Wat kost je auto eigenlijk?

Wat kost je auto eigenlijk?

Een auto kost vaak meer dan je denkt. Van brandstof tot onderhoud: wij zetten de uitgaven op een rij.

Stap 2. Autokosten

Wat ben je eraan kwijt?

In eerste instantie kijk je natuurlijk vooral naar de aanschafprijs van je nieuwe auto. Maar ook als je ‘m eenmaal hebt, betaal je vaak meer voor een auto dan je misschien hebt ingeschat. Denk aan brandstof, wegenbelasting en verzekering. Wij zetten alle kosten op een rij.

Elke auto heeft iets nodig om ‘m aan te drijven. In de meeste gevallen is dat benzine, lpg, diesel of stroom. De prijs van deze middelen verschilt van moment tot moment – de laatste tijd al helemaal. Toch kun je op de ene plek goedkoper tanken of laden dan op de andere. Tankstations langs de snelweg zijn bijvoorbeeld vaak prijziger dan een kleine pomp verderop. En snelladen kost meer dan gewoon laden op straat.

In de ANWB Onderweg app zie je direct waar je voordelig kunt tanken of parkeren.

Zodra de auto officieel van jou is, moet ie WA-verzekerd zijn. Zo’n wettelijke aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je bij anderen veroorzaakt. Ook voor schade aan je eigen auto kun je je verzekeren: dit noemen we een casco-/all-risk verzekering. Hoeveel je per maand betaalt voor deze verzekeringen, hangt onder meer af van de verzekeraar, je leeftijd, jaarkilometrage en de waarde van de auto. Ook het aantal jaren dat je geen schade bij je verzekering hebt geclaimd, beïnvloedt de prijs: voor elk schadevrij jaar krijg je een zogenaamde no-claimkorting op je autoverzekering.

Hier vind je meer informatie over de autoverzekeringen van de ANWB.

Als eigenaar is het belangrijk om goed voor je auto te zorgen. Dat is niet alleen veiliger voor jou, maar ook voor andere weggebruikers. Daarom moet je je auto regelmatig verplicht laten checken tijdens een Algemene Periodieke Keuring (APK). Is de auto niet op tijd gekeurd of afgekeurd? Dan mag je er niet in rijden; je riskeert een boete als je dat wel doet. De kosten van een keuring lopen uiteen van €19 tot €63. Sommige garages rekenen extra kosten voor roetmeting, viergastest of het afmelden van de auto. 

Check hier alles wat je moet weten over de APK.

Elke auto heeft soms een onderhoudsbeurt of reparatie nodig – bijvoorbeeld als hij niet door de APK komt of er een waarschuwingslampje op het dashboard brandt. Ook als er niets aan de hand is, moet je zo nu en dan een onderhoudsbeurt laten uitvoeren. Dat zorgt er namelijk voor dat je auto z’n waarde behoudt, helpt grotere reparaties voorkomen én bevordert de veiligheid op de weg. In het algemeen geldt: hoe ouder de auto, hoe meer onderhoud hij nodig heeft om (veilig) de weg op te kunnen. De kosten van onderhoud en reparatie lopen sterk uiteen per merk, model en mankement, maar kunnen flink oplopen. 

Met deze vijf tips bespaar je op een verantwoorde manier op je auto-onderhoud.

Veel auto-onderdelen slijten na een aantal jaren of gereden kilometers. Op een gegeven moment ontkom je er niet meer aan; slijtage aan de remmen, schokdempers, koppeling, wielophanging en stuurinrichting. Dit kunnen kostbare reparaties zijn. Lees meer over auto-onderdelen.

Houd zeker ook rekening met je banden. Gelukkig kun je dat zelf goed zien. Je banden moeten een bepaalde profieldiepte hebben, anders verlies je de grip op het wegdek. Gemiddeld is een auto elke paar jaar aan een nieuwe set toe. En, in de koudere wintermaanden wil je zéker grip hebben. Je kunt overwegen winterbanden te nemen. In Nederland is het niet verplicht, maar in sommige andere Europese landen wel. Check de regels voordat je op reis gaat.

Elke auto-eigenaar in Nederland betaalt wegenbelasting – ook wel motorrijtuigenbelasting (mrb) genoemd. De rekening hiervan krijg je vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Tip: stel automatische betalingen in, zo weet je zeker dat je op tijd betaalt en geen boetes krijgt. Het gewicht, de brandstof en de uitstoot van je auto bepalen hoeveel belasting je moet betalen. Tot en met 2024 betaal je geen motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto. 

Op de website van de Belastingdienst bereken je hoeveel je kwijt bent aan wegenbelasting.

Op veel plaatsen in Nederland moet je betalen om je auto voor de deur te parkeren. Vaak kun je voor zo’n gebied een parkeervergunning of -ontheffing aanvragen. De prijzen hiervoor verschillen flink tussen – en zelfs binnen – plaatsen, dus check dit bij je gemeente voordat je de auto koopt.

Als je eindelijk de weg op kunt, wil je niet met pech komen te staan. Helaas gebeurt het soms toch. Dan is het wel zo fijn om snel weer op weg geholpen te worden. Bijvoorbeeld door onze Wegenwacht®! Voor een paar euro per maand komen we naar je toe: dag en nacht, waar je ook bent. 

Bekijk hier al onze pechhulppakketten.

En ben je 24 jaar of jonger? Dan krijg je ook nog eens tot 50 procent korting op de Wegenwacht.

Bereken je autokosten

Heb je al een auto op het oog, en wil je weten wat die kost? Bijvoorbeeld aan afschrijving, belasting, verzekering en onderhoud? Gebruik onze Autokostentool en krijg direct te zien wat je straks per maand of kilometer moet gaan betalen.


ANWB Experts staan voor je klaar

Is nog niet alles duidelijk of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Onze ANWB Experts kunnen je goed adviseren over jouw autozoektocht. Contact met ANWB Experts.


Door naar stap 3: auto's vergelijken