Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar moet je op letten bij de export van een auto?

Het zal niet vaak voorkomen dat je met de export van een auto te maken krijgt, maar voor het geval dat, staan we je ook hier terzijde. Want ongeacht de reden waarvoor je auto naar het buitenland gaat, je moet wel weten welke stappen je moet nemen. Heel ingewikkeld is de export van een auto niet en de RDW helpt je een eind op weg.

Export auto bij verkoop

Veel mensen worden bij de verkoop van hun auto benaderd door handelaren of opkopers uit het buitenland. Dat varieert van schimmige types in smoezelige bestelwagens tot professionals met dure oprijwagens. Export is een mooie manier om van je auto af te komen en vrijwaart je van gedoe met particulieren. Het belangrijkst is dat het kenteken wordt uitgeschreven uit het Nederlandse systeem, eerder moet je de auto niet meegeven.

Auto verkocht aan opkoper voor export. Wat nu?

Goed, je hebt een deal met een buitenlandse opkoper. Soms regelt zo’n bedrijf de export, maar beter is het om de regie zelf in handen te houden. Dus eerst de auto laten betalen en daarna de procedure voor de export in gang zetten. Op de website van de RDW ga je naar de pagina ‘auto exporteren’. Uiteindelijk moet de auto naar een RDW-station of naar een door de RDW erkend exportbedrijf. Pas nadat de auto niet meer staat geregistreerd bij de RDW, ben je niet meer verantwoordelijk voor wat er nog mee gebeurt.

Export auto bij verhuizen naar buitenland

Het kan natuurlijk zijn dat je naar het buitenland verhuist en je eigen auto meeneemt voor export. Controleer voor de zekerheid of het zinvol is om je auto mee te nemen voor export, misschien gelden er andere regels in het land waar je gaat wonen. Bij export van de auto doorloop je dezelfde procedure via de RDW als bij de verkoop. Daarna kun je een exportkenteken krijgen om in Nederland nog een bepaalde periode met de auto te kunnen rijden.

Teruggave bpm bij export auto

Zoals je bij de import van een auto bpm moet betalen, kun je bij de export juist weer bpm ontvangen. In het geval van verkoop, handelt de opkoper dit vaak af en steekt hij dus ook de rest-bpm in eigen zak. Neem je je auto mee bij het verhuizen, dan gaat het bedrag naar je eigen bankrekening. Vooral bij jongere auto’s kan dit bij export een aardig bedrag opleveren. In ieder geval moet de auto in kwestie een kenteken hebben dat op of na oktober 2016 in Nederland is afgegeven. Kijk voor alle regels op de website van de Belastingdienst.

Geen zin in het gedoe van export? 

Overweeg dan de ANWB verkoopservice. Je ontvangt gratis een gegarandeerd bod binnen 1 werkdag. 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Vanaf329,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Renault Clio.