Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste 6 bollenvelden in bloei

Paars, geel, roze en rood tot aan de horizon

Van half april tot half mei staan ze in bloei: de bollenvelden. Zeeën van tulpen, hyacinten en narcissen, in knallende kleuren. Naast de bekend bollenstreek in Zuid-Holland vind je op meer plekken de prachtige bollen in bloei. We delen de zes mooiste locaties.

1. Duin- en Bollenstreek

Foto: bij Lisse

Het oudste en bekendste bollengebied is de Duin- & Bollenstreek ten zuiden van Haarlem en ten westen van Leiden. De bollenvelden liggen rond Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout, waar ontelbaar veel tulpen, narcissen en hyacinten geuren en kleuren. Deze twee fietsroutes en autoroute nemen je mee langs het strand, de duinen en uiteraard de bollenvelden.

Tip: Ontdek meer van deze regio met deze 8-daagse fietsrondreis Rondje Groene Hart van Holland.

2. Kop van Noord-Holland

Foto: in de buurt van Alkmaar, bron: Getty Images

Hoog in Noord-Holland, vlakbij Den Helder, schittert een zee van kleuren. Compleet met molens, dijken en  pittoreske dorpjes, zoals Kolhorn. Naar eigen zeggen is de Kop van Noord-Holland het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland. En ja, hier wuiven tulpen tot aan de horizon.

Tip: Ook in aangrenzend West-Friesland vind je felgekleurde bollenvelden, zoals bij Andijk, Bovenkarspel en Enkhuizen. Fiets hier bijvoorbeeld de Lekenroute (39 km), die deels langs het IJsselmeer voert.

3. Noordoostpolder en Flevopolder

Foto: tulpen bij Espen, bron: Getty Images

De Bollenstreek is wellicht het bekendste bloembollengebied, maar Flevoland heeft het grootste. Hier rijd je de Tulpenroute: ‘Een van de mooiste autoroutes ter wereld’, zo schrijft het toonaangevende tijdschrift National Geographic. In de Noordoostpolder staan vanaf half april op meer dan 1000 hectare grond tulpen in bloei. Deze langste tulpenroute van Nederland wijzigt elk jaar en is bewegwijzerd met bordjes van het Tulpenfestival.

Tip: Fiets 30 kilometer over een eiland op het droge: Schokland, het eerste monument op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Zo combineer je de bloeiende bollen met de natuur en cultuurhistorie van dit bijzondere stukje Nederland.

4. Zeeuws-Vlaanderen

In het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, tussen Terneuzen en Hulst, rond stokoude dorpjes als Graauw, Lamswaarde en Koewacht, en gehuchten als Reuzenhoek, Hengstdijk en Schapenbout liggen de bollenvelden van Zeeland. Te bewonderen per auto, op de fiets of te voet. Fiets bijvoorbeeld De Hulsterlooroute (40 km). Deze begint in Hulst en voert onder andere langs Graauw. Hier, langs de Liniedijk, liggen heel wat tulpenvelden.

5. Goeree-Overflakkee

Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, op een halfuur rijden van Rotterdam, wordt ieder jaar een Tulpenroute uitgezet. Ongeveer 35 kilometer, langs dijken en velden vol met gele, witte, roze, oranje, rode en paarse bloemen. En door dorpen als Dirksland en het historische Middelharnis. Het stuk naar de bollenvelden bij Ooltgensplaat – ook weer oud en mooi –  voert langs het Haringvliet.

6. Van Spijk via Hooghalen tot Balkbrug

Fietsen langs felgekleurde bollenvelden kan ook op het waddeneiland Texel, met name in het noorden en zuiden van het eiland. Of in de provincie Groningen tussen Spijk (beschermd dorpsgezicht) en Uithuizermeeden. In hartje Drenthe rond Smilde, Hooghalen en Hijken en in Overijssel in het Vechtdal bij Balkbrug. Allemaal fleurige velden die minder groot zijn dan de vijf hiervoor genoemde bollenstreken, maar zich goed laten combineren met andere bezienswaardigheden in de streek.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.