Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

9 tips om in het voorjaar eropuit te gaan

Relaxed slenterend in de zon of vol in de actiemodus. Voor een heerlijk weekendje vrij hebben we negen tips. Dit zijn perfecte uitjes en vakantietips in het vroege voorjaar.

1. Wandelen en toeren langs de bollenvelden

De eerste tulpen op de velden gaan begin april voorzichtig open, wil je dat zien, moet je er dus in deze periode naartoe. Met deze GPS audiotour ga je vlak langs de bollenakkers in een elektrische Renault Twizy. Je rijdt zo dicht langs de tulpen dat je ze bijna kunt aanraken. Het autootje is geschikt voor twee personen en voorzien van gps-navigatie met gedetailleerde kaarten die je langs een vaste route leiden. Terwijl je geniet van de bloemenvelden, vertelt de audiogids je van alles over de omgeving en bezienswaardigheden.

Uiteraard vind je in de Bollenstreek ook Keukenhof. Wandel langs de vele bollen- en bloemenvelden in allerlei kleuren. Bezoek het bloemenpark nu met korting.

Combineer je bezoek aan Keukenhof met een langer verblijf in de regio. Kies voor het 3-daagse arrangement in de kustplaats Noordwijk of maak een 3-daagse stedentrip naar Leiden.

Meer bollenvelden in Nederland

Met je eigen auto, fiets of lopend de bloeiende bollenvelden bezichtigen? We hebben een overzicht van alle bollenstreken in Nederland. Zoals in Zeeland, de kop van Noord-Holland en de Noordoostpolder, voorzien van tips wat je daar kunt doen.

2. Klimmen in de bossen

Foto: Klimbos Achterhoek

In het klimbos klauter je met het hele gezin over ladders en netten, wiebel je over hangbruggen en zwaai je als een Tarzan van boom naar boom om via de tokkelbaan weer terug te suizen. Je bepaalt zelf hoe spannend je het maakt; er zijn meerdere routes om uit te kiezen. Die variëren in niveau en hoogte. Dus of je nu voor het eerst jezelf in het harnas laat hijsen of je hand er inmiddels niet meer voor omdraait, voor iedereen is er een route. Geschikt voor oud en jong vanaf 6 jaar.

3. Op de rug van een Fries paard over de stranden van Terschelling

Foto: Terschelling

Het veelzijdige landschap van Terschelling is prachtig. En hoppend op de rug van een Fries paard, rijdend in een huifkar of wandelend naast een ezel, is het nog beter genieten. Je gaat dwars door het bos en de cranberryvelden, over de duinen, het strand en het wad. De huifkar brengt je ook over een stukje van de Boschplaat, een zandplaat die is vergroeid met het eiland. Het natuurreservaat is het grootste van Nederland en van grote waarde voor veel verschillende soorten broedvogels. Op de kwelders leven naast  grote (schreeuwende) meeuwenkolonies, ook lepelaars, strandplevieren en dwergsternen. Bij Puur Terschelling delen ze de liefde voor het eiland graag met anderen door het organiseren van dit soort activiteiten.

Langer genieten van Terschelling of een ander Waddeneiland? Bekijk onze arrangementen op de eilanden.

4. Wandelen in thema: lente of kastelen

Foto: de Ooijpolder in Gelderland

Waarom wandelen in de lente extra leuk is, laat zich gemakkelijk raden. De winterjas verdwijnt richting zolder, dat is één. Je loopt daardoor al lichter. Koolmeesjes vliegen af en aan met van alles in hun snavel. De meidoorn bloesemt wit, de magnolia roze. Ooievaars klepperen, hommels zoemen en de eerste citroenvlinders fladderen. We geven je acht lentewandelingen verspreid over het land. Bijvoorbeeld in het Vechtdal, langs de Drentsche Aa en door de bloemrijke Ooijpolder.

5. Luisteren naar de Matthäus Passion

Foto: The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink

Verraad, veroordeling en dood en boven alles ook liefde. Hoewel het grootste deel van de tekst van de Matthäus-Passion bijna 2000 jaar oud is, is de boodschap nog steeds actueel. Je kunt op verschillende plekken in het land luisteren naar de concerten van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink. Deze musici behoren tot de top van de Europese barokmuzikanten en ze bespelen authentieke instrumenten uit Bachs tijd. Ze worden bovendien geroemd om hun dynamische en expressieve klank. Zin om je mee te laten voeren?

