Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Je auto verkopen: wat heb je nodig?

Je auto is verkocht, hoera! Vergeet niet dat er nog wat papierwerk moet worden gedaan. Deze documenten heb je nodig bij het verkopen van je auto.

1. Kentekencard en tenaamstelling

Het belangrijkste document is natuurlijk het kentekenbewijs. Dat kentekenbewijs bestaat uit:

  • Een kentekencard. Dit is het bewijs van eigendom dat je in je auto of portemonnee bewaart. 
  • Een tenaamstellingscode die je – als het goed is - thuis hebt opgeborgen op een veilige plek. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. De eerste cijfers heb je ontvangen toen je het kenteken zelf op naam kreeg. De overige cijfers heb je later per brief van de RDW ontvangen. Je hebt de volledige tenaamstellingscode én de kentekencard nodig om het kenteken over te schrijven.

Tenaamstelling kwijt?

Ben je de tenaamstelling kwijt, dan kun je op de website van de RDW een nieuwe opvragen. Ga daarvoor naar de RDW website. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Als je alleen de tenaamstellingscode kwijt bent, zijn de kosten gering. Als je de kentekencard én tenaamstellingscode kwijt bent, kost vervanging € 37,90. Let op, vind je je oude kentekencard terug dan kun je de aanvraag niet annuleren.

2. DigiD

Een auto overschrijven doe je bij een vestiging van PostNL of op de website van de RDW. Digitaal overschrijven bij de RDW gaat natuurlijk het snelst en kan ook buiten kantooruren. Om op de site te komen moet je inloggen met je DigiD. 

3. Paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs

Tijdens het overschrijven moeten jij en de koper je legitimeren met een paspoort,  identiteitsbewijs of rijbewijs. Dat geldt uiteraard zowel voor online overschrijven (je scant je paspoort dan met behulp van je mobiele telefoon) als voor fysiek overschrijven. Let op: rijbewijzen uitgegeven voor 14 november 2014 kunnen niet gebruikt worden bij het online overschrijven van een kenteken.

Wanneer is een auto officieel overgeschreven?

Het overschrijven is voltooid als de betaling verwerkt is. Er wordt dan voor de nieuwe eigenaar een nieuwe kentekencard gemaakt en automatisch aan hem of haar opgestuurd. 

De koper mag na het overschrijven (en verzekeren!) direct met de auto de weg op. Vanaf 14 dagen na het overschrijven van het kenteken moet de kentekenhouder een kentekencard kunnen tonen. Let op: in het buitenland moet je wel altijd een kentekencard kunnen tonen. Ga je op vakantie? Wacht dan dus even tot je de kentekencard hebt.

4. Onderhoudsboekje

Heb je het onderhoudsboekje van de door jou verkochte auto? Geef dat dan aan de nieuwe eigenaar. Daarmee heeft hij bewijs van onderhoud in handen voor wanneer hij op zijn beurt de auto weer verkoopt. Niet verplicht, maar wel handig!

Documenten ná de verkoop

Is de koop rond? Ook dan krijg je nog te maken met een aantal documenten.

Voor de verkoper: vrijwaringsbewijs bewaren

Als verkoper ontvang je van de RDW een vrijwaringsbewijs via e-mail. Dat zorgt er voor dat jij niet meer aansprakelijk bent voor wat er met de auto gebeurt. Bewaar het dus goed.

Voor de koper: gegevens van je verzekeraar

De kopende partij zal de auto moeten verzekeren voordat hij instapt. Anders rijdt hij of zij onverzekerd naar huis en dat is verboden. Vaak kan dat verzekeren met één telefoontje. Je dient dan de meldcode (staat op de kentekencard) en het kenteken door te geven. De auto is dan direct verzekerd. Eventuele details kun je op een later tijdstip afhandelen, maar je kunt dan in elk geval legaal op pad.

Eenvoudig je auto verkopen?

Ben je van plan om je auto te verkopen? En doe je dat het liefst zo snel mogelijk en zonder gedoe? Kies dan voor de ANWB Verkoopservice.

  • Een gratis en gegarandeerde prijs binnen één werkdag
  • Je hoeft niet zelf te onderhandelen
  • Het geld staat binnen twee dagen op je rekening
Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Vanaf329,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Renault Clio.