Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderzoek fietsaccu

16 juni 2020

1,2 miljoen ANWB-leden hebben een e-bike. 1 miljoen leden overwegen er één te kopen. De ANWB vindt de e-bike één van de vervoersmiddelen van de toekomst, dus dit is een mooie en positieve ontwikkeling! Eén specifiek element van de e-bike baart de ANWB echter zorgen: de accu.


Fietsaccu-onderzoek

In 2017 heeft de ANWB onderzoek gedaan naar gebruik en onderhoud van de accu. Bijna de helft van de ANWB-leden met een e-bike blijkt weleens problemen te hebben gehad met de accu, dit gaat bijna om 600.000 leden! Leden geven ook aan dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn over het onderhoud en de levensduur van de accu. Goed onderhoud is echter essentieel voor de levensduur van je accu.

In 2018 hebben we de informatie onderzocht die consumenten krijgen bij de aankoop van een e-bike. Is die informatie volledig en transparant? Is er voldoende aandacht voor het onderhoud, de actieradius, de levensduur en de vervangingskosten van de accu? In de Kampioen van mei zijn de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Wat blijkt? In handleidingen en op websites is nauwelijks informatie te vinden over de vervangingswaarde van accu’s. Ook over de levensduur schiet de informatie te kort. Slechts een enkele fabrikant meldt dat accu’s een beperkte levensduur hebben.  

Wat vindt de ANWB

Onduidelijkheid en onzekerheid over fietsaccu’s mogen de populariteit van de e-bike en het fietsplezier van de leden niet in de weg staan. Daarom moeten zij goed geïnformeerd worden door de fietsbranche, zodat zij niet voor verrassingen komen te staan.

Wat doet de ANWB?

  1. We informeren onze leden over aanschaf, gebruik en onderhoud van fietsaccu's. Ook de actieradius, vervangingskosten en levensduur worden uitgelegd.
  2. Per 1 mei 2018 gaan nieuwe BOVAG-voorwaarden in voor verkoop van een (e)-fiets. De ANWB heeft aangedrongen op aanpassing van de voorwaarden;, het geven van informatie over de actieradius, levensduur en vervangingskosten van de accu wordt verplicht wordt bij verkoop van een e-bike.
  3. In 2019 gaan we het onderzoek uit 2017 herhalen om te monitoren of de kennis over en het gebruik van de accu is verbeterd.

Wat kun je zelf doen?

  • Vraag bij aankoop van een e-bike door naar actieradius, levensduur en vervangingswaarde van de accu. Laat je ook goed informeren over het onderhoud; van levensbelang voor de accu.
  • Heb je al een e-bike, zorg dan voor goed onderhoud van je accu. Het kan een dure vervanging van je accu uitstellen. 

Zie ook

E-bike test 2018
E-bike test 2019
Budget e-bike test 2020