Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schadevrije jaren bij private lease?

Behoud en opbouw van schadevrije jaren bij private lease

Heb je een eigen auto, dan bouw je met je autoverzekering schadevrije jaren op. Op basis van die schadevrije jaren bouw je no-claimkorting op. Die korting op je autoverzekering kan fors oplopen, maar hoe zit het met schadevrije jaren als je gaat private leasen?

Schadevrije jaren worden door een verzekeraar altijd geregistreerd in één systeem: Roy-data. Daartoe is een verzekeraar verplicht. Bij private lease sluit de leasemaatschappij de verzekering af voor de auto die jij rijdt, maar niet iedere leasemaatschappij doet dat op jouw naam.

Vervallen van schadevrije jaren

Als er geen verzekering op jouw naam geregistreerd wordt in Roy-data loop je het risico dat je schadevrije jaren verloren gaan. Schadevrije jaren hebben namelijk maar een beperkte geldigheidsduur van 3 jaar. Binnen die periode blijven je schadevrije jaren dan nog wel geldig, maar bouw je officieel geen extra jaren op.

De meeste leasecontracten hebben echter een langere looptijd dan die 3 jaar. Je kunt aan het eind van je leasecontract weliswaar een bewijs van schadevrij rijden opvragen bij de leasemaatschappij, maar de schadevrije jaren die je voor de leaseperiode had verzameld zijn dan dus officieel verlopen. Per verzekeraar zal het verschillen of:
1)    de verzekeraar je schadevrije jaren zal erkennen 
2)    en/of ze daar dan ook no-claimkorting op zullen geven. 

Schadevrije jaren behouden

Bij ANWB Private Lease kunnen deze jaren met jouw toestemming in bewaring worden gehouden. Zo gaan ze niet verloren. Schadevrije jaren zijn beperkt houdbaar. Afhankelijk van de verzekeraar is dat 1 tot maximaal 3 jaar. Ayvens (voorheen LeasePlan) houdt daarom een periode van maximaal 2 jaar aan. Voor het claimen van deze jaren dien je binnen deze 2 jaar na de verkoop van je auto een verzoek te sturen naar: verzekeringsadministratie@ayvens.nl met de volgende gegevens:

  • Voorletters en achternaam
  • Geboortedatum
  • Adresgegevens
  • Kenteken van privéauto
  • Polisnummer van beëindigde autoverzekering
  • Kenteken van leaseauto

Zo kunnen wij de schadevrije jaren voor je claimen. Zolang de privéauto nog verzekerd is, kunnen wij de jaren niet claimen.

Schadevrije jaren opbouwen met private lease

Tijdens de leaseperiode van ANWB Private Lease wordt de verzekering van de leaseauto op jouw naam geregistreerd. Zo blijven niet alleen je reeds opgebouwde schadevrije jaren geldig, maar worden ook je jaren als leaserijder erbij opgeteld.

Het is als ouder mogelijk om je kind te registreren als regelmatige bestuurder in plaats van jezelf. Je kind bouwt dan schadevrije jaren op. De ouder is dan contracthouder en het kind de regelmatige bestuurder. Voor jongeren een groot voordeel omdat na de leaseperiode dan zo’n 4 à 5 schadevrije jaren zijn opgebouwd. Hiermee is de berijder uit de leeftijd risicocategorie en halveer(!) je bijna de verzekeringspremie.

Via het contactformulier (onderwerp: Auto contract) of via 036-5270377 kan op basis van het kenteken een regelmatige bestuurder worden bijgeschreven.

Als je dan besluit om na afloop van het leasecontract zelf weer een auto te kopen kun je je schadevrije van voor en tijdens de leaseperiode inzetten voor de no-claimkorting. Dit dien je wel binnen twee weken na het eindigen van het leasecontract bij Ayvens (voorrheen LeasePlan) aan te geven. Op die manier hoef je in ieder geval geen aparte bewijzen op te vragen (van je laatste autoverzekering en leasemaatschappij).