Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Help, mijn auto verliest vermogen of trekt niet goed op!

Verliest je auto vermogen? Of trekt je auto ineens niet goed meer op? Dit zijn veel voorkomende problemen waar de Wegenwacht dagelijks vragen over krijgt. Wat is de oorzaak? En moet je gelijk naar de garage, of kun je ermee doorrijden? We leggen het je uit.

1. Een kapotte bobine

Houdt de motor in en knippert het motorstoringslampje op het dashboard? De oorzaak kan een defecte bobine zijn. Een bobine is een elektrische spoel die hoogspanning opwekt. Die hoogspanning gaat naar de bougie, die een vonk produceert. Daarmee wordt de brandstof in de motor tot ontsteking gebracht.

Rijd hier niet mee door en bel de Wegenwacht. Die kan eventueel een nieuwe bobine voor je monteren. Deze service is kosteloos, alleen de bobine moet je zelf betalen. Maar je hoeft niet meer langs de garage en je kunt er weer jaren mee vooruit.

2. Een kapotte luchtmassameter

Merk je verlies van motorvermogen, maar zie je op het dashboard géén brandend of knipperend storingslampje? Mogelijk is de luchtmassameter (LMM) kapot. Dat is een elektronische sensor die meet hoeveel lucht er in de motor komt. Op basis daarvan wordt berekend hoeveel brandstof er kan worden ingespoten. Als de LMM een verkeerde waarde doorgeeft raakt de brandstofinspuiting ontregeld en loopt de motor niet goed meer.

Hier kan je niet zelf aan sleutelen. De Wegenwacht heeft een noodoplossing: die trekt de stekker van de LMM los. Er gaat dan een lampje op het dashboard branden, maar je kan wel weer rijden. Maak wel meteen een afspraak bij de garage om de LMM te laten vervangen.

3. Een kapotte EGR-klep

Dit is een veel voorkomend probleem bij auto's met een dieselmotor. Merk je verlies van motorvermogen en trekt je auto niet op zoals je gewend bent? Brandt het motorstoringslampje? En komt er zwarte rook uit de auto? Dan is de EGR-klep mogelijk defect. EGR betekent uitlaatgasrecirculatie: vervuilende uitlaatgassen worden via een klep teruggevoerd in de motor. Bij trekkende motor moet deze klep vanzelf dicht gaan. Maar hij kan vuil zijn geworden door roet en blijft dan hangen.

Dit probleem kan je niet zelf oplossen, de Wegenwacht moet erbij komen. Die geeft een klap op de goede plek. Dan werkt de klep wel weer even en kan je verder rijden. Maar het probleem zal binnen een paar dagen terugkomen. Maak dus meteen een afspraak bij jouw garage om de klep te laten schoonmaken of repareren.

Of is er toch wat anders aan de hand?

Er zijn nog veel meer mogelijke oorzaken waarom een auto vermogen verliest of niet goed optrekt. De storingen die hierboven zijn genoemd zijn dan ook voorbeelden. Ze komen het meest voor, maar het is zeker mogelijk dat er met je auto toch net wat anders aan de hand is. Twijfel je? Bel dan de Wegenwacht voor technisch advies

Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar

Ben je gestrand omdat je auto het niet meer doet? Ook dan staat de Wegenwacht voor je klaar.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.