Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laadkabel over de stoep: mag dat?

Het opladen van je elektrische auto kan best lastig zijn als je niet over een eigen laadpunt beschikt. In plaats van wachten op een plekje aan de dure buurtlaadpaal, zou je jouw auto het liefst voor de deur parkeren en je laadkabel over de stoep leggen. Dat scheelt tijd en geld. Maar... mag dat eigenlijk? We leggen het uit.

Ontheffing aanvragen voor laadkabel over de stoep

Heb je geen eigen oprit, maar kun je jouw elektrische auto wel op een openbare plek voor de deur parkeren? Dan kun je bij jouw gemeente een ontheffing kunt aanvragen voor de Algemene Plaatselijke Verordening. Gemeentes hanteren hiervoor hun eigen beleid.

Houd er wel rekening mee dat een oplaadkabel op de stoep risico’s met zich meebrengt. Mensen zijn er niet op bedacht en zouden er over kunnen struikelen. Voor mensen met een kinderwagen, rolstoel of rollator ligt het ding bovendien behoorlijk in de weg.

Veilig een laadkabel over de stoep leggen

Krijg je een ontheffing toegewezen, dan gelden daarvoor de volgende regels:

  • Je moet een laadpunt op je eigen terrein installeren, bijvoorbeeld aan de gevel van je huis.
  • De openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan de stoep.
  • Je kunt de gebruikte parkeerplaats niet voor jezelf reserveren.
  • De laadkabel die je gebruikt, moet in goede staat zijn.
  • Je moet met het opladen van jouw auto rekening houden met de buren en voetgangers.
  • De laadkabel mag maximaal 10 meter over de stoep liggen, zo veel mogelijk langs het trottoir. Daarbij moet je rekenen vanaf de erfgrens tot aan jouw auto.
  • Je moet je laadkabel afdekken met een kabelmat, zodat andere gebruikers van het trottoir er zo min mogelijk last van hebben.
  • Na gebruik dien je de laadkabel en de kabelmat weer op te ruimen.

Alternatieven voor een laadkabel over de stoep

Sommige gemeentes stellen een kabelmat verplicht, wanneer je een laadkabel over de stoep wilt leggen. Er zijn ook gemeentes waar je een kabelgoottegel kunt aanvragen. Dat is een speciale stoeptegel waarin jouw laadkabel verzonken ligt. Check de website van de gemeente of dit in jouw gemeente mogelijk is.

Je kunt ook de lucht in. Met een kabelarm til je je laadkabel omhoog. Jouw laadkabel loopt op die manier boven de stoep langs, zodat voetgangers er geen hinder van ondervinden. Is je auto volgeladen, dan klap je de arm weer in. Ook hier geldt weer: check op de website van de gemeente of dit toegestaan is.

Geen ontheffing? Boete!

Wanneer je jouw elektrische auto oplaadt en de laadkabel over de stoep laat lopen zonder dat je daarvoor een ontheffing hebt, dan kun je een stevige boete krijgen. Die kan oplopen tot € 280, exclusief administratiekosten. Daarnaast kan het zijn dat je aansprakelijk wordt gesteld als iemand over jouw laadkabel struikelt, met alle (financiële gevolgen van dien). Ook mét een ontheffing!

Openbare laadpaal

Geeft jouw gemeente geen ontheffingen af voor laadkabel over de stoep, een kabelgoot of een kabelarm? Dan zul je uit moeten wijken naar een openbare laadpaal. Met behulp van de ANWB Onderweg app vind je eenvoudig een laadpaal bij jou in de buurt. Ook zie je de beschikbaarheid per laadpaal.

Geen laadpaal in de buurt? Dan kun je er eentje aanvragen. Houd er wel rekening mee dat dit geen garantie is dat het laadpunt daadwerkelijk wordt geïnstalleerd. Plus het kan een langdurig proces zijn.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Wat je pech ook is, met Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij. Ga ook met je elektrische auto zorgeloos de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.