Korting bij inruilen: hier moet je op letten

Inruilkorting: bespaar je echt geld of niet?

Inruilbonus, inruilkorting, inruilpremie, inruilvoordeel. Het zijn allemaal kreten voor hetzelfde fenomeen. Koop nu een nieuwe auto en je krijgt extra veel geld terug voor je inruiler. Hier moet je op letten voordat je jezelf rijk rekent.

Een autobedrijf wil geld verdienen en probeert je over de streep te trekken. Achter inruilkorting schuilt dus een reden.

De reden van inruilkorting

  • Door meer geld te geven voor jouw inruiler – die hij vaak doorverkoopt aan een handelaar – geeft hij wat marge op. Zo heeft hij in elk geval een klant binnen gehaald. De inruilauto verkoopt hij vervolgens door aan een handelaar.
  • Een autobedrijf krijgt soms een bonus van de importeur als hij meer nieuwe auto’s verkoopt. De verkoper geeft die bonus dan door aan de klant en noemt het inruilkorting. Maar in feite krijgt hij dus geld van de importeur en kan hij daarom meer voor je inruilauto bieden. Niks mis mee trouwens, want jij krijgt wel gewoon voordeel.

Inruilkorting beperkt je onderhandelingspositie

Krijg je inruilkorting dan is de kans groot dat het voor de rest je onderhandelingspositie beperkt. De verkoper heeft immers voor zijn gevoel al geld ‘weggegeven’, en zal dus niet happig zijn om je ook nog een set winterbanden tegen korting te verkopen, of je een gratis mattenset of radio te geven. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

  • Overweeg vooraf goed wat voor jou belangrijk is: veel extra korting op de auto, of bijvoorbeeld een gratis grote beurt en winterbanden en wat minder korting.
  • Als je zonder inruiler komt kun je ook over korting praten
  • Voor een autoverkoper maakt het niet uit of hij een stukje marge weggeeft op een inruiler, of dat hij geen inruiler krijgt en dan wat van de prijs afdoet.  Zonder inruiler kun je dus ook over korting praten.

Wat je sowieso moet doen

Ga sowieso goed voorbereid onderhandelingen over een nieuwe auto in.

  • Kijk in de ANWB Koerslijst naar de inruilwaarde en dagwaarde van de auto die je wilt inruilen.
  • Weet goed wat je per se wilt bereiken. Een zo hoog mogelijke korting, of juist extra service (bijv. gratis grote beurt) of korting op een set winterbanden of de gratis inbouw van een autoradio. En dan wat minder korting.
  • Overweeg of je überhaupt wil inruilen. Je kunt je auto ook via de ANWB Autoverkoopservice verkopen of op Marktplaats. Dan krijg je ook geld voor je auto. Bovendien kun je dan als argument bij de dealer gebruiken dat je geen inruiler hebt en juist daarom korting wilt.