Bollenvelden in bloei

Paars, geel, roze & rood tot aan de horizon

Van half april tot half mei staan ze in bloei: de bollenvelden. Zeeën van tulpen, hyacinten en narcissen. Wereldberoemd is de streek rond Lisse, met daarin De Keukenhof, maar ons land telt meer bollenstreken. Geknipt voor een fleurige dag of kleurrijk weekend. Met de auto, per fiets of te voet.  Helaas worden er nogal eens bloemen vertrapt, fiets of loop daarom niet op de velden. 

In verband met de geldende coronamaatregelen worden sommige genoemde activiteiten (mogelijk) niet georganiseerd. Controleer de website van het event van tevoren.

1. De Kop van Noord-Holland

Hoog in Noord-Holland, tussen Alkmaar en Den Helder, schittert een zee van kleuren. Compleet met molens, dijken en lieflijke dorpjes, zoals Schagerbrug en ’t Zand. Naar eigen zeggen is de Kop van Noord-Holland het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland, en ja, hier wuiven tulpen tot aan de horizon.

  • Tip 1: In de Zijpepolder (dichtbij van strand, duinen en zee) vindt het jaarlijkse tulpenfestival Bloeiend Zijpe plaats, (met o.m. wandel,- en fietstochten).
  • Tip 2: In Sint-Maartenszee vind je de Dutch Tulip Experience, een park waar je van alles leert over de geschiedenis van de tulp en voor de Bloemendagen (met o.m. bloemmozaïeken) moet je in Anna Palowna en Breezand zijn.
  • Tip 3: Ook in aangrenzend West-Friesland vind je felgekleurde bollenvelden, zoals bij Andijk, Bovenkarspel en Enkhuizen.
  • Tip 4: Fiets hier de Lekenroute (39 km),  dan zie je ze ook nog het IJsselmeer en is er verse koffie in zowel Westwoud als Midwoud.   

2. De Duin- & Bollenstreek rond Lisse

Het oudste en bekendste bollengebied is de Duin- & Bollenstreek ten zuiden van Haarlem en ten westen van Leiden (twee allesbehalve lelijke steden, mét stations waar je fietsen kunt huren). De bollenvelden liggen rond Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout, waarop ontelbaar veel tulpen, narcissen en hyacinten geuren en kleuren. Strand en duinen zijn nooit ver weg, wat een fietstocht of wandeling hier extra aantrekkelijk maakt. Er zijn hier dan ook vele routes uitgestippeld. Meer informatie over de streek (over o.m. De Keukenhof, het jaarlijkse bloemencorso & accommodaties) vind je op de site van de bollenstreek.

3. De Noordoostpolder

‘Een van de mooiste autoroutes ter wereld’, zo noemt het toonaangevende tijdschrift National Geographic De Tulpenroute in de Noordoostpolder, waar vanaf half april meer dan 1000 hectare aan tulpen in bloei staat. De route is bewegwijzerd en maakt deel uit van het Tulpenfestival (16 april t/m 9 mei). Wat hiervan vanwege corona in 2021 doorgaat, is nog even de vraag, maar (een deel van) de route per auto of fiets rijden, is zeker wél mogelijk (net als het maken van een wandelroute). Het officiële startpunt is het Tulpeninformatiecentrum aan het Wrakkenpad in Creil, vlakbij het tulpenbelevingsveld (een tuin vindt met vijfhonderd verschillende tulpen), maar je kunt ook in het Friese Lemmer beginnen.

  • Tip 1: Ook in de Noordoostpolder: de Orchideeën Hoeve, met junglepaden en duizenden vlinders. Leuk voor jong en oud.
  • Tip 2: De Schoklandroute (30 km) voert door werelderfgoed en is ook na half mei nog fijn om te fietsen.
  • Tip 3: Naast tulpenroutes in de Noordoostpolder, zijn er fleurige wandel- en fietsroutes in de Flevopolder, want ook die is rijk aan bollenvelden.

4. Zeeuws-Vlaanderen

Ook Zeeland heeft kleurige bollenvelden. In het oosten van Zeeuws-Vlaanderen bijvoorbeeld, tussen Terneuzen & Hulst, rond stokoude dorpjes als Graauw, Lamswaarde & Koewacht, en gehuchten als Reuzenhoek, Hengstdijk & Schapenbout . Te bewonderen per auto, op de fiets of te voet, waarna je jezelf kunt vergapen aan de zeeschepen op de Schelde.

  • Tip 1: Een steenworp verderop ligt Vlaanderen, een fietstocht tussen de Zeeuwse bollen is daarom te goed combineren met een bezoek aan spookdorp Doel of Fort Liefkenshoek.
  • Tip 2: In Hulst (met vestingwerken uit de Tachtigjarige Oorlog) begint De Hulsterlooroute (40 km). Een fietsroute die langs zowel Graauw als het Verdonken Land van Saeftinghe en fietscafé Sint Benedictus voert.

5. Goeree-Overflakkee

Rond Lisse wil eind april nog weleens druk zijn. Drukker dan rond de bollenvelden op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, op een half uur rijden van Rotterdam. Ieder jaar wordt hier een Tulpenroute uitgezet (ca. 35 km), langs dijken en velden vol met gele, witte, roze, oranje, rode en paarse bloemen. En door dorpen als Dirksland en oud Middelharnis. Het stuk naar de bollenvelden bij Ooltgensplaat  ̶  ook weer oud en mooi  ̶  voert langs het Haringvliet. Houd de website van Goeree Overflakkee in de gaten voor de tulpenroutes.

6. Spijk, Balkbrug of… bekijk heel Nederland

Fietsen langs felgekleurde bollenvelden kan ook op het eiland Texel. Of in Groningen tussen Spijk (beschermd dorpsgezicht) en Uithuizermeeden. En in hartje Drenthe rond Smile en Hijken, of in Overijssel in het Vechtdal bij Balkbrug. Fleurige velden die minder groot zijn dan de vijf hiervoor genoemde bollenstreken, maar een fietstocht hier is goed te combineren met andere bezienswaardigheden.
Laatste tip: Voor wie als een vogel in de lucht behalve tulpenvelden nog meer van ons land wil ervaren (zoals werelderfgoed, vestingdorpen en havens groot & klein), tippen we de 5D Flight Experience This is Holland in hartje Amsterdam.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd