Korting bij inruilen: hier moet je op letten
Inruilkorting: bespaar je echt geld of niet?
Inruilbonus, inruilkorting, inruilpremie, inruilvoordeel. Het zijn allemaal kreten voor hetzelfde fenomeen. "Koop nu een nieuwe auto en je krijgt extra veel geld terug voor je inruiler". Het klinkt allemaal als een klok, maar vraag altijd naar de exacte voorwaarden voordat je jezelf rijk rekent.
Net zoals elke onderneming in Nederland wil ook het autobedrijf graag hun 'waar' aan de man/vrouw brengen. Om dit extra onder de aandacht te brengen, wordt vaak gebruik gemaakt van het fenomeen inruilkorting. Dit kan een voordeel opleveren, maar niet altijd. Daarom zetten we er hier even het spotlicht op en geven we een paar tips om jezelf goed voor te bereiden.
De reden van inruilkorting
- Door meer geld te geven voor een inruiler geeft de verkoper iets van de winstmarge op. Dat heeft hij er graag voor over want het levert tenslotte een nieuwe klant op.
- Een dealerbedrijf krijgt soms een bonus van de importeur als het meer nieuwe auto’s verkoopt. De verkoper kan die bonus doorgeven aan de klant en noemt dit dan inruilkorting. Maar in feite krijgt hij dus geld van de importeur en kan hij daarom meer voor de inruilauto bieden. Niks mis mee trouwens, want de koper krijgt gewoon voordeel.
Inruilkorting beperkt je onderhandelingspositie
Krijgt de koper inruilkorting, dan is de kans groot dat dit de verdere onderhandelingspositie beperkt. De verkoper heeft immers voor zijn gevoel al geld ‘weggegeven’ en zal dus niet happig zijn om ook nog een set winterbanden tegen korting te verkopen of om een gratis accessoir weg te geven. Dat is dus iets om rekening mee te houden.
- Overweeg daarom vooraf goed wat voor jou belangrijk is: veel extra korting op de auto of liever een gratis grote beurt en winterbanden en wat minder korting.
- Voor een autoverkoper maakt het niet uit of hij een stukje marge weggeeft op een inruiler of zonder inruiler iets van de prijs afdoet. Zonder inruiler kun je dus zeker ook over korting praten.
Wat je sowieso moet doen
Ga sowieso goed voorbereid onderhandelingen over een nieuwe auto in.
- Kijk in de ANWB Koerslijst naar de inruilwaarde en dagwaarde van de auto die je wilt inruilen.
- Weet goed wat je per se wilt bereiken. Een zo hoog mogelijke korting, extra service (bijv. gratis grote beurt), korting op een set winterbanden of een ander gewenst (gratis of goedkoper geleverd) accessoir. Dit vanzelfsprekend in ruil voor of minder korting.
- Overweeg of je überhaupt wilt inruilen. Je kunt je auto ook eenvoudig en zonder poespas via de ANWB Autoverkoopservice verkopen. Of op Marktplaats en andere autoverkoopsites. Is dit gelukt dan kun je bij de verkoper als kortingargument aanvoeren dat geen inruiler voor het autobedrijf minder 'gedoe' betekent.