Top 10 goedkope occasions

10 tweedehands auto's onder € 2500

Toe aan een (andere) auto maar is je budget beperkt? Wij zochten op de occasionpagina’s van de ANWB naar gebruikte auto's tot maximaal € 2500 en vonden onderstaande top 10. Hoe vaker een bepaald model wordt aangeboden onder deze prijs, hoe hoger de positie in de top 10. Genoeg keuze, zoals je ziet. Let wel: wie nu zoekt, krijgt vanwege het continu wisselende aanbod mogelijk een andere ranking.

Occasion

De jongste auto die we hebben kunnen vinden onder de € 2500 komt uit 2012. De rest is ouder. Een hogere leeftijd hoeft niet veel uit te maken, het vraagt alleen een iets kritischere blik. Kijk goed naar de kilometerstand, de toestand van carrosserie en het interieur, check de aanwezigheid van onderhoudsboekjes of garagerekeningen om de staat van onderhoud te checken en controleer of het gaat om een importauto of niet. Wil je weten of de auto die je op het oog hebt zijn geld waard is, check dan de ANWB Koerslijst

Proefrit en keuring

Wil je nog meer zekerheid, dan is het verstandig om iemand mee te nemen die verstand heeft van auto’s. Of rijd tijdens de proefrit even bij je eigen garage langs. Een onafhankelijke keuring kan natuurlijk ook. Meer hierover – en andere occasiontips – vind je op deze pagina.

10 goedkope occasions voor maximaal € 2500

1. Opel Corsa (2000-2008)
Hoewel de Opel Corsa altijd een van de bestsellers van het merk is geweest en het model bijna dubbele verkoopcijfers liet zien in vergelijking met het trio op nummer 1, is-ie toch net iets minder goed vertegenwoordigd op de occasionmarkt. Het aanbod is wel een flink stuk gevarieerder ten opzichte van het succestrio. De drie- en vijfdeurs Corsa is namelijk leverbaar met veel meer keuze in uitrustingsniveau en motorisering, inclusief een pittige Corsa GSI-versie. Hoewel je daarvoor net iets dieper in de buidel zult moeten tasten.

Lees een eerder verschenen occasiontest van de Opel Corsa, inclusief mening van de Wegenwacht.
Opel Corsa-occasions onder de € 2500
vind je hier.

2. Renault Scénic (2001-2009)
Renault wist eind vorige eeuw het autolandschap uit te breiden met een nieuw concept: de midi-MPV Scénic. Het is de kleinere versie van de Renault Espace waarmee het merk een succesvolle trend had gezet. Ruimtewagens waren in die jaren hot. Zit je graag wat hoger op de weg, wil je gemakkelijk kunnen instappen en hou je van een interieur dat flexibel is in te delen door middel van gemakkelijk uitneembare stoelen? Dan is de Renault Scénic zeker een testritje waard.
Bij die eerste modellen is het wel even wennen aan de wat ‘comfortabele’ vering: goed om wegoneffenheden glad te strijken, maar iets overhellend in de bocht. Ook is het zaak om bij die proefrit goed te letten op (elektronische) storingen: die kwamen toen vaak voor, zo lees je in de occasiontest. Is de Scénic te klein? Zoek dan even door naar de Renault Grand Scénic, voor 23 centimeter extra lengte en zeven zitplaatsen. Handig voor de ritjes met het sportteam van de kids.

Lees een eerder verschenen occasiontest van de Renault Scénic, inclusief mening van de Wegenwacht.
Renault Scénic-occasions onder de € 2500
vind je hier.

Meer tips en hulp?

In 4 stappen een tweedehands auto kopen
Stel je autovraag aan onze experts

3. Citroën C1/Toyota Aygo/Peugeot 107 (bouwjaren 2005-2010)
De samenwerking tussen de drie merken heeft ze geen windeieren gelegd. Dankzij de goede verkoopresultaten door de jaren heen zijn ze ook als occasion ruimschoots voorhanden. Wat aandrijving betreft is er eigenlijk maar een keuze: een 68 pk sterke driecilinder. Wel valt er te kiezen tussen handbak en automaat. Heel af en toe komt er nog een dieselversie voorbij van C1 of Aygo. Deze werden alleen geleverd in de eerste generatie, in de jaren tot 2008. Alle modellen zijn er zowel in drie- als vijfdeursversie.

