Praktische info over de wandelschoen

Een goed paar wandelschoenen is onmisbaar voor wie regelmatig wandelt of een wandeltocht wil maken. Lees hier alle praktische informatie die je moet weten over de wandelschoen.

Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten bij de aanschaf, het gebruik en het onderhoud van je wandelschoenen. Om het nog lastiger te maken is de ene wandelschoen de ander niet en zijn er tal van soorten en maten: van bergschoen tot sportsandaal. Lees hieronder onze tips en nuttige, praktische informatie. We vertellen je welke soorten er allemaal zijn en welke het meest geschikt voor je is. Welke schoen je koopt, hangt af van hoe je deze wilt gebruiken.

De verschillende soorten wandelschoenen

Voor wandelen heb je niet veel nodig, maar een goed paar wandelschoenen is onmisbaar. Alleen, wat voor schoenen kies je uit dat enorme aanbod? De meeste fabrikanten en winkels verdelen wandelschoenen in vier categorieën: A tot en met D, waarbij A de lichtste modellen zijn en D de zwaarste.Voor wandelen in Nederland is een lichte wandelschoen meestal voldoende. Ga je de bergen in, dan is een zwaarder model beter. Een beschrijving per categorie:

A - Lichte wandelschoenen

Schoenen uit de A-categorie zijn de eenvoudigste soort en zeer geschikt voor vrijwel elke wandeling in Nederland. Ze zijn licht en soepel en bedoeld voor gemakkelijke, lichte wandelingen in het bos en over de weg. A-schoenen zijn ook geschikt voor licht glooiend terrein. De zool van dit type schoen is vaak iets beter geschikt voor asfalt dan schoenen uit andere categorieën, waardoor ze hierop minder snel slijten.

B - Trekking- of bergwandelschoenen

Wandelschoenen uit de B-categorie zijn zeer populair en maken in de meeste buitensportzaken dan ook het grootste deel van het aanbod uit. De soepelheid is vergelijkbaar met die van A-schoenen, maar ze zijn van een iets zwaardere kwaliteit. Ze zijn steviger en geven daardoor meer steun bij het lopen in de bergen. De meeste schoenen in deze klasse zijn ook waterbestendig en ademend.

C - Zware trekkingschoenen

Ga je regelmatig van het gebaande pad af of wil je wat extra steun aan je enkels, dan zijn schoenen uit de C-categorie een goede keus. Deze schoenen zijn vooral geschikt voor wat ruiger terrein. Het stuggere leer en de (extra) stiksels zorgen voor steun aan de enkels, de stijvere zool geeft meer grip. Sommige C-schoenen kun je gebruiken met stijgijzers, maar wil je echt aan het zware werk beginnen, kies dan voor schoenen die daar oorspronkelijk voor bedoeld zijn: die uit klasse D.

D - Stijgijzervaste alpine schoenen

Schoenen uit de D-categorie zijn voor de echte klimmer. Ze hebben een zeer stijve zool, wat nodig is om stijgijzers te kunnen bevestigen. Ook het leer van deze schoenen is zeer stijf en stug. Dit geeft een optimale steun bij het klimwerk. Door die stugheid is het comfort van deze schoenen aanzienlijk minder dan van andere schoentypes. Ook slijten de zolen veel sneller op een wegdek. Een aanlooproute loop je dus beter op A- of B-schoenen.

Wandelschoenen voor kinderen

Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze goede schoenen dragen. De meeste kinderschoenen hebben een sterke profielzool die makkelijk te buigen is. Daardoor zijn ze voor allerlei activiteiten te gebruiken.

Canvas tropenschoenen

Voor de tropen zijn leren schoenen niet geschikt. Ze zijn te warm en gaan in een vochtig klimaat snel schimmelen en rotten. Daarom zijn schoenen van bijvoorbeeld canvas een betere keus. Het canvas is dun, neemt weinig water op en droogt daardoor vrij snel. Nadeel is dat zulke schoenen minder steun bieden aan de enkels.

Wandelsandalen

Wandelsandalen hebben een stevige profielzool, met daarop een aantal bandjes die je met klittenband kunt vastzetten. Ze zijn minder geschikt voor langere wandelingen, bieden geen steun aan de enkels en beschermen niet tegen stenen en takken.

