Bollenvelden in bloei

Paars, geel, roze en rood tot aan de horizon

Van half april tot half mei staan ze in bloei: de bollenvelden. Zeeën van tulpen, hyacinten en narcissen, in knallende kleuren. Wereldberoemd is natuurlijk de streek rond Lisse, met Keukenhof. Ons land telt echter meer bollenstreken die geknipt zijn voor een fleurige fietstocht of autoroute. Hou je camera in de aanslag, maar pas tegelijkertijd wel op voor al dat moois. Helaas gebeurt het nogal eens dat er bloemen worden vertrapt. Fiets en loop daarom niet over de bollenvelden.

1. Kop van Noord-Holland

Foto: in de buurt van Alkmaar, bron: Getty Images

Hoog in Noord-Holland, tussen Alkmaar en Den Helder, schittert een zee van kleuren. Compleet met molens, dijken en oude dorpjes, zoals Schagerbrug en ’t Zand. Naar eigen zeggen is de Kop van Noord-Holland het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland; en ja, hier wuiven tulpen tot aan de horizon. In de Zijpepolder (dicht bij strand, duinen en zee) vindt het jaarlijkse tulpenfestival Bloeiend Zijpe plaats, met onder meer een fiets- en wandeltocht. En in Sint-Maartenszee vind je de Dutch Tulip Experience, een park waar je van alles leert over de geschiedenis van de tulp. Voor de Bloemendagen (met onder meer bloemmozaïeken) moet je in Anna Paulowna en Breezand zijn.

Tip: Ook in aangrenzend West-Friesland vind je felgekleurde bollenvelden, zoals bij Andijk, Bovenkarspel en Enkhuizen. Fiets hier bijvoorbeeld de Lekenroute (39 km), die deels langs het IJsselmeer voert.

2. Duin- & Bollenstreek

Foto: bij Lisse

Het oudste en bekendste bollengebied is de Duin- & Bollenstreek ten zuiden van Haarlem en ten westen van Leiden (op het centraal station van beide steden kun je fietsen huren). De bollenvelden liggen rond Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout, waar ontelbaar veel tulpen, narcissen en hyacinten geuren en kleuren. Leuk én leerzaam is de Tulip Experience in Noordwijkerhout. Uiteraard vind je hier ook Keukenhof.

Strand en duinen zijn nooit ver weg, wat een fietstocht of wandeling hier extra aantrekkelijk maakt. Er zijn hier dan ook vele routes uitgestippeld, zoals de Bollenstreekroute (28 km) en Langs bollen, duinen & landgoederen (63 km). Meer informatie over de streek (over o.a. het jaarlijkse bloemencorso en accommodaties) vind je op de site van de bollenstreek.

Tip: voor wie met de auto gaat, is er deze Bollenstreekroute (60 km).

3. Noordoostpolder en Flevopolder

Foto: tulpen bij Espen, bron: Getty Images

De Bollenstreek is wellicht het bekendste bloembollengebied, maar Flevoland heeft het grootste. Hier rijd je de Tulpenroute: ‘Een van de mooiste autoroutes ter wereld’, zo schrijft het toonaangevende tijdschrift National Geographic. In de Noordoostpolder staan vanaf half april op meer dan 1000 hectare grond tulpen in bloei. Deze langste tulpenroute van Nederland wijzigt elk jaar en is bewegwijzerd met bordjes van het Tulpenfestival (16 april t/m 8 mei). In de tulpenpluktuin in Marknesse pluk je voor een tientje een emmer vol dertig tulpen – en je maakt er de mooiste selfies en gezinsplaatjes tussen de bloemenpracht.

Tip: fiets 30 kilometer over een eiland op het droge: Schokland, het eerste monument op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Zo combineer je de bloeiende bollen met de natuur en cultuurhistorie van dit bijzondere stukje Nederland.

Ook zuiderbuurman Flevopolder is rijk aan bollenvelden. Hier worden elk jaar heel wat fleurige wandel- en fietsroutes uitgezet rond Lelystad, Dronten en Zeewolde. De autoroute is beschikbaar als audioroute, met informatie en tips over het gebied.

4. Zeeuws-Vlaanderen

In het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, tussen Terneuzen en Hulst, rond stokoude dorpjes als Graauw, Lamswaarde en Koewacht, en gehuchten als Reuzenhoek, Hengstdijk en Schapenbout liggen de bollenvelden van Zeeland. Te bewonderen per auto, op de fiets of te voet. Fiets bijvoorbeeld De Hulsterlooroute (40 km). Deze begint in Hulst en voert onder andere langs Graauw. Hier liggen heel wat tulpenvelden langs de Liniedijk.

5. Goeree-Overflakkee

Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, op een half uur rijden van Rotterdam, wordt ieder jaar een Tulpenroute uitgezet. Ongeveer 35 kilometer, langs dijken en velden vol met gele, witte, roze, oranje, rode en paarse bloemen. En door dorpen als Dirksland en het oude Middelharnis. Het stuk naar de bollenvelden bij Ooltgensplaat – ook weer oud en mooi –  voert langs het Haringvliet. Houd de website van Goeree-Overflakkee in de gaten voor de tulpenroutes.

6. Van Spijk via Hooghalen tot Balkbrug

Fietsen langs felgekleurde bollenvelden kan ook op het waddeneiland Texel, met name in het noorden en zuiden van het eiland. Of in de provincie Groningen tussen Spijk (beschermd dorpsgezicht) en Uithuizermeeden. In hartje Drenthe rond Smilde, Hooghalen en Hijken en in Overijssel in het Vechtdal bij Balkbrug. Allemaal fleurige velden die minder groot zijn dan de vijf hiervoor genoemde bollenstreken, maar zich goed laten combineren met andere bezienswaardigheden in de streek.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd