Eenvoudig tol betalen met je creditcard

Waar en hoe moet je tol betalen?

Als je met de auto of camper op vakantie gaat, is de kans groot dat je gebruik moet maken van tolwegen en tolpoortjes. In de meeste landen is de creditcard de makkelijkste en snelste manier van tol betalen.

Waarom betaal je tol?

Vooral in Frankrijk zal het je opvallen. Alle tolwegen zijn goed onderhouden en zien er verzorgd uit. Vaak zie je op parkings mooie picknicktafels en een kleine speeltuin voor de kinderen. Omdat de Fransen geen wegenbelasting betalen, wordt er gerekend per gebruik. Dus zowel toeristen als inwoners moeten eerst tol betalen, voordat zij gebruik kunnen maken van een tolweg.

Waar moet je tol betalen?

Als je wilt weten in welke landen er tol wordt geheven, bekijk dan het volledige toloverzicht. Nederlandse reizigers hebben het meest te maken met de tolwegen in Frankrijk. Afhankelijk van je route betaal je meer of minder tol. Het heeft meestal weinig zin om tolwegen te vermijden. Vaak moet je dan zo ver omrijden dat tol betalen handiger en soms zelfs goedkoper is.

Hoe betaal je tol?

Je kunt op verschillende manieren tol betalen. In de paar landen waar de tolbadge beschikbaar is, is dit de snelste optie. Na de tolbadge is de creditcard veruit de snelste en makkelijkste manier. Je kunt bij elk tolpoortje terecht behalve degene die exclusief bestemd zijn voor télépéage.

Je kunt er voor kiezen om naar een speciaal tolpoortje voor creditcardbetalers te rijden. Deze staan in bijvoorbeeld Frankrijk aangegeven met "CB" (cartes bancaires). Hier weet je dat iedereen met creditcard betaalt, waardoor de rij sneller gaat. Houd er wel rekening mee dat je beschikt over een Mastercard, Visa of American Express. Heb je een creditcard van ANWB? Dan zit je altijd goed.

Heb je nog geen creditcard?

De ANWB Creditcards zijn de voordeligste creditcards voor leden. Je hebt al een ANWB Visa Card voor € 16,- per jaar.

Bekijk onze creditcards