Waar moet je op letten bij het bepalen van de juiste wandelschoen?

Het bepalen van de juiste type wandelschoen vraagt net even wat meer dan het kopen van normale schoenen. Bekijk de tips waar je op kunt letten bij het bepalen van welke wandelschoen je nodig hebt.

Tip 1: Koop de schoen die past bij wat je gaat doen

Een lichte schoen voor de dagelijkse wandeling met de hond en een zwaardere schoen voor de vierdaagse.

Tip 2: Pasvorm is alles

Neem de tijd om schoenen te passen en probeer ook een (halve) maat groter en kleiner.

Tip 3: Hoog, laag of er tussen in?

Hoge wandelschoenen bieden veel steun aan de enkels. Dit is fijn voor mensen met zwakke enkels of als je in zwaar terrein gaat wandelen. Lage wandelschoenen zijn meer geschikt voor vlakke paden. Lage schoenen zijn doorgaans wat luchtiger. Mids zijn half hoge schoenen. Ze bieden niet veel meer steun dan lage schoenen, maar zijn fijner als je door plassen loopt.

Tip 4: Waterdicht of niet?

Waterdichte schoenen zijn in ons natte klimaat een voordeel. Schoenen worden waterdicht door ze aan de binnenzijde te voorzien van een ademend en waterdicht membraan. Ook kun je schoenen met ledervet waterdicht maken.

Tip 5: De zool moet een goed profiel hebben

Met een goed profiel biedt je wandelschoen veel grip op natte en droge ondergronden. Een kwestie van proberen. Sommige schoenwinkels hebben zelfs een loopparcours. Een bekende fabrikant van goede zolen is Vibram. Zij zijn zo’n beetje hofleverancier van alle schoenenmerken.

Tip 6: Leer of kunststof?

Lichtgewicht lage wandelschoenen zijn vaak gemaakt van super ademend kunststof. Een prima keuze, want goed ventilerende schoenen leveren minder blaren op. Stevige wandelschoenen zijn vaak van leer of een combinatie van leer met kunststof. Volnerf rundleer of Yak-leer is de mooiste kwaliteit en daar is de prijs ook naar.

Tip 7: Let op de trekkingklasse

Er zijn over het algemeen vier verschillende categorieën wandelschoenen. Klasse A is geschikt voor paden en goede wegen. B is voor bergpaden en eenvoudige beklimmingen. Categorie C en D zijn echte outdoor categorieën.

Tips voor het kopen van wandelschoenen

Voor je een schoenenwinkel binnenstapt, moet je je eerst afvragen waarvoor je de wandelschoenen wilt gebruiken. Als je alleen kortere dagwandelingen maakt in Nederland, zal de keuze snel gemaakt zijn. Moeilijker wordt het als je dezelfde wandelschoenen wilt gebruiken voor langere wandelingen in bijvoorbeeld Zweden of op Corsica. Ook kan het zijn dat je bewust kiest voor een wandelschoen in een lichtere of zwaardere categorie, let hierbij op de verschillende soorten wandelschoenen. Een reden kan zijn dat je zwaarder of juist lichter bent dan de gemiddelde wandelaar. Of dat je zwakke enkels hebt of vaak met zware bagage loopt.

Welke categorie je ook kiest, het belangrijkste is dat een schoen goed past. Uitgebreid passen in de winkel is dus absoluut noodzakelijk. Hou daarbij rekening met de volgende richtlijnen:

  1. Begin met een maat groter dan jouw dagelijkse schoen. Bedenk dat je voeten in de loop van de dag iets zwellen. Daarom is het aan te raden om wandelschoenen wat later op de dag te passen en niet 's ochtends vroeg.
  2. Pas de schoen met de (wandel)sokken die je straks ook draagt. In sommige winkels hebben ze daarvoor speciale passokken bij de hand.
  3. Zet de voet stevig vast in de hak van de schoen en veter dan de schoen dicht. Controleer of je de tenen vrij kunt bewegen. Ook bij het afdalen mogen de tenen de voorkant niet of nauwelijks raken. Probeer dat uit op de schuine helling die veel buitensportzaken hiervoor hebben aangelegd.
  4. De voet moet zo min mogelijk schuiven tijdens het wandelen. Let ook op de hiel: die mag niet op en neer gaan, anders ontstaan blaren.
  5. Controleer of de leest van de schoen past bij de vorm van je voet. Zeker bij afwijkende voeten is dit belangrijk. Meldt dit ook aan de verkoper, want hij weet welke fabrikanten smalle of juist brede schoenen in het assortiment hebben.
  6. Let op het buigpunt van de zool. Die moet samenvallen met het buigpunt van de voet.
  7. Heb je een passende schoen gevonden? Probeer dan nog eens een andere maat of een ander merk. Spijt achteraf is zonde. Als je eenmaal aan het wandelen bent, kun je niet meer terug.

