Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Private Lease met vooruitbetaling

Vooruitbetalen van je private leasecontract

Bij het aangaan van een private leasecontract kun je een gedeelte van het maandelijkse leasetarief vooruitbetalen. Hoe werkt zo’n vooruitbetaling en wat zijn de voordelen?

Het Keurmerk Private Lease spreekt van een vooruitbetaling van de maandtermijnen. Het is dus geen aanbetaling zoals bij huurkoop, waarbij je de auto in bezit gaat krijgen. De vooruitbetaling regel je bij de financiële toetsing. Hier kan je aangeven hoeveel je wilt vooruitbetalen. Dat kan tot een maximum van 50% van het totaal van alle maandtermijnen. Het doen van een vooruitbetaling op je private leasecontract heeft verschillende voordelen.

Lagere maandelijkse lasten

Per saldo betaal je natuurlijk hetzelfde bedrag, maar het leasebedrag dat je maandelijks opzij moet leggen is door de vooruitbetaling lager. Als je het spaargeld hebt om een vooruitbetaling te doen komt die financiële ruimte ergens anders mogelijk weer goed van pas.

Makkelijker door de financiële toetsing

Lagere maandelijkse kosten aan private lease kan ervoor zorgen dat je makkelijker door de financiële toetsing van de leasemaatschappij komt. Bij het aangaan van een private leasecontract heeft een leasemaatschappij een zogenaamde ‘zorgplicht’ en moeten zij kunnen aantonen dat het leasecontract financieel verantwoord is voor de consument.

Een lagere BKR-registratie

Met een lagere BKR-registratie beperk je de impact van een private leasecontract op het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Met de huidige huizenprijzen kan die vooruitbetaling misschien net het verschil betekenen tussen kopen of misgrijpen.
Zie ook: private lease met of zonder BKR

De restwaarde van je huidige auto inbrengen

Je kunt ook de restwaarde van je huidige auto inbrengen als vooruitbetaling. Houd er dan wel rekening mee dat de vooruitbetaling gedaan moet worden voordat de nieuwe leaseauto besteld gaat worden. Het bedrag dat je voor je "oude" auto terug krijgt moet dus al wel eerder betaald worden, tenzij je auto direct leverbaar is. Met de ANWB Verkoopservice kun je de verkoop afstemmen op de levering van je nieuwe leaseauto. Hiermee kun je je ‘oude’ auto al binnen één werkdag hebben verkocht.

Hoe werkt een vooruitbetaling bij ANWB Private Lease?

Als je 5 jaar (60 maanden) gaat private leasen voor een leasetarief van € 300,- per maand dan betaal je in die periode in totaal € 18.000,- en daarvan mag je maximaal de helft (€ 9.000,-) vooruitbetalen. Het minimale bedrag is trouwens € 1.000,-. Stel dat je € 3.000,- zou vooruitbetalen, dan smeert de leasemaatschappij die gelijkmatig uit over de gehele leasetermijn van 60 maanden en wordt het maandelijkse leasetarief € 50,- lager (€ 3.000 / 60). Je maandtermijn is dan geen € 300,-, maar € 250,- per maand.

Een vooruitbetaling doen bij ANWB Private Lease

Ook bij ANWB Private Lease is het mogelijk om een vooruitbetaling te doen. Na het doen van de aanvraag, bij de financiële toetsing kun je aangeven welk bedrag je vooruit zou willen betalen. Dit bedrag wordt dan evenredig over de leasetermijn uitgesmeerd en over het bedrag dat dan nog overblijft zal de financieel toetsing worden gedaan.