Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verhuizen: je energiecontract opzeggen of meenemen?

Wanneer opzeggen bij een verhuizing wel óf niet handig is

Bij een verhuizing komt zoveel regelwerk kijken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Zo moet er wat geregeld worden met de energiecontracten op zowel het oude als nieuwe adres. Je leest hier wat er moet gebeuren met je energiecontract.

Moet ik mijn energiecontract opzeggen bij een verhuizing?

Nee, dat hoeft niet. Je sluit namelijk een contract af tussen jou en de energiemaatschappij, je woonadres is uiteindelijk alleen maar de plek waar die energie geleverd moet worden. Je kunt je contract daarom meeverhuizen naar je nieuwe adres. Of dat handig is, is vraag twee. We vertellen je hieronder wanneer je energiecontract meeverhuizen wel of niet handig is.

Wanneer het handig is om je contract mee te verhuizen

Heb je een energiecontract met een looptijd voor bepaalde tijd? Bijvoorbeeld een vast contract voor één jaar, waarbij dat jaar nog niet om is? Dan is de kans groot dat het verstandig is om je lopende contract mee te verhuizen naar je nieuwe adres. Bij voortijdig opzeggen betaal je namelijk een opzegvergoeding en die kunnen sinds 1 juni 2023 behoorlijk hoog zijn.

Daarnaast krijg je bij veel energieleveranciers een welkomstkorting of welkomstbonus. Deze krijg je uitbetaald aan het einde van de contractduur. Verbreek je het contract voortijdig, dan kun je fluiten naar die paar honderd euro.

Tip: zet een reminder in je agenda enkele weken voor afloop van je huidige energiecontract. Na afloop van de contractduur betaal je doorgaans meer voor je energie, dus overstappen loont vrijwel altijd!

Een verhuizing kun je meestal doorgeven via de website van je energieleverancier. Het is vaak ook mogelijk om enige overlap te hebben tussen levering op het nieuwe adres en afsluiting op het oude. Een verhuizing van een energiecontract kan je maximaal 3 maanden en minimaal 2 weken van tevoren doorgeven.

Wanneer het niet handig is om je contract mee te verhuizen

Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd, bijvoorbeeld omdat je een éénjarig contract hebt afgesloten en dat jaar al voorbij is? Of heb je misschien een variabel energiecontract dat je elk moment kunt opzeggen? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om je huidige contract op te zeggen en voor je nieuwe adres op zoek te gaan naar een nieuwe, goedkopere energieleverancier.

Wist je bijvoorbeeld dat de ANWB Energie tegen inkoopprijs levert en dat onze dynamische tarieven de afgelopen jaren 85 procent van de tijd lager waren dan de gemiddelde Nederlandse stroomprijs?

Wat als ik mijn energiecontract niet mee kan verhuizen?

Soms is het niet mogelijk om je energiecontract mee te verhuizen naar je nieuwe adres. Bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen of huren en op je nieuwe adres al een lopend energiecontract is. Of misschien kan je energiemaatschappij niet leveren op je nieuwe adres, omdat je naar een andere regio of zelfs naar een ander land verhuist. In dat geval moet je je contract opzeggen en mag de energiemaatschappij een opzegvergoeding in rekening brengen als de looptijd van het energiecontract nog niet uitgediend is.

Ik wil mijn contract meeverhuizen, maar mijn nieuwe woning heeft geen gas

Het kan voorkomen dat je nieuwe huis geen gas heeft, bijvoorbeeld omdat het huis een warmtepomp heeft of is aangesloten op een warmtenet . Als je nu één contract voor stroom en gas hebt is het helaas niet mogelijk om alleen het contract voor stroom te verhuizen. Je moet dan je huidige energiecontract opzeggen en zal wellicht voor zowel stroom als gas een opzegvergoeding moeten betalen.

Dynamisch energiecontract van ANWB Energie: verhuizen of overstappen?

Bij een dynamisch energiecontract van ANWB Energie betaal je voor energie de inkoopprijs. Iedereen - ongeacht hoe lang je al klant bent of waar je woont - betaalt dus hetzelfde dynamische tarief. Je kunt dus simpelweg via jouw Mijn ANWB Energie je nieuwe adres toevoegen en de levering op je oude adres beëindigen. Daar mag uiteraard overlap in zitten. Een opzegvergoeding betaal je bij ANWB Energie nooit.

Een verhuizing doorgeven via Mijn ANWB Energie

Ben je al klant bij ANWB Energie en wil je ook dat op jouw nieuwe adres blijven? Dan werkt het als volgt:

  1. Log (met een computer) in bij Mijn ANWB Energie.
  2. Klik nu rechtsboven op je huidige adres en voeg daar een nieuw adres toe.
  3. Voer daar de gegevens en het verbruik van je nieuwe adres in en vraag een nieuw energiecontract aan.
  4. Je ontvangt dan weer een nieuw contract en een betaalverzoek om het eerste maandbedrag op het nieuwe adres per iDEAL te betalen.
  5. Om het contract van je huidige adres te laten beëindigen vul je dit opzegformulier in. Wij zorgen dat het contract eindigt op de door jou gewenste datum.

Kom je er niet uit, of twijfel je over het zelf online regelen van jouw verhuizing? Neem dan gerust contact met ons op, dan helpen wij je verder.

Meer over ANWB Energie

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.