Lees eerder verschenen occasiontests, inclusief mening van de Wegenwacht:
Citroën C1, Peugeot 107, Toyota Aygo.
Occasions onder de € 2500 vind je hier:
Citroën C1, Peugeot 107, Toyota Aygo.

4. Fiat Punto (2000-2011)
De Fiat Punto is er in oneindig veel uitvoeringen dankzij de ontelbare actiemodellen die in de loop der jaren hebben meegewerkt aan het ontegenzeggelijke verkoopsucces van deze Italiaan. De prijs en wat je er voor kreeg, waren blijkbaar in goede balans. Wie onder de € 2500 zoekt, krijgt niet alleen een keuze uit drie- en vijfdeurs modellen voorgeschoteld, maar ziet bovendien regelmatig de naam Grande Punto voorbijkomen. Deze is net iets groter dan de normale versie die vanaf dan als Classic door het leven gaat. Het scheelt zo’n 15 (vijfdeurs) tot 19 centimeter (driedeurs). Het prijsverschil, toentertijd toch al snel zo’n € 2000, is nu verwaarloosbaar. Wat overigens ook geldt voor de rijk uitgeruste actiemodellen van toen.

Lees een eerder verschenen occasiontest van de Fiat Punto, inclusief mening van de Wegenwacht.
Fiat Punto-occasions onder de € 2500
vind je hier.

5. Ford Focus (2000-2007)
Een maat groter dan de nummers 1 tot en met 5 is de Ford Focus. Leverbaar als drie- en vijfdeurs hatchback, stationwagen en sedan, hoewel die laatste maar mondjesmaat voorkomt. Nederland is geen sedanland zoals bijvoorbeeld Frankrijk wel weer is. Kwestie van voorkeuren.
Bijzonder bij de Focus is dat vooral de station veel voorkomt in de occasionlijst. Deze carrosserievorm was populair omdat de meerprijs ten opzichte van een vijfdeurs hatchback toentertijd erg klein was; vaak slechts zo’n € 600 tot € 700. Voor die paar honderdjes waren de extra kubieke meters pakruimte onweerstaanbaar voor de kopers van weleer. Die overigens eveneens massaal gingen voor een benzinevariant, want dieselmodellen uit deze jaren zijn behoorlijk ondervertegenwoordigd in de occasionlijst tot € 2500.

Lees een eerder verschenen occasiontest van de Ford Focus, inclusief mening van de Wegenwacht.
Ford Focus-occasions onder de € 2500
vind je hier.

6. Renault Twingo (1999-2009)
De Renault Twingo staat bij veel autoliefhebbers vooral in het geheugen gegrift in de vorm van de eerste generatie uit 1992: de auto met de guitig ogende koplampen. Sommigen voorzien deze lampen van nepwimpers om het beeld van een vrolijke auto compleet te maken. Die guitigheid is tot op late leeftijd in stand gehouden, maar bij de generatiewisseling van 2007 is er voor een serieuzere uitstraling gekozen en dat maakt echt een verschil.
De keuze is daarom aan de koper, waarbij misschien meegenomen moet worden dat de Twingo vanaf 2007 iets minder storingen lijkt te kennen, vertelt de Wegenwacht in de occasiontest. Wat wel gebleven is: de flinke binnenruimte. De luxe aan boord nam toe, maar het wat spartaansere interieur van de oudere generaties heeft wel zijn charme.

Lees eerder verschenen occasiontests, inclusief mening van de Wegenwacht:
Renault Twingo 2000 tot 2007, Renault Twingo 2007 tot 2011.
Renault Twingo-occasions onder de € 2500
vind je hier.

7. Citroën C3 (2003-2010)
Is de Citroën C1 net een maatje te klein? Kijk eens naar de C3 als occasion. Hiermee koop je zo’n 40 centimeter extra lengte en bijbehorende (bagage)ruimte voor occasionprijzen die echt niet zo veel verschillen van die van een C1 uit een vergelijkbaar jaar. Voor hetzelfde geld krijg je geregeld zelfs een C3-versie met veel meer motorvermogen voorgeschoteld, zoals de 109 pk-sterke 1.6 16V.
Voor de liefhebber is er in deze prijsklasse ook een bijzondere variant leverbaar: de Citroën C3 Pluriel, een cabriolet (foto). Bij dit model schuif je het stoffen dak tot op de achterklep en rij je al zonnend naar je bestemming. Wil je helemaal van je omgeving genieten? Dan haal je ook de dakstijlen ervan af.

