Tip wegenwacht: rij niet met slippende koppeling

Vooral in files en in de bergen veelvoorkomend probleem

Tip van de Wegenwacht: rijd niet met een slippende koppeling. Dat wil zeggen: laat nooit de koppeling erg langzaam opkomen of maar half opkomen. Daarvan slijt de koppelingsplaat zeer snel – dat is een dure reparatie – en het kan op vakantie zelfs voor paniek zorgen!

Als je gewoon wegrijdt heb je het waarschijnlijk niet eens door omdat het een routinegebaar is; je laat de koppeling vlot en vloeiend opkomen en rijdt weg. Maar als je dat opkomen heel langzaam doet en lang laat duren - bijvoorbeeld door in een file de koppeling maar half te laten opkomen - kan dat grote gevolgen hebben voor de koppelingsplaat. Die slijt dan zeer snel en gaat uiteindelijk stuk. En zo'n plaat vervangen is een duur geintje.

Nog zo'n moment waarop het mis kan gaan met de koppelingsplaat: tijdens de vakantie. Je rijdt bijvoorbeeld met een caravan achter de auto. En/of je rijdt in de bergen. Als je onder die omstandigheden de koppeling heel langzaam een klein beetje laat opkomen (omdat je mooi schokvrij wilt optrekken), dan wordt de koppeling zo heet dat hij gaat roken en heel erg gaat stinken. Dat komt omdat de koppeling harder moet werken als er gewicht achter de auto hangt en/of je een steile helling beklimt. Zeker in fileverkeer, als je dus constant (ont)koppelt, wordt de koppeling heet als je hem telkens laat slippen.

Gewoon laten afkoelen

En wat gebeurt er begrijpelijkerwijs bij rook en stank in de auto? Paniek! Staat de boel in de brand?! Nee, dat niet. In zo'n geval is ook hulp van een sleepauto of garage niet nodig. Gewoon een half uurtje laten afkoelen op een parkeerplaats is vrijwel altijd voldoende. Natuurlijk moet je hierna wel de koppeling juist behandelen. Dus: ruw(er) op laten komen. Liever de banden even laten slippen dan de koppeling!

Let wel: de stank zal nog dagen rond de auto blijven hangen. Als je dan een garage bezoekt zal die concluderen: 'dat is de koppeling' en daar is geen woord van gelogen. Indien de koppeling nog normaal aangrijpt is vervangen niet noodzakelijk. Dat is wel iets om te beseffen, want de garagist die de aanleiding van de stank niet kent ruikt niet alleen de koppeling, maar ook geld!

Rijden in de bergen