Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een tweedehands elektrische auto kopen: is dat interessant?

En waar moet je op letten?

Elk jaar komt er meer keus aan tweedehands elektrische auto's en de beschikbare modellen worden steeds beter. Daardoor wordt ook het occasionaanbod van elektrische auto's steeds breder en interessanter. Maar waar moet je op letten?

Elektrische auto’s zijn lange tijd vooral interessant geweest voor zakelijke leaserijders. Na drie tot vijf jaar loopt hun leasecontract af en belanden de auto’s op de particuliere tweedehandsmarkt. Het occasionaanbod groeit daardoor snel.

In de afgelopen jaren is de techniek van elektrische auto’s flink verbeterd. Hierdoor lopen oudere modellen met name op het gebied van actieradius en laadmogelijkheden achter op nieuwe auto’s. Daar staat tegenover dat accu’s lang goed blijven, wat weer een positief effect heeft op de restwaarde van elektrische auto’s.

Actieradius

Het nadeel van de meeste elektrische occasions is de vaak nog relatief lage actieradius. Hebben veel middenklasse elektrische auto’s tegenwoordig een flink accupakket en bijbehorende actieradius, zo’n vijf jaar terug was een elektrische middenklasse of kleine auto met meer dan 250 km rijbereik nog moelijk te vinden. En dat zie je voorlopig nog even terug in het aanbod, maar ook hier gaan de actieradiussen langzaam omhoog. 

Staat van de accu

Het belangrijkste onderdeel van een elektrische auto is de accu, die bepaalt uiteindelijk hoe ver je kunt rijden. Hierbij speelt het fenomeen accudegradatie een rol, een fenomeen dat de meeste mensen kennen uit de mobiele telefoonwereld: na twee jaar gaat een smartphone veel minder lang mee op een volle accu dan toen hij nieuw was.

Ook accu’s van elektrische auto’s degraderen, maar gelukkig blijkt uit gebruikservaringen dat dit veel minder snel gaat dan bij smartphones. Nu er wereldwijd duizenden elektrische auto’s zijn van vijf jaar of ouder, blijkt dat vrijwel alle modellen nog tussen de 80 en 97 procent van de originele accucapaciteit over hebben, waarbij het merendeel boven de 90 procent zit.

Veel merken hanteren overigens een verlengde garantietermijn op hun accu's. We hebben alle accugaranties van de verschillende merken in een handig overzicht gezet. De kans is dus aanwezig dat ook op jouw elektrische occasion nog garantie op het accupakket zit.

Werkelijke actieradius bepalen

Dat accu's langer goed blijven wil niet zeggen dat je daarom niet kritisch moet kijken naar de accu van een potentieel interessante elektrische occasion. Ga een lange proefrit maken, waarbij je de gereden afstand volgens de kilometerstand vergelijkt met de afname in actieradius, om een idee te krijgen van de werkelijke actieradius van een gebruikte elektrische auto.

Laadmogelijkheden

Niet alleen de actieradius en accu zijn van belang, ook de laadmogelijkheden kunnen bepalen of een auto wel of niet voor jou geschikt is. 

1 fase of 3 fase laden

Let voor aankoop goed op of de auto de mogelijkheid heeft om 3 fase te laden. Hiermee kun je namelijk veel sneller thuisladen. Lang niet elke auto heeft die mogelijkheid en achteraf aanpassen is niet mogelijk. Even ter vergelijking: het opladen van een accu met een vermogen van 80 kwH duurt met 3 fase laden zo'n 8 uur; bij 1 fase laden duurt dat al snel 20 uur.

Snelladen

Rij je zo nu en dan wat langere afstanden, dan kan dat elektrisch, maar zul je onderweg moeten snelladen. Die functie moet je elektrische auto dan wel hebben. Dit was een aantal jaar geleden minder vanzelfsprekend dan tegenwoordig.

Het is belangrijk om te kiezen voor een auto met Chademo of CCS stekker. Chademo komt veel minder voor, dus bij aanleg van snellaadstations worden er geen snelladers meer gemonteerd met deze aansluiting. In de praktijk betekent dat dus dat je met dit type stekker op veel minder plekken kunt snelladen. 

Gebruik je de auto vooral in en rondom de stad en laad je vooral thuis en/of op je werk, dan is een snellaadfunctie minder belangrijk.

Gebruikskosten

Qua gebruikskosten zitten er geen hele grote verschillen tussen een gebruikte of nieuwe elektrische auto, de afschrijving buiten beschouwing gelaten.

Door de mogelijk kleinere accu ben je misschien wat vaker aan het snelladen - zoals gezegd: indien mogelijk. Dit is een stuk duurder dan thuis, op je werk of aan een openbare paal op straat laden. Neem dit dus mee in je kostenplaatje.

Restwaarde

Toen de eerste moderne elektrische auto's op de markt verschenen, waren er veel vragen over de restwaarde. Die hangt natuurlijk sterk samen met de levensduur van het duurste onderdeel van de auto: de accu. Dat in de praktijk blijkt dat accu's na vele jaren nog steeds goed functioneren, heeft een positief effect op de restwaarde.

Subsidies en financiële voordelen

De lage afschrijving in combinatie met de nog altijd wat hogere aanschafprijs maakt wel dat tweedehands elektrische auto's duurder zijn dan vergelijkbare occasions met een verbrandingsmotor. Om de aanschaf van elektrische occasions te stimuleren heeft de overheid daarom een aanschafsubsidie van € 2.000 voor elektrische occasions beschikbaar gesteld. Sinds 9 januari 2024 kun je subsidie aanvragen voor een in 2024 gekochte elektrische occasion. Let wel: in eerdere jaren was de subsidiepot binnen een half jaar leeg. Op de aanvraagpagina zie je hoeveel geld er nog in zit. 

Net als voor nieuwe elektrische auto’s profiteer je met een elektrische occasion van nog meer financiële voordelen. Je betaalt bijvoorbeeld tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) en bpm.

Tweedehands elektrische auto kopen

Of een tweedehands elektrische auto voor jou interessant is, hangt vooral af van hoe je de auto wil gebruiken. Is het je primaire vervoersmiddel, rij je bijna uitsluitend korte afstanden of maak je regelmatig ritten van meer dan 250 kilometer? Dit zijn allemaal zaken om in overweging te nemen.

Om een indruk te krijgen van het huidige aanbod aan tweedehands elektrische auto’s kun je een kijkje nemen op ons occasionplatform. Let wel op: soms wordt geadverteerd met een prijs exclusief BTW. Handig voor ondernemers die de auto zakelijk willen kopen, maar vervelend voor consumenten voor wie de auto toch niet voordelig is als hij lijkt. Check dit voordat je er op uit trekt om de auto 'live' te gaan bekijken.

Private lease

Vind je de prijzen van elektrische occasions nog aan de hoge kant, of wil je je geen zorgen maken over de restwaarde? Dan is private lease van een elektrische auto misschien wel een optie. Je rijdt dan een elektrische auto voor een vast bedrag per maand. Overigens: ook voor een private leaseauto kun je in 2024 subsidie aanvragen. 

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.