Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke occasions koop je tot € 10.000?

De Wegenwacht over 5 goede tweedehands auto's tot 10.000 euro

Frank en Gert zetten vijf occasions tot € 10.000 voor je op een rij, in willekeurige volgorde. Hierbij laten ze de mening van de Wegenwacht natuurlijk meetellen.

1. Zeer populair: de Fiat 500

In deze prijsklasse zijn heel veel ‘verstandige’ auto’s te koop. Bovendien zijn ze vaak ook nog eens heel leuk. Denk bijvoorbeeld aan de Fiat 500. Ze zijn er met bluetooth, lederen bekleding, navigatie en elektrisch verstelbare stoelen. Nee, het is geen enorm grote auto maar hij is wel handzaam, zuinig en milieuvriendelijk. 

De Wegenwacht is over de Fiat 500 te spreken. Enige problemen kunnen zijn dat de auto de contactsleutel niet herkent en dat de zekeringkast soms geen voeding krijgt. In beide gevallen start de auto dan niet. Voor de rest niks mis mee.

2. Renault Zoe: elektrisch en betaalbaar

Elektrische auto’s zijn tweedehands steeds beter bereikbaar geworden. Neem nou de hip ogende Renault Zoe. Keerzijde van de medaille is bij deze auto wel dat je accu-huur betaalt van een paar tientjes per maand. Staat tegenover dat je in 2024 helemaal geen wegenbelasting betaalt. Daarna ga je een kwarttarief betalen en in 2026 het volledige tarief. De elektrisch aangedreven Zoe is sinds 2013 op de markt. Volgens Renault kun je 210 km ver komen op één lading stroom, maar in de praktijk is 170 km dichter bij de realiteit. Nieuw kostte deze auto ruim 20 mille.

Het is niet zo verwonderlijk, gezien de elektrische aandrijving, dat er met de Zoe in de praktijk bijzonder weinig mis gaat. De Wegenwacht wordt wel soms ingeschakeld omdat die ene laadpaal toch nét te ver weg bleek te staan: accu leeg! Als de afstand tot de paal echt heel klein is, dan kan de Wegenwacht de transmissiehandle wel uit de P-stand halen en de Zoe naar de paal toe rollen. Echt verslepen is niet toegestaan, dit zou tot ernstige schade aan het laadsysteem, de accu of de motor kunnen leiden.

3. Mazda 6: steengoed

Lekker ruim en heel betrouwbaar. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van de Mazda 6. Behalve als sedan is de auto er ook als stationwagon - een gezinsauto bij uitstek.

Betrouwbaarheid is ook bij deze generatie van de Mazda 6 weer een doorslaggevend aankoopargument. Er zijn slechts enkele kleine technische onvolkomenheden te melden. Zo komen er wel eens krakende geluiden uit de wielophanging. Dat klinkt niet fijn, maar kwaad kan het niet. De achterbanden hebben de neiging tot ‘cuppen’ en maken dan nodeloos veel lawaai. Dat is te voorkomen door de voor- en achterbanden regelmatig te wisselen. Het komt voor dat de achterste remklauwen gaan vastzitten. Bij een rustige rijstijl merk je dat eigenlijk niet, maar het is terecht wel een afkeurpunt bij de APK. Voor de rest niks dan lof voor deze Japanner.

4. Nissan Qashqai: SUV voor het hele gezin 

Nog zo'n betrouwbare gezinsauto: de Nissan Qashqai. De Qashqai is al een lange tijd op de markt en voor tien mille is het aanbod flink. Weet dat er een Qashqai+ is geweest waarin zeven personen passen. Deze versie is iets langer dan de normale (vandaar dat plusteken).

Wat vindt de Wegenwacht van de Nissan Qashqai? Deze Japanse SUV biedt het zeer hoge kwaliteitsniveau en daarmee gepaard gaande betrouwbaarheid, zoals we die van Japanse auto’s verwachten. In de beginperiode was er een probleem met de achterschokdempers, maar die zijn in principe allemaal onder garantie vervangen.

Het enige wat nog wel eens voorkomt is dat de elektrische ventilatoren van de motorkoeling blijven doordraaien. De oorzaak is alleen een ‘klevend’ relais, een kleinigheidje dus. Als er geen actie op wordt ondernomen, kunnen die ventilatoren bij stilstand van de auto wel de accu leeg trekken. Verder kun je je aan de Qashqai nauwelijks een buil te vallen!

5. Toyota Prius: zuinige en betrouwbare hybride

Voor tienduizend euro is er een aardig aanbod aan Toyota's Prius (het derde model van rond boiuwjaar 2011). Het is zoals bekend een milieuvriendelijke auto en als je deze tweedehands koopt ben je ook nog eens duurzaam bezig!

Er zijn enkele kleine euvels van de Toyota Prius III bekend bij de Wegenwacht. Zo komt het voor dat het complete digitale dashboard uitvalt, als gevolg van een defecte printplaat. Dit is ook binnen de Toyota-organisatie bekend en alleen te verhelpen door vernieuwing van die printplaat.  Het hybride-accupakket is zeer betrouwbaar, maar een onderdeel van de hybridetechniek dat wel eens defect kan raken, is de inverter. Als deze stuk gaat, valt de auto stil. Ter plekke is dit niet op te lossen, dit wordt in de garage een kostbare reparatie.

Dit zijn natuurlijk details, in het algemeen is ook deze Prius zo betrouwbaar als we van een Toyota verwachten.

Wat is de beste occasion voor 10.000 euro?

Je ziet het: voor 10.000 euro zijn zeer veel auto's te vinden. Maar met de aanschaf alleen ben je er natuurlijk niet. Sommige nieuwere Audi’s, Mercedessen en BMW’s zijn voor dit geld te koop en zelfs een oude Porsche Cayenne kan de jouwe zijn. Leuk, maar besef dat een auto ook maandelijkse vaste lasten heeft.

Misschien is het toch beter om een jonggebruikte, ‘verstandige’ auto (weinig kilometers gelopen, onderhoud bekend, zuinig etc.) uit te kiezen. Hoewel je je ook dan nog steeds moet afvragen wat de staat van onderhoud is. En is er een NAP-stand? Kloppen de papieren? Hoeveel eigenaars heeft 'ie gehad? En maak ook juist met zo’n duurdere auto een grondige proefrit.

Op zoek naar een occasion?

Op het ANWB Occasionplatform vind je een overzicht van tweedehands auto's die op dit moment te koop staan. Tip: kies altijd voor een auto met garantie én goede garantievoorwaarden. Met BOVAG garantie ben je hiervan verzekerd. De ANWB en de consumentenbond hebben deze garantievoorwaarden samen met de BOVAG afgestemd.  

Wat koop je voor...?

In de videoserie ´Wat koop je voor…? behandelen we gebruikte auto’s in de prijsklassen van 2500, 5000, 7500 en 10.000 euro. We kiezen steeds een zeer gangbaar model, een bijzonder model en een elektrisch aangedreven auto. In deze aflevering: Wat koop je voor € 10.000?


Bekijk ook wat Frank en Gert vinden onder de gebruikte auto’s in de prijsklassen van 2500, 5000 en 7.500 euro.

Wat koop je voor € 2500?

Wat koop je voor € 5000?

Wat koop je voor € 7500?

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.