Controleer je wandelschoenen

Wie denkt dat zijn geliefde wandelschoenen het eeuwige leven hebben, komt bedrogen uit. Zelfs de beste schoenen zijn op een gegeven moment versleten. Soms is dat makkelijk te zien en te voelen, maar er is ook onzichtbare slijtage. In dit artikel leggen we je uit wanneer schoenen aan vervanging toe zijn. Als wandelaar ken je je wandelschoenen van haver tot gort. Je maakt ze schoon, poetst ze en in het geval van leder vet je ze in. Bij het schoonmaken kan je al snel zien of je schoenen versleten zijn. Bekijk de tips waar je op kunt letten.

De profielzool van wandelschoenen

Deze is het meest aan slijtage onderhevig. Kijk of de profieldiepte nog in orde is. Controleer op scheurtjes en afgebroken stukjes profiel. Als de zool onregelmatig is afgesleten, loop je waarschijnlijk niet goed of heb je de verkeerde schoenen. Laat je schoenen eens zien bij een goede schoenenwinkel of bij een podoloog. Misschien heb je andere schoenen nodig of een speciaal inlegzooltje. Is je zool gelijkmatig afgesleten en is de rest van de schoen nog in orde: vervang dan – indien mogelijk - de zool.

De stootrand

Een goede wandelschoen heeft een stootrand. Als deze gescheurd is of los gaat zitten is hij aan vervanging toe. Een schoenmaker kan hier vaak nog mee uit de voeten. Maar.... deze rand beschermt ook het achterliggende dempingmateriaal van de schoen. Als de rand kapot is en het dempingsmateriaal vochtig, is dit vaak het einde van je schoenen.

Lederen buitenwerk wandelschoenen

Veel wandelschoenen zijn nog steeds van leer gemaakt. Mits goed onderhouden gaat leer heel lang mee. Maar uitgedroogd leer gaat barsten en scheuren en dan ben je te laat: nieuwe schoenen.

Kunststof buitenwerk

Steeds vaker worden schoenen gemaakt van hoogwaardige kunststoffen (Cordura bijvoorbeeld, een zeer stevige nylonsoort), vaak in combinatie met leer. Deze kunststoffen zijn sterk, maar ook hier kunnen sneetjes in komen. Repareren is vaak duur.

Binnenwerk

Vooral bij de hiel en bij de neus slijt het binnenwerk. Een scheur of slijtplek in de voering kun je zien door de schoenen ver open te halen. De hiel repareren kan de levensduur tijdelijk verlengen, maar meestal ben je dan toch toe aan een nieuw paar.

Onzichtbare slijtage

Binnen in een schoen zit dempingsmateriaal om schokken bij het lopen op te vangen. Dit kan verslijten, maar dat zie je niet. Ook worden veel schoenen verkocht met een ademend en waterdicht membraan. Dit membraan kan door slijtage lek raken, maar het kan ook verstopt raken.

Ademend waterdicht: lek

Zouden je schoenen waterdicht moeten zijn en zijn ze zo lek als een mandje? Dan is waarschijnlijk je ademende en waterdichte membraan kapot. Repareren buiten de garantietermijn is duur en dus ben je toe aan nieuwe schoenen.

Ademend waterdicht: zweetvoeten

Wel waterdicht maar steeds meer last van zweetvoeten? Dan kan! Door gebruik raken de poriën in het ademende membraan vervuild. Spoelen met water kan helpen. Helpt het niet: tijd voor nieuwe schoenen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Test lage wandelschoen 2018
Lopen met wandelstokken
Wandelvoorbereiding

Speciaal voor jou geselecteerd