Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco in de auto: 4 stappen voor het beste gebruik

Zo haal je volgens de Wegenwacht het maximale uit je airconditioning

Voor veel mensen is een auto-airco niet meer dan een 'koeler'. Toch is het ook een veiligheidsverhogend accessoire: het voorkomt beslagen ruiten. Een airco zorgt helaas wel voor een hoger brandstofverbruik en - bij onjuist gebruik - voor nare geurtjes door schimmel- en bacterievorming. Met deze tips van de Wegenwacht haal je echter maximaal rendement uit je airco.

Stap 1: Voor en tijdens het rijden

 • Je airco hoeft uiteraard minder hard te werken als het bij instappen niet heel warm is in de auto. Hoe groter het glasoppervlak, hoe sneller de auto opwarmt door de zon. Die temperatuur weer omlaag brengen met de airco kan een behoorlijke invloed hebben op het brandstofverbruik. Thermische isolatie, bijvoorbeeld getinte ruiten, absorberen of reflecteren zonlicht en houden veel warmte tegen.
 • Open bij een opgewarmde auto eerst de raampjes, zodat warme lucht weg kan. Zo hoeft de airco minder hard te werken en dat bespaart brandstof.
 • Stel bij een volautomatische airco de temperatuur in en activeer dan de automatische modus door het indrukken van de knop 'AUTO'. In de automatische modus verbruikt een airco een stuk minder dan wanneer je hem met de hand bedient.
 • Gebruik bij een handmatige airco de bovenste uitstroomopeningen; dit zorgt voor optimale warmtecirculatie.
 • Een airconditioning kost motorvermogen. Pas dus op met het gebruik hiervan als de auto hard moet werken, bijvoorbeeld in de bergen. Zet hem tijdelijk uit om oververhitting van de motor te voorkomen.
 • Als je de recirculatiestand gebruikt, bijvoorbeeld om de stinkende uitlaatwalm van je voorligger niet binnen te krijgen, doe dit dan niet te lang. De lucht in het interieur wordt muf, omdat er geen frisse, zuurstofrijke lucht naar binnen stroomt.
 • Zet de airco niet te koud, anders wordt de overgang tussen binnen en buiten wel erg groot. Een behaaglijke temperatuur ligt tussen de 20 en 23 graden. Een te koude airco geeft ijskoude luchtstromen en veroorzaakt daarmee vaak verkoudheden.
 • Zeem de ramen aan de binnenkant af en toe. Die willen weleens vettig worden bij aircogebruik.  

Stap 2: Zet de airco op tijd uit

 • Zet de airco minimaal tien minuten voor aankomst uit. Dit voorkomt aangroei van bacteriën en schimmels op de verdamper en dus vieze luchtjes. De verdamper wordt bij een ingeschakelde airco koud en vochtig door condens uit de buitenlucht. In de tien minuten dat de airconditioning uitstaat, kan de verdamper goed drogen.
 • Bijkomend voordeel van het tijdig uitschakelen: de overgang tussen de koele auto en de warme buitenlucht is dan minder groot. Je krijgt niet zo'n 'klap in je gezicht' als je uitstapt. Alle inzittenden hebben tenslotte al een kwartier aan de oplopende temperatuur kunnen wennen.

Stap 3: De airco voorkomt beslagen ruiten

 • Als het koud en nat is, voorkomt de airco beslagen ruiten. Als de lucht vochtig is en er door kleding, schoenen en natte haren nog meer vocht de auto in komt, beslaan je ruiten al snel. Zet de airco aan in de recirculatiestand en schakel na verloop van tijd over op de gewone ontwaseming. De lucht in het interieur is dan snel droog en je ruiten zijn niet langer beslagen.
 • Veel moderne auto's hebben bovendien een automatische stand om beslagen ruiten te ontwasemen. Dan blaast de airco op volle kracht op de voorruit en wordt meestal ook de luchtrecirculatie ingeschakeld. 
 • Regelmatig gebruik van de airco is sowieso van belang om het systeem in goede conditie te houden.

Stap 4: Problemen met de airco?

Meer tips van de Wegenwacht

Nog meer tips zie je in onderstaande video.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.