Airco en onderhoud

Hoe ga ik ermee om?

Hoe moet je eigenlijk omgaan met de airconditioning van je auto? Vergt dat veel onderhoud, hoe gaat het in zijn werk en wat zijn de kosten?

Kijk de airco regelmatig na

Het is verstandig de airco elk jaar te laten nakijken en om het jaar te laten bijvullen. In de regel is meer onderhoud niet vaker nodig dan eens in de 5 jaar.

  • Laat regelmatig de interieur-/pollenfilters vervangen, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een grote beurt.
  • Voor het onderhoud maakt het niet uit of je de airco veel of juist heel weinig gebruikt. Met regelmatig onderhoud voorkom je dat hij stuk gaat. Een airco repareren of vervangen is namelijk een dure aangelegenheid.
  • Het koudemiddel moet geregeld worden aangevuld; een drooglopende airco gaat zeker stuk. Een slecht werkende airco heeft bovendien een negatief effect op het brandstofverbruik.

Tips en advies van de Wegenwacht

De ANWB Wegenwacht laat je zien hoe je de airconditioning in de auto het beste kan gebruiken en onderhouden. Lees ook Zelf je auto onderhouden

Servicebeurt

Een jaarlijkse beurt is in de regel niet zo duur. Vaak wordt er tegen de zomer geadverteerd met een aircoservicebeurt voor een bedrag tussen de € 80 en € 100. Voor dat geld wordt de airco nagekeken en bijgevuld. Een aircocheck is veel goedkoper; die kost maar een paar tientjes of is zelfs helemaal gratis. Daarbij wordt er echter alleen naar de airco gekeken; er wordt niets bijgevuld.

In het onderstaande filmpje is dat allemaal nog eens op een rij gezet.

Airco hele jaar gebruiken

Tip: gebruik de airco het hele jaar door. Zet hem ook in de winter af en toe even aan. Dit houdt het systeem ‘fit’; de circulatie van het koelmiddel verzorgt namelijk ook de smering van de compressor. Zo voorkom je lekkages en daarmee onnodige reparatiekosten.  

Lees alles over airco in de auto