Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wandelen in Lage Vuursche

Grafheuvels, stilte en pannenkoeken

Rondom het Utrechtse 'bosdorp' Lage Vuursche is het min of meer vergeven van de landgoederen en monumentale beukenlanen. Als gewone sterveling voel je je er de koning te rijk. Op de wandelschoenen tenminste. Dit zijn drie mooie wandelroutes bij Lage Vuursche.

Foto: Lage Vuursche. Bron: Getty
 

Statige optrekjes

Tot diep in de gouden eeuw zag je rond boswachterij De Vuursche vooral hei. Eindeloos veel hei, golvend richting de horizon. Maar de 17de-eeuwse jetset uit de grote stad vond het wel wat, dat uitgestrekte natuurgebied in het noorden van de Utrechtse Heuvelrug. En dus liet de ene na de andere rijke koopman of regent er een buitenverblijf optrekken. Nog altijd pronken in de streek statige optrekjes zoals Kasteel De Hooge Vuursche, Paleis Soestdijk, Kasteel Groeneveld en – even zwaaien naar prinses Beatrix – Kasteel Drakensteyn. Op de landgoederen rondom deze imposante bouwwerken moest de hei ook steeds meer plaatsmaken voor weelderige tuinen en riante stukken parkbos.

Foto: Lage Vuursche. Bron: Getty
 

Stilte bij de grote steden

De landgoederen rond De Vuursche vormen als het ware een lappendeken over de regio. Elk heeft zijn eigen karakter, en dat merk je als bezoeker. Het ene moment wandel je door een dichtbegroeid dennenwoud. Even later ligt er een weidse beukenlaan voor de voeten, met een erehaag aan monumentale loofbomen. Toch ben je door het hele natuurgebied verzekerd van één gemene deler: stilte. De rust die de 17de-eeuwse elite hier ooit zocht en vond, is nog altijd aanwezig. Best bijzonder, zo dicht bij de steden Utrecht, Amersfoort en Amsterdam.

Pannenkoeken in het dorp

In het hart van boswachterij Vuursche ligt het zelfverklaarde ‘bosdorp’ Lage Vuursche. Het is een ideale uitvalsbasis voor een wandeling in de omgeving. De centrale Dorpsstraat van Lage Vuursche is een aaneenschakeling van restaurants. Vooral pannenkoeken zijn op de rood-wit geblokte tafelkleedjes het hele jaar in trek; een traditie die in 1865 werd gestart door de eerste herbergier. Het gekwetter van mezen, glanskoppen, boomklevers en vliegenvangers krijg je er in de lente en zomer gratis bij. Maar Lage Vuursche en omstreken is misschien wel het mooist in de herfst, als de bossen zich hullen in een mantel van bonte herfsttinten en de reeën zich gemakkelijker laten zien.

Foto: het Boswachterspad. Bron: Getty
 

De mooiste wandelroutes bij Lage Vuursche

Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin

De bossen rondom Lage Vuursche kun je al wandelend prima op eigen houtje ontdekken. Voor wat extra houvast volg je een van de bewegwijzerde routes die zijn uitgestippeld door Staatsbosbeheer, de beheerder van boswachterij Vuursche. Een fijn ommetje aan de maat is het lokale Boswachterspad Stulp en Kasteeltuin, een wandeling van 6 kilometer die de rode en witte route aan elkaar rijgt. Vanaf de oude beukenlanen heb je door het struikgewas zicht op het koninklijke landgoed van Kasteel Drakensteyn. Maar de mooiste etappe krult over de Stulpse Heide: het levende bewijs dat niet alle historische hei aan bosbouwers ten prooi is gevallen. Vooral tijdens de bloei aan het eind van de zomer ben je er verzekerd van prachtige vergezichten over een zee aan pimpelpaarse plantjes. Ook bij het vroege ochtenddauw, als de nevel boven de hei aan het optrekken is, heeft het gebied iets magisch.

Wandelroute Oertijd: prehistorische grafheuvels

Voor net wat meer kilometers is de donkerblauw bewegwijzerde Wandelroute oertijd een aanrader. Deze 10 kilometer lange wandeling dankt zijn naam aan een twintigtal prehistorische grafheuvels die in de bossen nabij Lage Vuursche zijn aangetroffen. Eerlijk is eerlijk: met een hoogte van hoogstens een meter of twee zijn deze begraafplaatsen uit de bronstijd slechts bescheiden bobbeltjes in het landschap. Maar als je je dan bedenkt dat ze ooit werden aangelegd door een volkje nauw verwant aan de stichters van het wereldberoemde Stonehenge, zijn ze desondanks best indrukwekkend.

Foto: Lage Vuursche. Bron: Getty
 

ANWB-wandeling Lage Vuursche

Scharrelen rond de Heuvelrug

De mooiste wandelroute nabij Lage Vuursche staat niet met bordjes aangegeven: de ANWB-route Scharrelen rond de Heuvelrug. Deze lijnwandeling kronkelt in 13 kilometer van het NS-station Hollandsche Rading naar het station Soest-Zuid. De pracht van het gebied waarin nu het relatief jonge Maartensdijkse Bos ligt, was een reden van de hoge heren van Holland en Utrecht om eeuwenlang te vechten om dit op te eisen. Landmeters werden omgekocht, kaartlijnen uitgegumd. Tussen de bomen kun je nog op 16de-eeuwse grenspalen stuiten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers veel van de bomen gekapt. Daarna zijn er bomen geplant voor de houtproductie. Nu beoogt de beheerder (Utrechts Landschap) een natuurlijker bos, met loof- en naaldbomen.

Op Hees en de Lange Duinen

Deze ANWB-wandelroute laat echter bovenal zien dat Lage Vuursche en omstreken heel wat meer te bieden hebben dan enkel monumentale landgoederen en dito bos. Bij het natuurgebied Op Hees krijgen ook akkers en graslanden her en der de ruimte. Daarna geeft deze route nabij Soest nog één briljant slotakkoord met de Lange Duinen. Op deze uitgestrekte zandverstuiving steken alleen wat eenzame vliegdennen hun kronkeltakken boven de Hollandse savanne uit.

Tip: deze wandelroute kun je lopen met behulp van de gratis app ANWB Eropuit. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent.

Foto: Lage Vuursche. Bron: Getty
 

Een goede wandeluitrusting

Op het gemoedelijk glooiende Gooische matras rondom Lage Vuursche struikel je tot diep in de zomer over de torpedovormige dennenappels. In de herfst en winter kunnen regenbuien de boel bovendien behoorlijk drassig maken. Goede wandelschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe.

Meer over de ideale wandeluitrusting

Parkeren bij Lage Vuursche

Voor het Boswachterspad van Staatsbosbeheer kun je het best parkeren bij recreatieterrein Drakenstein aan de Stulpselaan 1 in Lage Vuursche. Als je liever de Wandelroute oertijd loopt, zet je de auto even verderop bij Theehuis ’t Hooge Erf (Hoge Vuurseweg 11).

Voor de ANWB-wandeling Scharrelen op de Heuvelrug is er ruimschoots parkeergelegenheid bij NS-station Hollandsche Rading. Je moet dan na afloop wel vanaf station Soest-Zuid met het openbaar vervoer terug naar je auto.

Drie dagen wandelen

Liever wat langer blijven plakken? De ANWB biedt een volledig verzorgd wandelarrangement van drie dagen aan, met overnachtingen in het viersterrenhotel NH Naarden.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.