Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is mijn fietsaccu aan vervanging toe?

Let op deze 5 signalen

Een fietsaccu gaat gemiddeld vijf tot acht jaar mee, mits goed onderhouden. Onderstaande signalen tonen aan of de accu van je e-bike aan vervanging toe is. De ene accu is wat duidelijker zichtbaar dan de ander, dus het is niet altijd even gemakkelijk. Let wel, het is alleen de accu die aan vervanging toe is, niet je fiets!

De vijf signalen

1. De actieradius loopt snel terug

Het aantal kilometers dat je kunt afleggen met behulp van trapondersteuning neemt snel af als de accu kapot aan het gaan is. Dit lijkt een duidelijk signaal, maar wanneer je voornamelijk korte afstanden rijdt, zal het niet snel opvallen. De batterij geeft dan keurig aan dat hij voor 100 procent is opgeladen, maar het maximale rijbereik kan bij lange na niet meer worden behaald. Je kunt een fietsaccu wat dit betreft vergelijken met de batterij van een mobiele telefoon.

2. Het opladen duurt langer

Niet alleen is de accu sneller leeg, maar het volledig opladen ervan neemt meer tijd in beslag dan voorheen. In de loop der tijd zal dit bij elke accu in mindere of meerdere mate het geval zijn, maar bij een accu waar het beste écht vanaf is, duurt het opladen ook écht veel langer.

3. Volledig opladen lukt niet meer

Hoelang je de accu ook aansluit, hij laadt niet verder op dan bijvoorbeeld 95 procent. Zolang dit geen belemmering vormt om met je elektrische fiets van A naar B te komen, is dit op zich niet erg. Maar niet meer volledig op kunnen laden is wel een signaal dat de accu aan het eind van zijn Latijn is en het op vrij korte termijn gaat begeven.

4. De accu heeft schade, aan de binnen- of buitenkant

Als de fiets een flinke smak maakt, en de accu dus ook, kunnen de batterijcellen in de accu verschuiven. Dit kan op termijn kortsluiting veroorzaken, waarbij veel rookontwikkeling kan voorkomen en soms zelfs metershoge steekvlammen. Zo’n accu kan ongeveer anderhalf uur branden en is dan niet met water te blussen. Zand is een beter blusmiddel.

Ook schade aan de behuizing maakt de accu kwetsbaarder voor kortsluiting doordat warmte en/of vocht naar binnen kunnen.

Schade aan je accu na een val of aanrijding wordt vergoed met de ANWB Fietsverzekering.

5. De accu laadt helemaal niet meer op

Duidelijker kan niet. Zijn alle draden juist bevestigd en laadt de accu toch niet meer op, dan is het einde oefening.

Wat is verstandiger: nieuwe accu of nieuwe fiets?

Een slechte of kapotte accu betekent natuurlijk niet dat je meteen over moet gaan tot de aanschaf van een nieuwe elektrische fiets. Je kunt alleen de fietsaccu vervangen. Dit is weliswaar een investering van enkele honderden euro’s, maar dat is altijd nog veel minder dan de kosten voor een gloednieuwe e-bike. Zo kies je een nieuwe (en goede) fietsaccu

Elektrische fietsaccu echt kapot? Lever 'm in

Lever je oude fietsaccu in bij de milieustraat van je gemeente of bij een fietsenwinkel aangesloten bij Stibat zodat ze deze kunnen recyclen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!