Naar artikel

Top 10: deze compacte gezinsauto's zijn het meest waardevast

Voor deze auto's krijg je na vier jaar nog het meeste terug

We zijn geneigd vooral naar de aanschafprijs te kijken, maar het bedrag dat je bij inruil nog voor je auto krijgt heeft minstens zo'n grote invloed op je autokosten. Daarom hebben we uitgezocht wat de meest waardevaste compacte gezinsauto's zijn. Auto's uit het zogenaamde B-segment dus!

Om deze top 10 van de meest waardevaste compacte gezinsauto's te kunnen samenstellen hebben we gekeken naar auto's die in februari 2017 nieuw te koop waren in ons land en die in voldoende aantallen zijn verkocht. Vervolgens hebben we gekeken wat die auto's na vier jaar en met een kilometerstand van 60.000 km bij inruil nog opbrengen. Ook geven we een indicatie van de richtprijs wanneer je een dergelijke occasion wil aanschaffen. De laatste kolom geeft aan hoeveel procent van zijn waarde de auto heeft behouden na vier jaar en 60.000 km, ofwel 15.000 kilometer per jaar.

 Merk en typenieuwprijsrichtprijs kopenrichtprijs inruilwaarde-behoud
1Volkswagen Polo 1.0 TSI 70 kW€ 17.075€ 12.000€ 10.40061%
2Audi A1 Sportback 1.0 TSI 70 kW€ 21.790€ 15.100€ 13.20061%
3Toyota Yaris 1.5 Hybrid€ 19.540€ 13.200€ 11.70060%
4Opel Adam 1.0T 66 kW€ 16.045€ 11.000€ 9.50059%
5Seat Ibiza ST 1.0 TSI 70 kW€ 16.750€ 11.400€ 9.90059%
6Suzuki Swift 1.2 66 kW€ 15.409€ 10.500€ 9.10059%
7Mazda 2 1.5 Skyactive-G€ 16.600€ 11.200€ 9.80059%
8DS3 1.2 Pure Tech€ 19.320€ 13.100€ 11.40059%
9Kia Rio 1.0 TGDI 74 kW€ 16.425€ 11.000€ 9.60058%
10Dacia Sandero 0.9 TCe€ 11.490€ 7.900€ 6.70058%

*top 10 per februari 2021
Bereken zelf je autokosten

Gemeleerd gezelschap

Een grote diversieteit aan merken en modellen in de top 10, waarbij de Volkswagen-groep hoge ogen gooit met de Polo, Audi A1 en de Seat Ibiza. Toch is het verre van een West-Europees feestje, want in de top 10 vinden we ook drie Japanners, een Koreaan en een Roemeen. Kleine benzine-motoren zijn overduidelijk favoriet bij autokopers, de meeste vraag leidt ook tot de hoogste inruilbedragen. We hebben de top 5 nog wat uitgebreider onder de loep genomen.

1 - Volkswagen Polo

Een echte evergreen en onverminderd populair. Dat blijkt wel uit het feit dat het nog om het vorige model Polo gaat. Ondanks een gloednieuw model in de showroom blijft de oude gewild en de tweedehands prijzen hoog. Meest waardevast blijkt de 1.0 TSI Bluemotion, een zuinige driecilinder. 

Zoek in het occasionaanbod naar Volkswagen Polo

Dit vindt de Wegenwacht van de Volkswagen Polo

De Polo met de 1.0 TSI-motor is geen auto die de Wegenwacht in grote getale tegen komt. De problemen die ze tegenkomen hebben te maken met een defect elektronisch gasklephuis, waardoor je geen gas meer kunt geven. Ook de elektrische koelpomp van de turbo wil nog wel eens kapot gaat. Achteruitrijden met uiterste stuuruitslag kan een vreemd geluid uit in de voorwielophanging veroorzaken, maar dit is geen defect en kan verder geen kwaad. Let op dat je de olie bijvult met het juiste type. Helaas is deze 0W20-olie nog lang niet bij elk tankstation te krijgen. Het beste heb je dus een flesje achter de hand in de auto.

2 - Audi A1

Eigenlijk is de Audi A1 niets meer dan een Volkswagen Polo in maatpak. Daarmee zijn de rollen omgedraaid, in de jaren '70 was juist de Audi het origineel en begon de eerste Polo zijn leven als Audi 50 met Volkswagen-logo’s. Ook van de Audi A1 staat al een geheel nieuw model bij de dealers, maar de sterke punten van de Polo gecombineerd met wat extra luxe en uitstraling houden de prijzen van het oude model hoog. Met name van de vijfdeurs Sportback, die is aanzienlijk waardevaster dan de minder populaire driedeurs. Van de nieuwe Audi A1 is die uitvoering dan ook komen te vervallen.

