen

Foto: Klimbos Achterhoek

In het klimbos klauter je met het hele gezin over ladders en netten, wiebel je over hangbruggen en zwaai je als een Tarzan van boom naar boom om via de tokkelbaan weer naar de grond te suizen. Je bepaalt zelf hoe spannend je het maakt; er zijn meerdere routes om uit te kiezen. Die variëren in niveau en hoogte. Dus of je nu voor het eerst jezelf in het harnas laat hijsen of je hand er inmiddels niet meer voor omdraait, voor iedereen is er een route. Geschikt voor oud en jong vanaf 6 jaar.

Bestel tickets voor het klimbos met korting

4. Op de rug van een Fries paard over de stranden van Terschelling

Foto: Terschelling

Het veelzijdige landschap van Terschelling is prachtig. Maar hoppend op de rug van een Fries paard, rijdend in een huifkar of wandelend naast een ezel, is het beter genieten. Je gaat dwars door het bos en de cranberryvelden, over de duinen, het strand en het wad. De huifkar brengt je ook over een stukje van de Boschplaat, een zandplaat die is vergroeid met het eiland. Het natuurreservaat is het grootste van Nederland en van grote waarde voor veel verschillende soorten broedvogels. Op de kwelders leven niet alleen grote (schreeuwende) meeuwenkolonies, maar ook lepelaars, strandplevieren en dwergsternen. Bij Puur Terschelling delen ze de liefde voor het eiland graag met anderen door het organiseren van dit soort activiteiten. Niet zo sportief? Je kunt ook gewoon lekker bij een kampvuur zitten met een picknickmand.

Met korting in een huifkar over Terschelling

5. Wandelen in thema: lente of kastelen

Foto: de Ooijpolder in Gelderland

Waarom wandelen in de lente extra leuk is, laat zich gemakkelijk raden. De zware winterjas verdwijnt richting zolder, dat is één. Je loopt daardoor al lichter. Koolmeesjes vliegen af en aan met van alles in hun snavel. De meidoorn bloesemt wit, de magnolia roze. Ooievaars klepperen, hommels zoemen en de eerste citroenvlinders fladderen. We geven je acht lentewandelingen verspreid over het land, bijvoorbeeld in het Vechtdal, langs de Drentsche Aa en door de bloemrijke Ooijpolder.

Bekijk alle gratis lentewandelroutes

Heb je het themawandelen goed te pakken? Dan raden we ook deze kasteelroutes aan. Acht wandelingen naar zo’n reusachtige teletijdmachine met torens, een poort, vaak ook nog een kasteeltuin, slotgracht en ophaalbrug. Plus een rijke geschiedenis.

6. Luister naar de Matthäus Passion

Foto: The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink

Verraad, veroordeling en dood en boven alles ook liefde. Hoewel het grootste deel van de tekst van de Matthäus-Passion bijna 2000 jaar oud is, is de boodschap nog steeds actueel. Je kunt op verschillende plekken in het land luisteren naar de concerten van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink. Deze musici behoren tot de top van de Europese barokmuzikanten en ze bespelen authentieke instrumenten uit Bachs tijd. Ze worden bovendien geroemd om hun dynamische en expressieve klank. Zin om je mee te laten voeren?

Bestel tickets met korting

7. Tuinieren in Appeltern

Foto: de Tuinen van Appeltern

Het Gelderse dorp Appeltern is beroemd om De Tuinen van Appeltern; een inspiratiepark met meer dan tweehonderd voorbeeldtuinen – het grootste van Europa. Het ligt vlak bij de Maas in het Land van Maas en Waal. Uren kun je er doorbrengen. Schuifelend over smalle paadjes van de ultieme loungetuin naar strakke architectuurtuin en door naar de weelderige groentetuin. Met een boek op een comfortabele tuinbank, terwijl de voorjaarsregen op het dak van het houten prieel tikt.

In de tussentijd kunnen kinderen op het ontdekkingseiland klimmen, graven, zandscheppen, van kei tot kei springen en over boomstammen lopen. Ook is het er leuk dwalen in het Bamboedoolhof, zijn er allerlei speelhuisjes te ontdekken en liggen er gigantische springkussens. 

Tip: Een grote fietstas of wat ruimte in de achterbak is handig voor geshopte tuinaccessoires.

Met korting naar de Tuinen van Appeltern

8. Leuk wandelen mét kinderen

Foto: de Groote Peel

Lastig om met kinderen te gaan wandelen? Niet met deze top 10  wandelroutes! Deze zijn juist voor kinderen écht leuk en heel goed te doen. De routes zijn verspreid over het land in mooie natuurgebieden.

Als je je kleuters mee op pad neemt, dan tippen we kabouterpaden. Kabouters wijzen daar de weg zodat het kroost als vanzelf, met leuke opdrachtjes en een kaboutermuts op, door het groen huppelt. Staatsbosbeheer heeft 38 kabouterpaden uitgezet in mooie natuur, bijvoorbeeld in de bossen van Nationaal Park De Hoge Veluwe

Tip: Liever wandelen in je eigen buurt? Maak van tevoren de wandeling zelf en neem dan foto’s van opvallende details van huizen, parkjes en dergelijke bij jullie in de buurt. Laat je kinderen die opsporen, dat houdt ze wel even zoet.

9. Lenteroutes op de fiets

Foto: Holtveenroute, bron: Harry Bunk

Menig Nederlander fietst dagelijks naar werk of school. Onder de zon, door de regen, het hele jaar door. Puur voor je plezier een route fietsen, is op een rustige, droge, zonnige voorjaarsdag het leukst. Wanneer er lammetjes in de wei springen, vogels uit volle borst zingen en het af en toe roze bloesem sneeuwt. We zochten zeven fietsroutes in lentethema voor je uit op verschillende plekken in het land. Langs vestingdorpjes, zeedijken of ontelbare tulpen. Zo is het heerlijk lammetjes kijken op de hei van het Drentse Nationaal Dwingelderveld tijdens de Holtveenroute. De beschermde kievitsbloem spot je alleen van eind april tot begin mei in bloei tijdens de Mastenbroekroute door Overijssel. Zo krijg je gegarandeerd die lentekriebels!

Fiets deze 7 prachtige lenteroutes

De leukste uitjes van het land

Meer uitjesinspiratie nodig? Elk jaar organiseert de ANWB de verkiezing van zowel de leukste drie uitjes van het land als de leukste drie per provincie. Wat dit jaar is verkozen tot Leukste Uitje van Nederland check je hier.

Dit zijn de 13 leukste uitjes van Nederland

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd