Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vakantietip: rij niet met slippende koppeling

Vooral in de bergen en met caravans een veelvoorkomend probleem

Tip van de Wegenwacht: rijd niet met een slippende koppeling. Dat wil zeggen: laat nooit de koppeling erg langzaam opkomen of maar half opkomen. Hierdoor slijt de koppelingsplaat zeer snel en dat is een dure reparatie. Bovendien kan het op vakantie zelfs voor paniek zorgen!

De vakantie is elk jaar weer een moment waarop veel koppelingsplaten kapot gaan. Dat komt omdat in die periode vaak een caravan achter de auto hangt of omdat de route door de bergen gaat. Dat zijn twee niet alledaagse situaties.

Als je dan de koppeling heel langzaam een klein beetje laat opkomen (omdat je mooi schokvrij wilt optrekken), dan wordt de koppeling zo heet dat deze gaat roken en heel erg stinken. Dat komt omdat de koppeling harder moet werken als er gewicht achter de auto hangt en/of je een steile helling beklimt. Zeker in fileverkeer, als je constant (ont)koppelt, wordt de koppeling heet als je hem telkens laat slippen. 

Tips voor rijden in de bergen

Gewoon laten afkoelen

Wat gebeurt er begrijpelijkerwijs bij rook en stank in de auto? Paniek! Staat de boel in de brand?! Nee, dat niet. In zo'n geval is hulp van een sleepauto of garage niet nodig. Gewoon een half uurtje laten afkoelen op een parkeerplaats is vrijwel altijd voldoende. Natuurlijk moet je hierna wel de koppeling juist behandelen. Dus: ruw(er) op laten komen. Liever de banden even laten slippen dan de koppeling!

Let wel: de stank kan nog dagen rond de auto blijven hangen. Als je dan een garage bezoekt zal die concluderen: 'dat is de koppeling' en daar is geen woord van gelogen. Indien de koppeling echter normaal aangrijpt, is vervangen niet noodzakelijk. Dat is wel iets om te beseffen, want de garagist die de aanleiding van de stank niet kent ruikt niet alleen de koppeling, maar ook geld! Zo'n plaat vervangen is namelijk een duur geintje.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.