Zoek in het occasionaanbod naar Audi A1

Dit vindt de Wegenwacht van de Audi A1

Aangezien de Audi A1 technisch gelijk is aan de Volkswagen Polo, gelden voor deze Audi precies dezelfde punten. Hij staat te boek als behoorlijk betrouwbaar, met bovengenoemde punten als bekende defecten.

3 - Toyota Yaris

Lange tijd was Toyota de enige die in deze klasse een volwaardige hybride aandrijflijn kon leveren en dat heeft ook invloed op de occasionmarkt. Wie een compacte, gebruikte hybride wil, kan bijna niet om de Yaris heen. Ze worden dan ook in grote getalen geïmporteerd vanuit het buitenland en de prijzen blijven hoog. Nog een voordeel: het is ook de zuinigste kleine occasion die je kunt kopen!

Zoek in het occasionaanbod naar Toyota Yaris

Dit vind de Wegenwacht van de Toyota Yaris Hybrid

Denk je aan betrouwbare auto's, dan denk je al snel aan Toyota. Dat geldt onverminderd voor de Yaris Hybrid, die als grotendeels probleemloos te boek staat. In de enkele gevallen dat de Wegenwacht een exemplaar met pech tegenkomt, is dat meestal te wijten aan een te lage boordspanning van de 12V-accu, waardoor het hybridesysteem niet werkt. Een defecte koelpomp van het hybridesysteem geeft een storing waardoor de auto überhaupt niet wil vertrekken, maar komt gelukkig maar heel sporadisch voor.

4 - Opel Adam

Opel zag het succes van de Fiat 500 en Mini en probeerde dat met de Adam te evenaren. Dat lukte maar heel beperkt, vanwege tegenvallende verkoopcijfers is de Adam niet meer nieuw te koop en heeft hij ook geen opvolger gekregen. Omdat de auto op een ingekort onderstel van de Corsa staat, valt hij qua afmetingen een beetje tussen het A- en B-segment in. Door zijn relatief scherpe nieuwprijs blijkt de Adam maar weinig af te schrijven en lijkt hij tweedehands bijna gewilder dan nieuw.

Zoek in het occasionaanbod naar Opel Adam

Dit vindt de Wegenwacht van de Opel Adam

Zouden bovengemiddeld betrouwbare auto's misschien ook bovengemiddeld waardevast zijn? Je gaat het wel denken, want ook stilgevallen Opel Adam's komt de Wegenwacht vrijwel nooit tegen. Heel sporadisch wil de regelmodule van de brandstofpomp roet in het eten gooien, waardoor de auto afslaat.

5 - Seat Ibiza ST

Veel stationwagens in het B-segment zijn er niet. Alleen de Renault Clio Estate en Skoda Fabia Combi waren destijds concurrenten voor de Seat Ibiza ST en daarvan is momenteel alleen de Skoda nog nieuw te koop. Dat geringe aanbod zie je terug in de prijzen voor gebruikte exemplaren. Met name de Style Connect scoort punten op waardevastheid. Deze combineerde een rijke uitrusting met een scherpe nieuwprijs, waardoor de afschrijving beperkt blijft. 

Zoek in het occasionaanbod naar Seat Ibiza ST

Dit vindt de Wegenwacht van de Seat Ibiza ST

Net als de Audi A1 is ook de Seat Ibiza gestoeld op Volkwagen Polo-techniek en dus gelden ook voor deze Spanjaard dezelfde punten als voor de Polo en de A1. Betrouwbare techniek dus, met de koelpomp van de turbo en het gasklephuis als eventuele dwarsliggers en de noodzaak van de juiste, maar moeilijke verkrijgbaarheid van de juiste olie als aandachtspunt.

Jouw waardevaste occasion nog niet gevonden?

Bekijk dan het totale occasionaanbod op ANWB.nl. We hebben het aanbod voor je aangevuld met de informatie die je van de ANWB kent, zoals de richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, inzicht in de maandelijkse autokosten (incl. afschrijving), de bevindingen uit de ANWB Autotest en die van de Wegenwacht.

Vanaf359,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Ford Puma.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Ook bij jouw ANWB kun je een auto huren. In binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.