10 tips om in de lente eropuit te gaan

Voorjaarsuitjes voor het hele gezin

Relaxed slenterend in de zon of vol in de actiemodus. Voor een lekker weekend vrij hebben we tien tips – of eigenlijk stiekem net iets meer. Dit zijn perfecte uitjes in het voorjaar, voor jong en oud.

1. Modern elektrisch door een Oudhollandse omgeving

Bron: Rent & Event, Volendam

Op een elektrische scooter, fatbike of e-bike kun je vele kilometers afleggen. Je huurt er bijvoorbeeld een in het oude vissersdorp Volendam en rolt vandaaruit met gemak naar het havenstadje Monnickendam. Langs Noord-Hollandse landschappen, windmolens en weilanden, zonder al te veel last van de wind. De Zeedijk leidt je naar het bijzondere schiereiland Marken. Vanaf je muisstille elektrische vervoersmiddel van Rent & Event in Volendam kijk je uit over het Markermeer en de boerderijen in het landschap.

2. Een historische puzzeltocht door stad of land

Bron: Escape Tours

Tijdens een wandelroute met Escape Tours ontdek je een stad en haar geschiedenis op een bijzondere manier. Met behulp van een app moet je binnen twee uur raadsels oplossen en opdrachten uitvoeren om ‘via een geheime uitgang uit de stad te ontsnappen’. Zo beland je in Alkmaar in het jaar 1600 en kruip je in de huid van cartograaf Willem Blaeu. Wegens een fout in een kaart krijgt hij het Spaanse leger achter zich aan en hij moet vluchten.

In Leiden verplaats je je in Goeie Mie. Zij stond bekend als een goede vrouw, die in arme wijken zieke mensen verzorgde. Maar ondertussen … Zij was een seriemoordenaar, de grootste uit de Nederlandse geschiedenis. De grootste gifmengster aller tijden zelfs. Ze werd betrapt door haar schoonzus en neef, maar had toen al minstens 65 mensen, onder wie leden van haar eigen familie, vergiftigd.  

Boek een Escape Tour met korting

Op een druilerige dag is een puzzeltocht per auto misschien een leuk idee. Bij puzzeltochtonline bieden ze gratis routes, onder andere in de Bollenstreek of door het land van Linge, Waal en Lek – extra mooi in het vroege voorjaar.

3. Klimmen in de Achterhoek

Foto: Klimbos Achterhoek

In Klimbos Achterhoek kun je met het hele gezin over ladders en netten klauteren, wiebelen over hangbruggen en als een Tarzan van boom naar boom zwaaien, om via de tokkelbaan weer naar de grond te suizen. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen hier hun energie kwijt. Je bepaalt zelf hoe spannend je het maakt; er zijn meerdere routes om uit te kiezen. Die variëren in niveau en hoogte. Dus of je nou voor het eerst jezelf in het harnas laat hijsen, of er je hand inmiddels niet meer voor omdraait, hier is een route voor jou.

Tip: Liever naar een klimbos bij je in de buurt? We hebben heel wat klimbossen in Nederland bij elkaar verzameld.

Met korting naar Klimbos Achterhoek

4. Op de rug van een Fries paard over de stranden van Terschelling

Foto: Terschelling

Het veelzijdige landschap van Terschelling is prachtig. Maar hoppend op de rug van een Fries paard, rijdend in een huifkar of wandelend naast een ezel is het toch anders genieten. Je gaat dwars door het bos en de cranberryvelden, over de duinen, het strand en het wad. De huifkar brengt je ook over een stukje van de Boschplaat, een zandplaat die is vergroeid met het eiland. Het natuurreservaat is het grootste van Nederland en van grote waarde voor veel verschillende soorten broedvogels. Op de kwelders leven niet alleen grote (schreeuwende) meeuwenkolonies, maar ook lepelaars, strandplevieren en dwergsternen. Bij Puur Terschelling delen ze de liefde voor het eiland graag met anderen door het organiseren van dit soort activiteiten. Overigens niet alleen sportief; je kunt ook gewoon lekker bij een kampvuur zitten met een picknickmand. 

Met korting in een huifkar over Terschelling

5. Wandelen in thema: lente of kastelen

Foto: de Ooijpolder in Gelderland

Waarom wandelen in de lente extra leuk is, laat zich gemakkelijk raden. De zware winterjas verdwijnt richting zolder, dat is één. Je loopt daardoor al lichter. Koolmeesjes vliegen af en aan, met van alles in hun snavel. De meidoorn bloesemt wit, de magnolia roze. Ooievaars klepperen, hommels zoemen en de eerste citroenvlinders fladderen. We zochten acht lentewandelingen voor je bij elkaar, verspreid over het land, zoals in het Vechtdal, langs de Drentsche Aa en door de bloemrijke Ooijpolder.

Heb je het themawandelen goed te pakken? Dan raden we ook deze kasteelroutes aan. Acht wandelingen naar zo’n reusachtige teletijdmachine, met torens, een poort en vaak ook nog een kasteeltuin, slotgracht en ophaalbrug. Plus een rijke geschiedenis.

