Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laat de motor niet te warm worden

Voorzichtig met de dop van de radiateur!

Oververhitte motoren horen bij hoge temperaturen en lange vakantieritten. Zelf verhelpen kan tot brandwonden leiden. Oppassen dus, maar probeer dit soort autopech vooral te voorkomen.

Als de krachtbron van jouw auto meer brandstof krijgt dan hij kan benutten, voert hij die overtollige energie af als warmte. Daardoor loopt je motor warm, soms zelfs zó warm dat er rook uit komt. 

Voorkomen is beter dan genezen

Een veel voorkomende oorzaak van een te warme motor, is een defecte koelventilator. Controleer daarom voor vertrek altijd of deze werkt - dit wordt door de garage vaak vergeten.

De koelventilator checken is heel makkelijk: laat de (warme) motor draaien terwijl je auto stilstaat. Als de koelventilator goed werkt, dan zal deze na een minuut of tien hoorbaar aanslaan, dat klinkt als een bladblazer. Hoor je niks? Laat 'm dan repareren.

Toch te warm? Terugschakelen!

Een te warme motor kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je met een caravan de bergen in trekt en te snel opschakelt. Wanneer je dan naar de temperatuurmeter kijkt, zie je deze in een verontrustend tempo naar het rood lopen. Gelukkig is de oplossing eenvoudig: terugschakelen! Het is met een caravan heus niet vreemd wanneer je bij een steile helling in de eerste versnelling naar boven moet. De motor mag dan ook best loeien: bij dit scenario is dat zelfs een goed teken. De temperatuurmeter gaat nog altijd omhoog, maar veel minder snel. Sterker nog: ondanks het hoge toerental zal de auto minder brandstof verbruiken. Je verliest immers minder brandstof aan warmte. 

Zelfde versnelling naar beneden

Als je diezelfde helling naar beneden rijdt, doe je dat ook in zijn één. Dat geeft controle: laat je het gas los, dan remt het span immers op de motor. De temperatuurmeter daalt duidelijk. Onderaan een lange helling kan je motor weer behoorlijk zijn afgekoeld.

Wat als je motor tóch te warm wordt?

Mocht de motor ondanks al deze maatregelen toch te warm worden, schakel dan alle niet-essentiële energieverbruikers uit: je kunt bijvoorbeeld best even zonder verlichting en airconditioning. De verwarming mag op zijn warmste stand, de ventilator moét op de hoogste stand. Zet wel alle ramen van de auto open. Zo pomp je alle overtollige motorwarmte via de kachel naar buiten.

Aan de kant en afwachten

Blijft de meter dan nog in het rood staan of komt er witte rook onder jouw motorkap vandaan, zet de auto dan aan de kant. Motor uit, motorkap open en verder overal van afblijven. Draai je op zo'n moment de radiateurdop los, dan spuit door de plotselinge drukverlaging alle resterende koelvloeistof met kracht naar buiten. Krijg je dat over je armen heen, dan levert dat lelijke brandwonden op!

Giftig spul

Wacht op de Wegenwacht of tot de motor is afgekoeld. Laat de krachtbron dan rustig even draaien en luister hoe hij klinkt. Als alles normaal lijkt, meteen weer uitzetten, opnieuw wachten en dan de radiateur - of beter: het expansievat (zie foto) - bijvullen. Koelvloeistof is giftig en kan de lak van je auto aantasten. Heb je nog nooit koelvloeistof bijgevuld, dan kun je beter op deskundige hulp wachten. Geen koelvloeistof bij de hand? Als noodoplossing kan in de zomer kraanwater worden gebruikt, maar laat dat naderhand wel door koelvloeistof vervangen bij de garage.

Meer over oververhitte motoren

Met Smart Driver houd je de conditie van je auto in de gaten en kun je onnodige reparaties voorkomen.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.