Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

4. Verkoop sluiten

Wij helpen je in 5 stappen je auto te verkopen. Dit is stap 4. Ontdek hier waar je op moet letten bij het sluiten van de verkoop.

De koop sluiten

Stap 4: Leg de verkoopafspraken vast in een overeenkomst

Als de koper je auto wil hebben en je bent het eens over de prijs, dan kan de koop worden gesloten. Een mondelinge overeenkomst is daarbij rechtsgeldig: als je allebei aangeeft dat de deal is gesloten, dan moet je je daaraan houden.

Onderhandelen om de deal te sluiten

Wees bereid om over de prijs te onderhandelen om de koop te sluiten. Stel daarbij een minimumprijs vast die je bereid bent te accepteren. Als je een laag (openings)bod krijgt, word dan niet boos. De koper probeert net als jij immers een zo goed mogelijke deal te krijgen. Lach vriendelijk, doe rustig een tegenbod en kijk welke kant het op gaat. Vaak kom je er dan uiteindelijk wel uit (en zo niet, dan is er natuurlijk nog geen man overboord). Ziezo, de auto is verkocht!

Leg afspraken over de koop schriftelijk vast

Soms kan het zijn dat er aan nog één voorwaarde voldaan moet worden voordat de koop echt definitief is. De koper vraagt je bijvoorbeeld de auto eerst te laten goedkeuren voor de APK. Pas als aan die voorwaarde is voldaan, zal hij de auto van je kopen. Mocht je daarin in meegaan, leg deze afspraak dan duidelijk vast. Bijvoorbeeld met behulp van e-mail waarin de afspraak duidelijk wordt omschreven en van twee kanten wordt bevestigd. Bewaar die e-mail goed.

Koopovereenkomst

Een mondelinge afspraak is niet altijd voor beide partijen even duidelijk, en is bovendien vaak lastig te bewijzen. Om misverstanden en onenigheid te voorkomen, is het daarom verstandig de verkoop vast te leggen in een koopovereenkomst.

Download een voorbeeld van de koopovereenkomst

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Vanaf359,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Nissan Juke.