Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Private leaseaanbiedingen: waar moet je op letten?

Is de goedkoopste private lease wel zo goed? Bekijk onze checklist

Hoe interessant de vanafprijs van een private leaseaanbieding soms ook klinkt, staar je er zeker niet blind op. Het maandelijkse leasebedrag kan per aanbieder verschillend zijn opgebouwd, net als de voorwaarden. Waar moet je op letten? Wij maakten er een checklist van.

1. De auto zelf

Welke auto hoort er bij het goedkope maandbedrag van de aanbieding? Gaat het om het ‘kale’ instapmodel zonder bijvoorbeeld airco of een radio? Dat kan er voor zorgen dat die interessante goedkope aanbieding ineens een stuk minder aantrekkelijk is. Naast dat je een gloednieuwe auto kunt leasen, zijn er tegenwoordig ook aanbiedingen van private lease-occasions, gebruikte auto's welke goed zijn onderhouden en waar je relatief snel in kunt rijden.

2. Looptijd van het contract en kilometrage

Over het algemeen geldt: hoe langer de periode, hoe goedkoper het maandtarief. De meest voorkomende leasetermijnen zijn 48 of 60 maanden, maar kan ook variëren tussen de 12 en 72 maanden. Daaraan gekoppeld is vaak een standaardkilometrage van 10.000 kilometer per jaar, maar steeds vaker zijn ook kleinere kilometerbundels mogelijk (bijvoorbeeld maximaal 5.000 kilometer). Denk je een goede deal te hebben? Het is natuurlijk aantrekkelijk om (in eerste instantie) goedkoper uit te zijn, maar past die looptijd bij jouw persoonlijke situatie en wensen in de nabije toekomst? Denk hierbij bijvoorbeeld aan werk, gezinsuitbreiding, emigratie en/of het kopen van een huis.

BKR & Hypotheek

De BKR-registratie van een leasecontract kan gevolgen hebben voor andere leningen (zoals een hypotheek of persoonlijke krediet), omdat het gezien wordt als een langdurige betalingsverplichting.

Bij de volgorde van eerst een hypotheek en vervolgens een private leaseauto is er meestal geen probleem. Maar bewandel je de omgekeerde weg dan kan het een behoorlijke hap uit het maximaal te lenen hypotheekbedrag betekenen. Staat het kopen van een huis ook op de planning ? Dan is het verstandig om dit goed uit te vragen bij je hypotheek- of financieel adviseur.

Bij sommige leasemaatschappijen kun je middels een vooruitbetaling, een soort van aanbetaling, je maandbedrag verlagen, hiermee beperk je de impact van een private leasecontract op het maximaal te lenen hypotheekbedrag.

3. Prijsopbouw

Je kunt private leaseaanbiedingen tegenkomen van verschillende auto's. Denk aan bijvoorbeeld SUV's, cross-overs, maar ook hybride en volledig elektrische leaseauto's. Niet voor iedere aanbieding is het leasetarief op dezelfde manier opgebouwd. De kosten die er wel standaard in zitten, zijn: 1. reparatie en onderhoud, 2. schadeherstel, 3. wegenbelasting, 4. autoverzekering, 5. rente en 6. afschrijving.

Sommige leasemaatschappijen voegen daar standaard een Schade Inzittendenverzekering / Ongevallen Inzittenden Verzekering of een rechtsbijstandsverzekering aan toe. Pechhulp in binnen- en buitenland en/of vervangend vervoer kan ook in het leasetarief zitten. Bij weer andere partijen kun je deze redelijk belangrijke aspecten optioneel aanvinken tegen een meerprijs.

4. Voortijdig beëindigen van het contract

Als je de lease eerder wil beëindigen dan de afgesproken termijn zijn daar voorwaarden voor opgesteld in de vorm van een verrekening. Maar hoe zijn de voorwaarden als er sprake is van persoonlijk leed als een scheiding, ontslag, ziekte etc.? We kloppen het natuurlijk af, maar het is wel degelijk iets om rekening mee te houden. Zijn de voorwaarden van de betreffende aanbieding daarbij coulant of vindt er in die schrijnende gevallen ook een verrekening plaats? Hoe saai voorwaarden doorgaans ook zijn, het is de moeite waard om ze even door te spitten op dit gebied.

5. Verrekening van meer- of minder kilometers

Hoe worden meer kilometers bij de aanbieding verrekend? Betaal je per extra kilometer een aantal cent of kun je opschuiven naar een passende kilometerbundel? En natuurlijk andersom: blijf je onder de afgesproken kilometers, krijg je dan nog geld terug? Goede voorwaarden op dit punt voorkomen grote financiële tegenvallers aan het einde van de lease. En als je minder rijdt, kunnen goede voorwaarden zelfs voor een financiële meevaller zorgen.

6. Schade- en inleverprocedure

Als de leasemaatschappij schade aan de leaseauto niet kan verhalen op een derde partij dan wordt er een beroep gedaan op het eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschilt per leasemaatschappij en kan oplopen tot 500,-. Bij sommige leasemaatschappijen kun je dit eigen risico ook (deels) afkopen, daar betaal je dan per maand een meerprijs voor en is het al snel niet meer zo goedkoop.

Als je aan het einde van je leaseperiode zit en de auto moet inleveren, is het handig om van tevoren te weten welke schades wel en niet acceptabel zijn, zodat je niet voor onverwachte kosten of vervelende discussies komt te staan. Om die reden is het de moeite waard om van tevoren al inzichtelijk te hebben welke schades niet en wel acceptabel (denk aan steenslag, gebruikssporen en lichte krasjes) zijn.

7. Borg of aanbetaling

Moet je voor aanvang van de lease één of zelfs meerdere maanden het leasetarief vooruit betalen als borg? Het kan, maar door middel van de kredietcheck die bij de meeste leasemaatschappijen verplicht is, is het betalen van een borg eigenlijk overbodig. Als je door de check komt ben je immers al ‘kredietwaardig’ bevonden.

ANWB Private Lease

ANWB Private Lease biedt zowel nieuwe auto's als occasions aan. Ben je benieuwd of er een model voor jou tussen zit? Je rijdt een auto met ANWB Private Lease voor een vast bedrag per maand, inclusief Wegenwacht Service.

Bekijk het totale aanbod 

Vanaf249,-p.m.
Private lease van ANWB 

Het meest complete Private Lease pakket. Nu als aanbieding de nieuwe Kia Picanto.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!