Ruitenwissers controleren en vervangen

Waar moet je op letten?

Wanneer je ruitenwissers overdreven veel geluid maken of strepen trekken, wordt het wellicht tijd om de wisserbladen te vervangen. Schoonmaken wil ook nog wel eens helpen. In beide gevallen kun je dat heel goed zelf.

Zelf je ruitenwissers controleren? Dat kan in 7 eenvoudige stappen:

Stap 1

Controleer je ruitenwisserbladen wanneer je ruitenwissers overdreven veel geluid maken of strepen trekken.

Stap 2

Schakel de ruitenwissers uit.

Stap 3

Schakel het contact van de auto uit.

Stap 4

Trek de metalen arm overeind waaraan de wisserbladen bevestigd zitten.

Stap 5

Bekijk of de ruitenwisserbladen vies zijn of versleten. Vuile ruitenwisserbladen kunnen ook strepen trekken, maar daarmee hoef je ze niet meteen te vervangen. Een poetsbeurt met een schoonmaakdoekje kan het probleem al verhelpen.

Stap 6

Ben je toch met je ruitenwissers bezig, controleer dan ook meteen de paravan van je auto. Dat is de waterafvoer onder de motorkap. Vuil hoopt zich hier al snel op en kan schade aan de ruitenwissermotor veroorzaken.

Stap 7

Zijn je ruitenwisserbladen versleten, dan zal je ze moeten vervangen. Bekijk op de gebruiksaanwijzing van de gekochte ruitenwissers hoe dat moet of laat ze vervangen door de garage.

Zo vervang je een ruitenwisser

Wees voorzichtig bij het verwijderen van de oude wisserbladen: het rubber zit vast aan een metalen arm, waardoor krassen of zelfs barsten in de ruit kunnen ontstaan. Er bestaan overigens ook ruitenwissers die niet op een metalen arm bevestigd zitten, de zogenaamde 'flatblades'.

Ruitenwisser vervangen stap 1

Je ruitenwisserblad zit met een klein clipje bevestigd aan de ruitenwisserarm. Til de ruitenwisser van de ruit af en druk het clipje in. Schuif vervolgens de wisser net zo lang naar beneden tot je deze er af kunt halen. 

Ruitenwisser vervangen stap 2

Monteer het nieuwe wisserblad in omgekeerde volgorde op de wisserarm: schuif het blad omhoog tot hij goed vastklikt in de houder en plaats daarna de arm weer terug op je voorruit.

Ruitenwisser vervangen stap 3

Niet iedere ruitenwisser past op elke ruitenwisserarm. Bekijk dus goed welk type je nodig hebt en lees van tevoren de bij de wisserbladen geleverde gebruiksaanwijzing goed door.

Bij twijfel kun je altijd nog langs de garage rijden. 

TIP: vergeet de achterruitenwisser niet, wanneer je toch je ruitenwissers aan het nakijken bent.

Ruitensproeiervloeistof

Is de ruitensproeiervloeistof op? Ook die kun je eenvoudig zelf controleren.

 

Advies bij twijfelgevallen

Maakt je auto een raar geluid, hangt er een vreemde geur of weet je niet wat te doen als een lampje gaat branden? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen! De Technische Helpdesk is iedere dag bereikbaar tussen 07.00 en 00.00 via 088 269 28 88.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.