Lees een eerder verschenen occasiontest van de Citroën C3, inclusief mening van de Wegenwacht.
Citroën C3-occasions onder de € 2500
vind je hier.

8. Volkswagen Polo (2000-2010)
Decennialang hebben Volkswagen en Opel strijd gevoerd om de eerste plek in de verkoopranglijsten. Dat ging vooral tussen de Volkswagen Golf en de Opel Astra, maar de Corsa en zijn aartsrivaal Polo droegen – en dragen – een behoorlijke steen bij. Dat betekent dat ook de Polo ruimschoots vertegenwoordigd is bij een occasionzoektocht naar dit model: driedeurs, vijfdeurs, sedan, hatchback, kleur en uitvoering naar keuze, net als vermogen en brandstof. Bijzonder zijn de verschillende modeldesigns. Meer dan bijvoorbeeld bij de Corsa, wil de snoet van de Polo’s onder € 2500 nogal verschillen als gevolg van model- en generatiewisselingen in de hierboven genoemde jaren.

Lees een eerder verschenen occasiontest van de Volkswagen Polo, inclusief mening van de Wegenwacht.
Volkswagen Polo-occasions onder de € 2500
vind je hier.

9. Kia Picanto (2004-2011)
De modellen die je onder de € 2500 vindt, zijn met name van de eerste generatie, van 2004-2007. De tweede generatie (foto) is echter beperkt aanwezig. Met name de eenvoudige techniek maakt dat het model weinig problemen kent. Wie gaat zoeken naar een occasion, zal zich wel even door de uitrustingslijsten moeten werken. Het model is in die eerste en tweede generatie onder zeer veel verschillende uitvoeringsnamen aan de man/vrouw gebracht. Kia houdt blijkbaar wel van een actiemodel. De Picanto is overigens alleen leverbaar als vijfdeurs hatchback. Let wel even op de motoren: daar zijn er twee van, een 1,0 liter en een 1,1 liter. Maar die zijn vrijwel gelijk in vermogen, respectievelijk 61 en 65 pk, en verbruik. Waarbij de 1,1 net een fractie zuiniger is. Dit gaat echter slechts om tienden van een liter benzine. Maar goed, elk brandstofvoordeel is meegenomen.

Lees een eerder verschenen occasiontest van de Kia Picanto, inclusief mening van de Wegenwacht.
Kia Picanto-occasions onder de € 2500
vind je hier.

Peugeot 307 tweedehands trekauto

10. Peugeot 307 (2002-2007)
Net als zijn broertje Citroën C3, is de Peugeot 307 een gewilde compacte auto en in zijn jaren een succesnummer in de Peugeot-show. Vandaar dat dit model in vele varianten en motoriseringen leverbaar is. Voor € 2500 zie je zelfs wel eens de cabrioversie voorbij komen. Maar daar staat al snel 'verkocht' bij. In tegenstelling tot de C3 is de 307 wél als stationwagen leverbaar. In twee varianten: de Break en de SW. Deze laatste heeft een volledig glazen panoramadak dat achterin meer ruimtegevoel geeft. Gevoel, want de Break heeft feitelijk meer hoofdruimte achterin omdat het glazen dak dikker is dan het normale. Maar je kijkt vanaf de achterbank tijdens een nachtelijke reis wel mooi naar de sterrenhemel. En schijnt de zon, dan doe je het zonnescherm lekker dicht.

Lees een eerder verschenen occasiontest van de Peugeot 307, inclusief mening van de Wegenwacht.
Peugeot 307-occasions onder de € 2500
vind je hier.

Nog meer keuze?

Vanzelfsprekend is het occasionaanbod onder de € 2.500 veel en veel ruimer. Redacteuren Frank en Gert kwamen met een paar bijzondere modellen op de proppen voor dit geld. Welke? Dat zie je in hun video over occasions tot € 2.500.