Kampioen Nationale Tanktest 2019

Hoe tank je het goedkoopst? En waar het duurst? Lees de Kampioen Nationale Tanktest 2019 en bespaar gegarandeerd enkele tientjes per jaar.

Vorig jaar stegen de prijzen van de brandstoffen aanzienlijk. Bij veel tankstations moest je per liter meer dan €1,80 betalen. Bijna kwam de €2,00 per liter nog in zicht, maar voordat dat zover was, kwam er al een keerpunt.

Wat zijn de goedkoopste steden?

De prijzen lopen nogal uiteen per regio en per keten. We zochten het voor je uit en analyseerden de tarieven van ruim 3.800 tankstations en van diverse ketens. Dat zijn nagenoeg alle tankstations voor consumenten in Nederland. We deden dit in de periode 1 oktober t/m 20 november 2018.

Onze belangrijkste conclusies:

  • Dieselrijders leveren in
  • Onbemande pompen in de meerderheid
  • Over de grens tanken minder interessant

Lees de details in onze infographic! (pdf)

Hoe ontstaat de prijs?

Brandstofprijzen zijn afhankelijk van de prijs van ruwe olie. Daar bovenop komen nog kosten voor opslag, distributie en verwerking, btw en vooral… accijns (in Nederland meer dan de helft!). De pomphouder beslist vervolgens hoeveel korting hij wil geven op de zogenaamde ‘landelijke adviesprijs’. Of er juist nog een paar cent bovenop wil doen. Erg veel speling is er niet, maar toch vonden we fikse verschillen in de brandstofprijzen in Nederland. De tarieven variëren flink per merk.

Overal prijsvechters

Het goede nieuws: prijsvechters zitten door het hele land. Vaak zijn dat onbemande stations van ketens als Fieten Olie, Tinq, Tango en Firezone. (Je bespaart dus ook weer op dure luxebroodjes en snacks.) Je moet ze alleen kunnen vinden. Dat kan tegenwoordig heel makkelijk. Bijvoorbeeld met een app als ANWB Onderweg: zoek op adres, postcode of gewoon via de interactieve kaart. Zo vind je alle tankstations in de buurt of op je route, inclusief de meest actuele tarieven. De goedkoopste stations zijn te herkennen aan de groene kleur.

Vaste kortingsdagen

Kijk niet alleen waar je tankt. Let zeker ook op wannéér je tankt. Veel ketens hebben dagen waarop ze (extra) korting geven: zoals ‘Firezone Friday’ en ‘Dankjewel Dinsdag’ van Amigo. Ook blijkt dat maandag de slechtste tankdag is. Dan krijg je bijna nergens korting. Het best kun je tanken op zaterdag. Dan krijg je gemiddeld de meeste korting én op de meeste plekken. Ook experimenteren steeds meer pomphouders met ‘flexibele prijzen’: tarieven die door de dag heen verschillen. Over het algemeen geldt: ’s ochtends tank je duurder dan in de middag of avond. Kortom: tank nooit op een maandagochtend.

Weg van de snelweg

Tanken aan de snelweg is het duurst. Dat is geen geheim. De hoge kosten van het uitbaten van zo’n station zie je terug in de brandstofprijs. Gemiddeld betaal je 10,5 cent (benzine) en 9,8 cent (diesel) per liter meer door heel Nederland. In de provincie Limburg vinden we het grootste verschil: Euro95 is gemiddeld 12,4 cent duurder aan de snelweg dan bij de andere stations. Toch zie je ook langs snelwegen steeds vaker stations van budgetketens als Tango en Tinq.

Extra kilometers

Omrijden om goedkoper te tanken? Dat loont lang niet altijd. Denk niet alleen aan de lagere brandstofprijs, maar ook aan de variabele kosten. Dat zijn de waardevermindering van je auto door de hogere kilometerstand en de kosten voor ROB (reparaties, onderhoud en banden) en natuurlijk de extra brandstofkosten. Die totale kosten lopen uiteen van 13 cent per kilometer voor een tweedehands dieseltje tot 25 cent per km voor een nieuwe, grote benzineauto. (Zelf je kosten berekenen? Kijk op anwb.nl/auto/autokosten) Vuistregel: bij een prijsverschil van 5 cent loont omrijden tot 5 km en bij 10 cent prijsverschil loont omrijden tot 10 kilometer.

De grens over?

Tanken over de grens loont lang niet altijd. Voor benzinerijders vaak wel: Euro95 en E10 (overigens niet geschikt voor alle auto’s) zijn simpelweg flink goedkoper in zowel België als Duitsland. Maar een litertje diesel is gemiddeld slechts een paar cent goedkoper in Duitsland, en in België is diesel vaak zelfs duurder. Denk er ook om dat je wegen en vooral het milieu onnodig belast door om te rijden. Veel slimmer is het daarom om vooraf al een goedkoop station te zoeken dat aan of vlak bij je route ligt.

Conclusie

Besparen aan de pomp kan heel makkelijk. Alleen al door snelwegstations te mijden bespaar je makkelijk tientallen euro’s per jaar. Wil je het iets grondiger aanpakken: zoek dan de goedkoopste pomp in de buurt – of op je route – met een app als ANWB Onderweg. Daarmee vind je de brandstofprijzen van alle tankstations in heel Nederland. Daarnaast geldt ook nog: het makkelijkst bespaar je door de auto wat vaker helemaal te laten staan.

Meer over brandstoffen