Tips voor aircogebruik

Hoe ga ik verstandig met mijn airco om?

Voor veel mensen is een auto-airco niet meer dan een 'koeler'. Toch is het ook een veiligheidsverhogend accessoire: het voorkomt beslagen ruiten. Een airco zorgt helaas wel voor een hoger brandstofverbruik en - bij onjuist gebruik - voor nare geurtjes door schimmel- en bacterievorming. Met deze tips van de Wegenwacht haal je echter maximaal rendement uit je airco. 

Airconditioning

Voor het rijden

  • Het glasoppervlak van een auto kan een behoorlijke invloed hebben op het brandstofverbruik. Hoe meer glas, hoe warmer het interieur wanneer de zon erop schijnt. Thermische isolatie, bijvoorbeeld optioneel leverbare getinte ruiten, absorbeert of reflecteert zonlicht en houdt hierdoor al veel warmte tegen. Hierdoor hoeft de airco minder hard te werken en bespaar je brandstof.
  • Open bij een opgewarmde auto eerst de raampjes, zodat warme lucht kan worden afgevoerd. Zo hoeft de airco niet meer te koelen dan nodig is en dat bespaart brandstof.
  • Stel bij een volautomatische airco de temperatuur in en activeer dan de automatische modus door het indrukken van de knop 'AUTO'. In de automatische modus verbruikt een airco een stuk minder dan wanneer je hem met de hand bedient.
  • Gebruik bij een handmatige airco de bovenste uitstroomopeningen; dit zorgt voor optimale warmtecirculatie.

Voor de stop

  • Zet de airco een kwartier voor aankomst uit. Dit voorkomt aangroei van bacteriën en schimmels op de verdamper. Deze wordt bij een ingeschakelde airco koud en vochtig door condens uit de buitenlucht. In de 15 minuten dat de airconditioning uitstaat, kan de verdamper goed drogen.
  • Bijkomend voordeel van het tijdig uitschakelen: de overgang tussen de koele auto en de warme buitenlucht is dan minder groot. Alle inzittenden hebben tenslotte al een kwartier aan de oplopende temperatuur kunnen wennen.

Voorkom beslagen ruiten

  • Als het koud en nat is, voorkomt de airco beslagen ruiten. Als de lucht vochtig is en er door kleding, schoenen en natte haren nog meer vocht de auto in komt, beslaan je ruiten al snel. Zet de airco aan in de recirculatiestand en schakel na verloop van tijd over op de gewone ontwaseming. De lucht in het interieur is dan snel droog en je ruiten zijn niet langer beslagen. Veel moderne auto's hebben bovendien een automatische stand om beslagen ruiten te ontwasemen. Dan blaast de airco op volle kracht op de voorruit en wordt meestal ook de luchtrecirculatie ingeschakeld. 
  • Regelmatig gebruik van de airco is sowieso van belang om het systeem in goede conditie te houden.

Meer tips van de Wegenwacht

Nog meer tips zie je in onderstaande video.