Mag je je auto op straat wassen?

Hoewel we in Nederland veel wasstraten en wasboxen hebben, geven sommigen nog steeds de voorkeur aan een emmertje sop. Maar mag dat eigenlijk wel, je auto voor de deur wassen?

Helaas is op die vraag geen eenduidig antwoord te geven. Het verbieden van het wassen van een auto op straat is namelijk aan de gemeente en niet aan de landelijke overheid. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan een gemeente een verbod op het wassen van voertuigen op straat opnemen. 

Het verschilt per gemeente hoe eenvoudig te achterhalen is of je je auto voor de deur mag wassen. De gemeente Amsterdam draait er op haar website niet omheen: het mag. Op de website van de gemeente Almere staat ook dat het is toegestaan, maar dat het om milieuredenen wel wordt afgeraden. Als je je auto besluit te wassen, doe dit dan met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, aldus de gemeente Almere. Ook op de website van de gemeente Den Haag krijg je dit advies. In de algemene plaatselijke verordeningen van de gemeenten Hoorn en Apeldoorn staat alleen dat het wassen van een auto bij (dreigende) vorst verboden is in verband met het gevaar van ijsvorming op straat.

Niet elke gemeente vermeldt het duidelijk op de website. Je zou dan de APV kunnen doornemen, deze kun je op de website van je gemeente inzien. Daarnaast zou het kunnen dat het niet specifiek vermeldt staat in de APV,  maar dat het bijvoorbeeld door meer algemene regels over lozing van afvalwater wél verboden is. Als je niks op de website van je gemeente kunt vinden en je toch zeker wilt zijn van je zaak, dan kun je het beste contact opnemen met je gemeente.

Waarom zou je het wassen op straat verbieden?

Je wast je auto omdat deze vies is. Dat kan onschuldig vogelpoep of modder zijn, maar bijvoorbeeld ook remstof, rubberdeeltjes of olieresten. Bij het wassen verdwijnt die viezigheid met het water en schoonmaakmiddel in het riool. Ook dat schoonmaakmiddel is niet in alle gevallen biologisch afbreekbaar en kan daarom schadelijk zijn voor het milieu.

In sommige gemeenten of wijken ligt een gescheiden riool. Het afvalwater van huishoudens en bedrijven komt via het riool bij de zuiveringsinstallatie uit, terwijl een apart buizenstelsel het door de afvoerputten op straat opgevangen regenwater direct laat uitkomen in het grond- of oppervlaktewater. Omdat afvalwater van autowassen in de regenwaterafvoer terecht komt, kan jouw vieze sopje dus ongefilterd in de natuur terecht komen. 

Wat je zelf kunt doen

Ook als jouw gemeente het wassen van je auto op straat toestaat, is het verstandig om in ieder geval te kiezen voor biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen. Millieu Centraal raadt aan te letten op het keurmerk 'Milieukeur'. Agressieve middelen zoals velgenreiniger kun je uit milieuaspect beter vermijden. Het beste kies je voor een wasstraat of wasbox in de buurt. Zij zijn gebonden aan strenge milieueisen. Zo maken ze gebruik van een eigen afvoersysteem, waardoor het verontreinigde water niet rechtstreeks het riool in gaat. 
 

Je auto wassen: zo ga je te werk!