Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dit zijn de finalisten van de Auto van het Jaar 2024

27 november 2023 Voor het eerst ook een Chinese kanshebber op de prestigieuze titel

De finalisten voor de Auto van het Jaar-verkiezing 2024 zijn bekend. BYD maakt als eerste Chinese fabrikant kans op de prestigieuze titel.


De BMW 5 Serie, BYD Seal, Kia EV9, Peugeot 3008, Renault Scenic, Toyota C-HR en Volvo EX30 maken kans om in februari 2024 te worden uitgeroepen tot de nieuwste Auto van het Jaar.

Zo hebben 59 juryleden uit 22 verschillende Europese landen dit weekend besloten. Namens de ANWB neemt autojournalist Frank Buma deel aan de jury van de prestigieuze prijs.
 


Moet China ook decennialang op de titel wachten?

Kia won de titel in 2022 als eerste Koreaanse fabrikant. Die onderscheiding liet decennia op zich wachten. Weten de Chinezen de Europese verkiezing sneller op hun naam te schrijven?

Het zou zomaar eens kunnen, nu zoveel Chinese automerken de overstap naar ons continent maken. BYD heeft zich in elk geval als eerste weten te kwalificeren voor de titel.
 


Finalisten met een stekker

Het mag geen verrassing heten dat alle 7 finalisten verkrijgbaar zijn met een stekker. In het geval van de BYD Seal, Kia EV9, Renault Scénic en Volvo EX30 is dat zelfs de enige smaak waarin je de betreffende auto's kunt bestellen. De BMW 5 Serie en Peugeot 3008 zijn zowel te koop als brandstofauto, plug-in hybride en EV. De Toyota C-HR is niet leverbaar op batterijen alleen.

De Auto van het Jaar 2024 wordt op maandagochtend 26 februari bekendgemaakt, aan de vooravond van de honderdste (!) Autosalon van Genève.
 


Lees meer over elektrisch rijden

Lees meer over de Auto van het Jaar-verkiezing