6. Tuinieren in Appeltern

Foto: de Tuinen van Appeltern

Het Gelderse dorp Appeltern is beroemd om De Tuinen van Appeltern. Dit is een inspiratiepark met meer dan tweehonderd voorbeeldtuinen en is het grootste van Europa. Het ligt vlak bij de Maas in het Land van Maas en Waal. Je kunt er uren doorbrengen. Schuifelend over smalle paadjes van de ultieme loungetuin naar strakke architectuurtuin en door naar de weelderige groentetuin. Met een boek op een comfortabele tuinbank, terwijl de voorjaarsregen op het dak van het houten prieel tikt.

In de tussentijd kunnen kinderen op het ontdekkingseiland klimmen, graven, zandscheppen, van kei tot kei springen en over boomstammen lopen. Ook is het leuk te dwalen in het Bamboedoolhof, zijn er allerlei speelhuisjes te ontdekken en liggen er gigantische springkussens. 

Tip: Een grote fietstas of wat ruimte in de achterbak is handig voor geshopte tuinaccessoires.

7. Op korte vakantie in Nederland

Een paar dagen er tussenuit in het voorjaar? Dat kan met deze fijne arrangementen in eigen land.

3- of 5-daags arrangement Betuwe

In de Betuwe ga je een ontspannen Paasweekend tegemoet! Je fietst langs rivier de Linge en onderweg kom je sfeervolle plaatsen, het rivierenlandschap en bloeiende bloesem tegen.

Weekendje Terschelling

In deze tijd van het jaar is het heerlijk om uit te waaien op het breedste strand van Europa! Op Terschelling zijn het strand, de duinen en het wad nooit ver weg. Alle ingrediënten die je nodig hebt voor een fijn weekendje weg aan zee.

Op zoek naar een ander verblijf in Nederland?

Van fijne stedentrips tot fietsrondreizen, een weekend of (mid)weekje op een vakantiepark of een 3-daags arrangement. Bekijk het totale aanbod en vind de vakantie die bij je past. 

8. Mooie fietsroutes in de lente

Foto: Holtveenroute, bron: Harry Bunk

Menig Nederlander fietst dagelijks naar werk of school. Puur voor je plezier een route fietsen, is op een rustige, droge, zonnige voorjaarsdag het leukst. Wanneer er lammetjes in de wei springen, vogels uit volle borst zingen en het af en toe roze bloesem sneeuwt. We zochten zeven fietsroutes in lentethema voor je uit op verschillende plekken in het land. Langs vestingdorpjes, zeedijken of ontelbare tulpen. Zo is het heerlijk lammetjes kijken op de hei van het Drentse Nationaal Dwingelderveld tijdens de Holtveenroute. De beschermde kievitsbloem spot je alleen van eind april tot begin mei in bloei tijdens de Mastenbroekroute door Overijssel. Zo krijg je gegarandeerd die lentekriebels!

9. Leuk wandelen mét kinderen

Foto: de Groote Peel

Lastig om met kinderen te gaan wandelen? Niet met deze top 10 wandelroutes! Deze zijn juist voor kinderen écht leuk en heel goed te doen. De routes zijn verspreid over het land in mooie natuurgebieden.

Als je je kleuters mee op pad neemt, dan tippen we kabouterpaden. Hier wijzen de kabouters de weg en huppelt je kroost met leuke opdrachtjes en een kaboutermuts op, lekker door het groen. Staatsbosbeheer heeft 38 kabouterpaden uitgezet in mooie natuur, bijvoorbeeld in de bossen van Nationaal Park De Hoge Veluwe

Tip: Liever wandelen in je eigen buurt? Maak van tevoren de wandeling zelf en neem dan foto’s van opvallende details van huizen, parkjes en dergelijke bij jullie in de buurt. Laat je kinderen die opsporen, dit houdt ze wel even zoet.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.