Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke vormen van mobiliteit passen bij jou als ondernemer?

Ben je startend ondernemer en vraag je je af welke vormen van vervoer het meest geschikt voor jou zijn? Of denk je na over nieuwe vormen van vervoer, zodat je duurzamer of efficiënter kunt reizen? Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. We zetten een aantal opties voor je op een rij.

De vertrouwde (lease)auto

Een auto of busje is voor veel ondernemers een betrouwbare manier van reizen. Als je gereedschap of materiaal naar klanten meebrengt, dan is een busje onmisbaar. Een voordeel van een auto of busje is dat je hem zo kunt inrichten dat het jou en je werk ondersteunt. Denk aan een slimme inrichting van binnen voor gereedschap of de buitenkant laten bestickeren met je logo. Een auto rijdt daarnaast comfortabel, je hebt privacy en je komt makkelijk op plekken buiten de grote steden.
Het nadeel van een eigen bedrijfswagen? Het kost aardig wat geld. Als je liever niet in een keer veel geld wilt neerleggen voor een nieuwe auto of bestelbus, dan kun je overwegen om een zakelijke bedrijfswagen te leasen. Zo rijd je altijd in een nieuwe auto of bestelbus en betaal je een vast bedrag in de maand. Wil je duurzamer en toekomstbestendig rijden? Dan is het slim om alvast over te stappen op een elektrische auto

Je kunt ook je eigen auto als zakenauto gebruiken. Als je een goede ritregistratie bijhoudt, dan kun je €0,21 per zakelijk gereden kilometer opvoeren. Gebruik je je auto voornamelijk voor zakelijke ritten? Dan is het fiscaal slimmer om de auto op naam van je bedrijf te zetten. Zo kun je namelijk alle autokosten zakelijk aftrekken. 

Meer weten over zakelijk rijden? Download onze gratis whitepaper ‘Alles wat je wilt weten over zakelijk rijden’ (pdf)

Flexibel reizen in het OV

Zijn jouw klanten makkelijk bereikbaar met de trein, bus, tram of metro en heb je niet veel hulpmiddelen nodig om aan het werk te gaan? Dan kun je ervoor kiezen om met het OV te reizen. Ook als je veel thuiswerkt en maar één of twee keer per week zakelijk reist, is het vaak voordeliger om met het OV te reizen in plaats van een auto te kopen of leasen. Een bijkomend voordeel is dat je tijdens je rit op je laptop of smartphone kunt werken. 

Met onze OV Compleet mobiliteitskaart heb je de keuze uit alle vormen van het openbaar vervoer in Nederland. Om je nog flexibeler te laten reizen zijn deelscooters, de OV-fiets en zelfs internationale treinreizen ook inbegrepen. Je ontvangt elke maand één factuur met daarop alle gemaakte kosten. Dit maakt het extra makkelijk om je reiskosten op te geven bij de Belastingdienst.

Een andere slimme optie: micromobiliteit

Compacte vervoersmiddelen zoals (elektrische) fietsen en scooters zijn steeds meer in opkomst, vooral in de grote steden. Deze vervoersmiddelen zijn vaak te huur als deelmobiliteit, waardoor je enkel voor gebruik betaalt en geen grote aankoop hoeft te doen. Dit maakt ze ook geschikt om te combineren met andere vormen van vervoer, zoals je auto of het OV.

Pak bijvoorbeeld een deelscooter om naar je klant in het centrum te reizen, nadat je uit de trein bent gestapt. Of huur een elektrische bakfiets met plek voor je spullen, nadat je je auto geparkeerd hebt aan de rand van het centrum. Zo is er in Amsterdam een mobiliteitshub met een speciale E-cargobike service voor klussers. Zij parkeren aan de rand van het centrum en gaan op een elektrische vrachtfiets het centrum in naar hun klanten. Hoe dit werkt en andere vormen van deel- en micromobiliteit lees je in ons artikel over micromobiliteit voor bedrijven.

Een ander voordeel van micromobiliteit is dat het duurzaam is. Je stoot tijdens je rit geen CO2 uit en je kunt makkelijk in het centrum komen. In grote steden worden steeds meer milieuzones ingesteld en verdwijnen parkeerplekken. Hierdoor wordt het de komende jaren steeds lastiger om met een auto of busje het centrum in te komen. Door gebruik te maken van micromobiliteit in de steden, blijf je mobiel én reis je duurzaam.

Reis slim en flexibel met een mobiliteitskaart

Met de ANWB Mobiliteitskaart kun je per dag bepalen hoe je wilt reizen. Reis de ene dag met je auto naar een klant en gebruik de kaart om je brandstofkosten te betalen. De andere dag gebruik je de kaart om met de trein te reizen en leg je het laatste stukje af met een deelscooter. Omdat we verschillende deelmobiliteiten aan de kaart gekoppeld hebben, geeft de kaart je veel vrijheid. En aan het eind van de maand krijg je één factuur met daarop alle gemaakte kosten. Dat reist niet alleen flexibel, maar scheelt ook een hoop administratief gedoe!
 

Vergelijk en kies je pakket

Auto | OV | Compleet

Slim zakelijk reizen met de ANWB Mobiliteitskaart. Kies het pakket dat het beste bij je past.