Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe gebruik je de airco in de auto optimaal?

Tips van de Wegenwacht

Het hele jaar door is de airco in de auto je redder in nood. 's Winters rekent hij af met beslagen ramen en 's zomers zorgt 'ie ervoor dat je auto lekker koel is. Maar: een airco zorgt aan de andere kant ook voor een hoger brandstofverbruik en soms voor nare geurtjes. Met deze zeven tips van de Wegenwacht gebruik je jouw airco op de juiste manier.

1. Zet eerst je ramen open

Open bij een opgewarmde auto eerst de ramen, zodat warme lucht weg kan. Zo hoeft de airco minder hard te werken en dat bespaart brandstof.

2. Gebruik de automatische stand

Stel bij een volautomatische airco de temperatuur in en activeer dan de automatische stand. Dat doe je door de knop 'AUTO' in te drukken. In de automatische modus verbruikt een airco een stuk minder dan wanneer je hem met de hand bedient.

Heeft de airco van jouw auto geen automatische stand? Gebruik dan de bovenste uitstroomopeningen; dit zorgt voor optimale warmtecirculatie.

3. Kies de juiste temperatuur

Zet de airco niet te koud, anders wordt de overgang tussen binnen en buiten wel erg groot. Een behaaglijke temperatuur ligt tussen de 20 en 23 graden. Een te koude airco geeft ijskoude luchtstromen en maakt je daardoor vatbaarder verkoudheden.

4. Gebruik de recirculatiestand niet te lang

Als je de recirculatiestand gebruikt - bijvoorbeeld om de stinkende uitlaatwalm van je voorligger niet binnen te krijgen, of omdat je beslagen ramen hebt - doe dit dan niet langer dan nodig. De lucht in het interieur wordt muf, omdat er geen frisse, zuurstofrijke lucht naar binnen stroomt.

5. Zet de airco op tijd uit

Zet de airco minimaal tien minuten voor aankomst uit. Dit voorkomt aangroei van bacteriën en schimmels op de verdamper en daarmee vieze luchtjes. Bij een ingeschakelde airco wordt de verdamper koud en vochtig door condens uit de buitenlucht. In de tien minuten dat je airco uitstaat, kan de verdamper goed drogen.

Bijkomend voordeel van het tijdig uitschakelen: de overgang tussen de koele auto en de warme buitenlucht is dan minder groot. Je krijgt niet zo'n 'klap in je gezicht' bij het uitstappen. 

6. Pas op voor oververhitting

Een airconditioning kost motorvermogen. Pas dus op met het gebruik hiervan als de auto hard moet werken, bijvoorbeeld in de bergen. Schakel de airco in zulke situaties tijdelijk uit om oververhitting van de motor te voorkomen.

7. Zorg goed voor je airco

Regelmatig gebruik van de airco is van belang om het systeem in goede conditie te houden. Zet 'm dus regelmatig even aan. Let op: met alleen je airco af en toe even aan zetten, ben je er nog niet. Er is ook ander onderhoud nodig.

Extra tip: laat je auto niet te warm worden

Het kost een hoop brandstof om een warme auto met behulp van de airco te laten afkoelen. Je airco hoeft minder hard te werken wanneer het bij het instappen niet zo warm is in de auto. Een paar tips om je auto zo koel mogelijk te houden:

  • Probeer je auto niet in de volle zon te parkeren. 
  • Getinte ruiten absorberen of reflecteren zonlicht en houden zo veel warmte tegen.
  • Heb je geen getinte ruiten? Plaats dan een zonnescherm voor je autoruit. Ook dat houdt warmte tegen.
Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!