Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vooruitbetalen bij ANWB Private Lease

Bij de ANWB kun je je maandbedrag verlagen met een vooruitbetaling. Wij vertellen je graag hoe het werkt en wat de voordelen zijn voor jou.

Wat is een vooruitbetaling?

Wil je een auto privé leasen, dan kun je als hoofdaanvrager eenmalig een vrijwillige vooruitbetaling doen. Hiervoor gebruik je je eigen geld, bijvoorbeeld; spaargeld of omdat je je auto hebt verkocht en daar iets over aan hebt gehouden. Het bedrag wat je gebruikt als vooruitbetaling wordt evenredig verdeeld over het aantal maanden dat je wilt leasen. Op deze manier verlaag je je maandbedrag.

Voordelen van vooruitbetaling

Door gebruik te maken van een vooruitbetaling bij private leasen, kun je ook profiteren van een aantal voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Lagere maandelijkse lasten

Per saldo betaal je natuurlijk hetzelfde bedrag, maar het leasebedrag dat je maandelijks opzij moet leggen is lager door de vooruitbetaling. Als je het spaargeld hebt om een vooruitbetaling te doen, komt die financiële ruimte ergens anders mogelijk weer goed van pas.

Makkelijker door de financiële toetsing

Door het verlagen van je maandbedrag met een vooruitbetaling kom je makkelijker door de financiële toetsing. Bij het aangaan van een private leasecontract heeft een leasemaatschappij een zogenaamde ‘zorgplicht’ en moeten zij kunnen aantonen dat het leasecontract financieel verantwoord is voor de consument ofwel; past een private leaseauto binnen je financiële situatie?

Een lagere BKR-registratie

Naast een financiële toetsing wordt het private leasecontract ook geregistreerd bij het BKR. Met een lagere BKR-registratie beperk je de impact van een private leasecontract, bijvoorbeeld op het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Met de huidige huizenprijzen kan die vooruitbetaling misschien net het verschil betekenen tussen kopen of misgrijpen.
Meer informatie over private lease met of zonder BKR

Hoe werkt een vooruitbetaling bij ANWB Private Lease?

Wil je graag een auto leasen via de ANWB en een vooruitbetaling doen? Wij zetten de stappen voor je op een rijtje. Klik hieronder om de zeven stappen te zien.

Rekenvoorbeeld van een vooruitbetaling
Als je 5 jaar (60 maanden) gaat private leasen voor een leasetarief van € 300,- per maand dan betaal je in die periode in totaal € 18.000,- en daarvan mag je maximaal de helft (€ 9.000,-) vooruitbetalen. Het minimale bedrag is € 1.000,-. Stel dat je € 3.000,- zou vooruitbetalen, dan smeert de leasemaatschappij die gelijkmatig uit over de gehele leasetermijn van 60 maanden en wordt het maandelijkse leasetarief dus € 50,- lager (€ 3.000 / 60). Je maandtermijn is dan geen € 300,-, maar € 250,- per maand.

Tip! Gebruik het bedrag voor je oude auto als vooruitbetaling

Je kunt ook de restwaarde van je huidige auto inbrengen als vooruitbetaling. Houd er dan wel rekening mee dat de vooruitbetaling gedaan moet worden voordat de nieuwe leaseauto besteld gaat worden. Het bedrag dat je voor je "oude" auto terug krijgt moet dus al wel eerder betaald worden, tenzij je auto direct leverbaar is. Met de ANWB Verkoopservice kun je de verkoop afstemmen op de levering van je nieuwe leaseauto. Hiermee kun je je ‘oude’ auto al binnen één werkdag hebben verkocht.

Bekijk het aanbod van ANWB Private Lease 

Top 5 veelgestelde vragen over vooruitbetalen

Bekijk alle veelgestelde vragen over vooruitbetalen.