Naar artikel

Private lease aanbiedingen: waar moet je op letten?

Is de goedkoopste private lease wel zo goed? Bekijk onze checklist

Hoe interessant de vanafprijs van een private lease aanbieding soms ook klinkt, staar je er zeker niet blind op. Het maandelijkse leasebedrag kan per aanbieder verschillend zijn opgebouwd, net als de voorwaarden. Waar moet je op letten? Wij maakten er een checklist van.

1. De auto zelf

Welke auto hoort er bij het goedkope maandbedrag van de aanbieding? Gaat het om het ‘kale’ instapmodel zonder bijvoorbeeld airco of een radio? Dat kan er voor zorgen dat die interessante goedkope aanbieding ineens een stuk minder aantrekkelijk is.

2. Looptijd van het contract en kilometrage

Over het algemeen geldt: hoe langer de periode, hoe goedkoper het maandtarief. De meest voorkomende leasetermijnen zijn 48 of 60 maanden, maar kan variëren tussen de 12 en 72 maanden. Daaraan gekoppeld is vaak een standaardkilometrage van 10.000 kilometer per jaar, maar soms zijn ook kleinere kilometerbundels mogelijk (bijvoorbeeld maximaal 5.000 kilometer). Het is natuurlijk aantrekkelijk om (in eerste instantie) goedkoper uit te zijn, maar past die looptijd bij jouw persoonlijke situatie en wensen in de nabije toekomst? Denk hierbij bijvoorbeeld aan werk, gezinsuitbreiding, emigratie en/of het kopen van een huis. Zie ook: Private lease en BKR

3. Prijsopbouw

Niet voor iedere aanbieding is het leasetarief op dezelfde manier opgebouwd. Deze kosten zitten er wel standaard in:

  • Reparatie en onderhoud
  • Schadeherstel
  • Wegenbelasting 
  • Autoverzekering 
  • Rente 
  • Afschrijving

Sommige leasemaatschappijen voegen daar standaard een Schade Inzittendenverzekering / Ongevallen Inzittenden Verzekering, een rechtsbijstandsverzekering, pechhulp in binnen- en buitenland en/of vervangend vervoer aan toe. Bij weer andere partijen kun je deze redelijk essentiële ingrediënten optioneel aanvinken tegen een meerprijs.

4. Voortijdig beëindigen van het contract

Als je de lease eerder wil beëindigen dan de afgesproken termijn zijn daar voorwaarden voor opgesteld in de vorm van een verrekening. Maar hoe zijn de voorwaarden als er sprake is van persoonlijk leed als een scheiding, ontslag, ziekte etc.? We kloppen het natuurlijk af, maar het is wel degelijk iets om rekening mee te houden. Zijn de voorwaarden van de betreffende aanbieding daarbij coulant of vindt er in die schrijnende gevallen ook een verrekening plaats? Hoe saai voorwaarden doorgaans ook zijn, het is de moeite waard om ze even door te spitten op dit gebied.

5. Verrekening van meer- of minder kilometers

Hoe worden meer kilometers bij de aanbieding verrekend? Betaal je per extra kilometer een aantal cent of kun je opschuiven naar een passende kilometerbundel? En natuurlijk andersom: Blijft je onder de afgesproken kilometers, krijg je dan nog geld terug? Goede voorwaarden op dit punt voorkomen grote financiële tegenvallers aan het einde van de lease. En als je minder rijdt kunnen goede voorwaarden zelfs voor een financiële meevaller zorgen.

6. Schade- en inleverprocedure

Als de leasemaatschappij schade aan de leaseauto niet kan verhalen op  een derde partij dan wordt er een beroep gedaan op het eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschilt per leasemaatschappij en kan oplopen tot 500,-. Bij sommige leasemaatschappijen kun je dit eigen risico ook (deels) afkopen, daar betaal je dan per maand een meerpijs voor en is het al snel niet meer zo goedkoop.

Als je aan het einde van je leaseperiode zit en de auto moet inleveren, is het handig om van tevoren te weten welke schades wel en niet acceptabel zijn, zodat je niet voor onverwachte kosten of vervelende discussies komt te staan. Om die reden is het de moeite waard om van tevoren al inzichtelijk te hebben welke schades niet en wel acceptabel (denk aan steenslag, gebruikssporen en lichte krasjes) zijn.

7. Borg

Moet je voor aanvang van de lease één of zelfs meerdere maanden het leasetarief vooruit betalen als borg. Het kan, maar door middel van de kredietcheck die bij de meeste leasemaatschappijen verplicht is, is het betalen van een borg eigenlijk overbodig. Als je door de check komt ben je immers al ‘kredietwaardig’ bevonden.

Wat zegt de expert?

ANWB Expert Menno Neeteson: ‘De goedkoopste private lease zegt dus nog lang niet alles. Overweeg je een privé leaseauto? Oriënteer je dan goed op het aangeboden model, de inbegrepen kosten en de bijhorende voorwaarden per aanbieder. Ook bij private lease geldt dat goedkoop duurkoop kan zijn.’

Bekijk hier ons private lease aanbod

Vanaf259,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Hyundai i10.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Shop alles voor je auto 

Van ijskrabber, sneeuwkettingen tot veiligheidshesje of fietsendrager en nog veel meer! Shop hier alles voor in en op je auto!