6. (Elektrisch) rijden langs bloeiende bollenvelden, overal in Nederland

De eerste tulpen op de velden gaan begin april voorzichtig open, dus wie die wil zien, moet er in die periode naartoe. Met deze GPS Tour ga je vlak langs de bollenakkers in een elektrische Renault Twizy. Je rijdt zo dicht langs de tulpen dat je ze zou kunnen aanraken. Het autootje is geschikt voor twee personen en voorzien van gps-navigatie met gedetailleerde kaarten die je langs een vaste route leiden. Terwijl je geniet van de bloemenvelden, vertelt de audiogids je van alles over de omgeving en bezienswaardigheden.

Tip: Met je eigen auto, fiets of benenwagen naar de bloeiende bollenvelden? We hebben een overzicht van alle bollenstreken in Nederland – zo ook in Zeeland, de Kop van Noord-Holland en de Noordoostpolder – voorzien van tips wat je daar kunt doen.

7. Luisteren naar de Matthäus Passion

Foto: The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink

De meeslepende klanken van de Matthäus Passion horen bij de passietijd. Je kunt op verschillende plekken in het land gaan luisteren naar de uitvoering van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink. Deze musici behoren tot de top van de Europese barokmuzikanten en ze bespelen authentieke instrumenten uit Bachs tijd. Ze worden bovendien geroemd om hun dynamische en expressieve klank. Zin om je mee te laten voeren?

Tip: ANWB-leden die tickets bestellen krijgen náást de korting op de uitvoering ook een geschenkpakket thuisgestuurd, met onder meer een dubbel-cd, tekstboek en programmablad met vertalingen en achtergrondinformatie, podcast én een voucher voor een tweede, gratis ticket voor een volgende bestelling.

Deze actie is inmiddels afgelopen.

8. Tuinieren in Appeltern

Foto: de Tuinen van Appeltern

Het Gelderse dorp Appeltern is beroemd om De Tuinen van Appeltern, een inspiratiepark met meer dan tweehonderd voorbeeldtuinen – het grootste van Europa. Het ligt vlak bij de Maas in het Land van Maas en Waal. Uren kun je er doorbrengen, al schuifelend over smalle paadjes van ultieme loungetuin naar strakke architectuurtuin naar weelderige groentetuin. Met een boek op een comfortabele tuinbank, terwijl de voorjaarsregen op het dak van het houten prieel tikt.

In de tussentijd kunnen kinderen op het ontdekkingseiland klimmen, graven, zand scheppen, van kei tot kei springen en over boomstammen lopen. Ook is het er leuk dwalen in het Bamboedoolhof, zijn er allerlei speelhuisjes te ontdekken en liggen er gigantische springkussens. 

En: een grote fietstas of wat ruimte in de achterbak zou handig zijn voor geshopte tuinaccessoires.

Met korting naar de Tuinen van Appeltern

9. Leuk wandelen mét kinderen

Foto: de Groote Peel

Sommigen zien het bij voorbaat al niet zitten om met kinderen ergens te gaan wandelen. Maar wij hebben een top 10 gemaakt met wandelroutes die ook voor kinderen écht leuk zijn en heel goed te doen. Het zijn routes verspreid over het land in mooie natuurgebieden.

Als je je kleuters mee op pad neemt, dan tippen we kabouterpaden. Kabouters wijzen daar de weg zodat het kroost als vanzelf, met leuke opdrachtjes en kaboutermuts op, door het groen huppelt. Staatsbosbeheer heeft 38 kabouterpaden uitgezet in mooie natuur, bijvoorbeeld in de bossen van Nationaal Park De Hoge Veluwe

En als je het dan toch houdt bij een wandeling in de buurt, willen we bij dezen een leuke tip meegeven. Maak van tevoren de wandeling zelf en neem dan foto’s van opvallende details van huizen, parkjes en dergelijke bij jullie in de buurt. Laat je kinderen die opsporen; dat houdt ze wel even zoet.

10. Lenteroutes op de fiets

Foto: Holtveenroute, bron: Harry Bunk

Menig Nederlander trapt dagelijks naar werk of school, onder de zon en door de regen, het hele jaar door. Puur voor je plezier een route fietsen, dat is toch het leukst op een rustige, droge, zonnige voorjaarsdag. Wanneer er lammetjes in de wei springen, vogels uit volle borst zingen en het af en toe roze bloesem sneeuwt. We zochten zeven fietsroutes in lentethema voor je uit, op verschillende plekken in het land, langs vestingdorpjes, zeedijken of ontelbare tulpen. Zo is het heerlijk lammetjes kijken op de hei van het Drentse Nationaal Dwingelderveld tijdens de Holtveenroute. De beschermde kievitsbloem spot je, enkel van eind april tot begin mei in bloei, tijdens de Mastenbroekroute door Overijssel. Voel ze, die lentekriebels!

De leukste uitjes van het land

Meer uitjesinspiratie nodig? Elk jaar organiseert de ANWB de verkiezing van zowel de leukste drie uitjes van het land als de leukste drie per provincie. Wat dit jaar is verkozen tot Leukste Uitje van Nederland check je hier. Naast de usual suspects Efteling en Dierenpark Amersfoort vind je in deze lijst onder andere het iets minder bekende Speel- en IJsboerderij De Drentse KoeMind Mystery en Museum Klok & Peel.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd