Tanken met creditcard

In Nederland en Europa

Tanken met een creditcard kan eenvoudig en snel. Maar het is wel goed om rekening te houden met een aantal zaken. Je kunt hierbij denken aan de beschikbare brandstoffen, prijzen en het betalen van een borg. Zo kom je niet voor onverwachte problemen te staan.

Tanken met creditcard in Nederland

In Nederland is tanken relatief duur als je het vergelijkt met de andere landen in Europa. België en Duitsland hebben bijvoorbeeld hun brandstofprijzen rond de 10% lager liggen. Voor Nederlanders die bij de grens wonen, is het dan ook aanlokkelijk om te tanken bij onze buurlanden.

Met je ANWB Creditcard kun je door middel van een tankprogramma van de ANWB bij verschillende tankstation-ketens in Nederland korting sparen. De ANWB werkt hiervoor samen met 800 tankstations. De kortingen op de pompprijs variëren van 3 cent per liter bij onbemande- tot 5 cent per liter bij bemande tankstations. 

Brandstoffen

Sinds eind 2018 zijn de namen van de diverse brandstoffen in heel Europa gestandaardiseerd. De benamingen E5, E10, E85, B7, B10, B100 en XTL zijn nieuw en ook de biobrandstoffen hebben nieuwe namen gekregen. In diverse Europese landen - vooral in Duitsland, Frankrijk en België - bieden tankstations met bio-ethanol aangelengde benzine aan. In Nederland is E5 verkrijgbaar, maar vanaf oktober 2019 zal ook E10 verplicht worden aangeboden bij tankstations. Andere brandstoffen die minder goed verkrijgbaar zijn, zijn bijvoorbeeld E85, Biodiesel en Aardgas, maar ook H2 of Elektriciteit. 

Wil je precies weten wat brandstof kost in het buitenland? Bekijk alle brandstofprijzen in Europa op een rij.

Tanken in Europa

In Europa is een creditcard vaak essentieel als je gaat tanken. Dat scheelt je niet alleen gedoe met contant geld, maar vaak kun je bij een tankstation niet eens afrekenen met een Nederlandse bankpas of met cash. 

Afrekenen in het buitenland

Als je wilt tanken in eurolanden worden er geen extra kosten in rekening gebracht met de creditcard. Als je het VISA- of Mastercard-logo ziet bij een winkel of tankstation, kun je er gewoon met je creditcard betalen. Bij onbemande tankstations kan het zijn dat je soms alleen met je creditcard kunt betalen. Je moet je pincode al voor het tanken intoetsen. Op die manier worden gegevens van een pinpas nagetrokken, ook om te zien of iemand het tanken wel kan betalen. Van tevoren is niet duidelijk hoeveel iemand gaat tanken, vandaar dat er gekozen wordt voor een goedkeuring bij een bank van het afschrijven een standaardbedrag: de borg. Hou er dus rekening mee dat er in veel gevallen borg kan worden afgeschreven van je rekening, die je soms pas na tien dagen krijgt teruggestort.

Ook de tol onderweg betaal je het makkelijkst en het snelst met je creditcard. Denk bijvoorbeeld aan Frankrijk, waar je vaak de bordjes 'Péage' tegenkomt. Als je met een creditcard de tol wil betalen dan kun je aansluiten in de rij bij "CB" dat staat voor 'Cartes Bancaires. In deze rij betaalt iedereen met een creditcard.