Tol betalen

Waar en hoe moet je tol betalen?

Als je met de auto of camper op vakantie gaat, is de kans groot dat je gebruik moet maken van tolwegen en tolpoortjes. In de meeste landen is de creditcard de makkelijkste en snelste manier van tol betalen.

Waarom betaal je tol?

Vooral in Frankrijk zal het je opvallen. Alle tolwegen zijn goed onderhouden en zien er verzorgd uit. Vaak zie je op parkings mooie picknicktafels en een kleine speeltuin voor de kinderen. Omdat de Fransen geen wegenbelasting betalen, wordt er gerekend per gebruik. Dus zowel als toerist, als inwoner van Frankrijk, als je de tolweg op wilt, moet je eerst tol betalen.

Waar moet je tol betalen?

Als je wilt weten in welke landen er tol wordt geheven, bekijk dan het volledige toloverzicht. Wij Nederlanders hebben het meest te maken met de tolwegen in Frankrijk. Afhankelijk van je route betaal je meer of minder tol. Het heeft meestal weinig zin om tolwegen te vermijden, vaak moet je dan zo ver om rijden dat tol betalen handiger en goedkoper is.

Hoe betaal je tol?

Je kunt op verschillende manieren tol betalen. In de landen waar de tolbadge beschikbaar is, zoals Frankrijk en Spanje, is dit de snelste optie. Na de tolbadge is de creditcard veruit de snelste en makkelijkste manier. Met je creditcard kun je namelijk bij elk tolpoortje terecht, behalve die exclusief bestemd zijn voor télépéage.

Je kunt er voor kiezen om naar een speciaal tolpoortje voor creditcardbetalers te rijden. Deze staan aangegeven met "CB" (cartes bancaires). Hier weet je dat iedereen met creditcard betaalt, waardoor de rij sneller opschiet. Houd er wel rekening mee dat je een Mastercard, Visa of American Express hebt. Heb je een creditcard van ANWB? Dan zit je altijd goed.

Heb je nog geen creditcard?

De ANWB Creditcards zijn de voordeligste creditcards voor leden. Je hebt al een ANWB Visa Card voor € 16,- per jaar.

Bekijk onze creditcards