Rijden in de zomer

Voorkom meest voorkomende pechgevallen op vakantie

In de zomer kun je met de auto voor rare verrassingen komen te staan. Met een kokende motor door een haarspeldbocht? Dat hoeft niet langer, dankzij deze tips.

Motor overhit... Wat nu?

Let op de temperatuurmeter. Loopt de motor warm? Schakel dan terug en draai meer toeren. Zet de airco uit, draai de kachel op de warmste stand en zet de blower vol aan, dan kan de motor z’n overtollige warmte kwijt. Loopt de auto nu nóg steeds warm? Dan toch stoppen en motor laten afkoelen.

Laat je remmen gangbaar maken

Wanneer je in Nederland rijdt staan je achterremmen over het algemeen stil. Bij uren rijden of bij rijden met zware belading kunnen ze oververhit raken, waardoor ze vast gaan zitten. Dit komt met name voor bij auto's met remschijven achter. Laat ze dus voor vertrek gangbaar maken.

Controleer voor vertrek de koelfan

Het komt vaakt voor dat de koelfan al maanden kapot is, maar in Nederland heb je hier geen last van. Bij zware belasting en lange files merk je dit pas. De koelfan is heel eenvoudig thuis te controleren: laat de motor een kwartiertje draaien nadat de auto meer dan een kwartier gereden heeft. Voordat de motor warm wordt moet hoorbaar de fan inslaan en de motortemperatuur zal dalen.

Hoe houd ik mijn auto koel?

In de schaduw parkeren scheelt een hoop, maar kan niet overal en altijd. Een zonnescherm werkt ook heel effectief. Laat voordat je wegrijdt de ergste warmte uit de auto ontsnappen door alle ramen te openen.

Veel voorkomend pechgeval op vakantie door verkeerd gebruik koppeling

Het verkeerd gebruiken van de koppeling zorgt vaak voor pechgevallen bij lange ritten naar de vakantiebestemming. Automobilisten doen vaak heel erg hun best om met zo min mogelijk wielspin of schokken aan te sluiten in de file. Dat gaat het beste door de koppeling een heel klein beetje op te laten komen. Als je dit langdurig doet, bij bijvoorbeeld files of de berg wordt de koppeling te heet, gaat deze roken en stinken en ontstaat er vanzelfsprekend paniek. In zo'n geval is hulp van sleep of garage niet nodig, een half uurtje laten afkoelen op een parkeerstrook is vrijwel altijd voldoende. De stank zal wel nog een aantal dagen in de auto blijven hangen. Als je dan een garage bezoekt zal de monteur concluderen: "dat is de koppeling" en daar is dan geen woord van gelogen. Indien de koppeling nog normaal aangrijpt is vervangen niet noodzakelijk.

Zorg er dus voor dat je de koppeling 'ruw' laat opkomen. Laat liever de banden even slippen dan de koppeling.

Auto volgeladen... welke bandenspanning?

De fabrikant van je auto geeft op welke bandenspanning je moet hebben voor welke belading. Die informatie staat op een sticker, die vaak aan de binnenkant van de dorpel of je tankdopklep zit (staat trouwens ook in het instructieboekje). Vooral de spanning van de achterbanden moet worden aangepast, omdat die het meest afhangt van de zwaarte van de belading.

Hoe kan mijn airco ‘vies’ worden?

Doordat er bacteriën in groeien. De verdamper wordt vochtig en daar gedijen de organismen goed. Bacteriegroei is af te remmen door de airco ‘droog weg te zetten’. Zet daarvoor ongeveer 5 minuten voordat je op de plaats van bestemming bent je airco uit. De verdamper kan dan drogen. Een vervuilde airco kun je laten schoonmaken bij een garage, dealer of specialist.

Rijden in de bergen. Hoe doe je dat?

70 of 80 rijden in z’n vijf? Prima en lekker zuinig in vlak Nederland met een lege auto, maar niet op vakantie! Zelfs een helling op de Péage of Autobahn kan met een volbeladen auto al te veel zijn: de motor loopt warm of begeeft het. Heel veel Nederlanders komen zo met pech te staan. Laat de auto dus niet in z’n vijf omhoog zwoegen, maar schakel terug naar de vierde of derde versnelling en draai meer toeren. Omlaag rij in dezelfde versnelling als omhoog. Dus ben je op een berg in zijn twee omhoog gekomen, ga dan ook in zijn twee naar beneden. De auto remt zo op de motor en dat spaart de remmen.

Meer over rijden in de bergen

Pechhulp in het buitenland

Pechhulp in het buitenland

In het buitenland verloopt de pechhulpverlening soms anders dan in Nederland. Zo moet je op de Franse snelwegen 112 bellen bij pech. Lees hier hoe het in z'n werk gaat.

Maak je auto vakantieklaar

Maak je auto vakantieklaar

Met de video's en tips van onze Wegenwacht® maak jij je auto helemaal klaar voor de zomervakantie.

De vakantiecheck: caravan

De vakantiecheck: caravan

Goed voorbereid met de caravan op vakantie? Volg onze heldere stappen en maak je caravan klaar voor je vakantie!