ANWB Woonverzekering

Voorwaarden en dekking

Voordat je een verzekering afsluit, wil je weten wat je eraan hebt. Begrijpelijk. Daarom vertellen wij je graag meer over de dekking en voorwaarden van onze woonverzekeringen. Lees bijvoorbeeld meer over wat er verzekerd is en of je een eigen risico hebt.

We maken een inschatting van de waarde van de spullen op basis van het adres. Bij de inboedelverzekering vergoeden we maximaal € 125.000. Daarbij garanderen we dat je nooit bent onderverzekerd.

In de opstalverzekering gaan we bij de verzekerde waarde uit van de herbouwwaarde, ook op basis van het adres. Dit is de waarde die nodig is om de woning opnieuw te bouwen. Deze is vaak lager dan de verkoopwaarde van de woning, omdat de waarde van de grond ook in de verkoopwaarde zit.

Glas is bij ons altijd meeverzekerd. In de meeste gevallen is dit verzekerd op de opstalverzekering. Mocht je deze verzekering niet hebben, dan is glas bij ons ook verzekerd op de inboedelverzekering.

Bij de ANWB heb je standaard geen eigen risico. Mits je de schade laat herstellen door een schadehersteller die bij ons aangesloten is. Of als de schade niet hersteld kan worden, bijvoorbeeld bij diefstal.

Er gelden een paar uitzonderingen:

  • Bij schade ontstaan door storm is het eigen risico € 250.
  • Bij schade die je laat herstellen door een niet-aangesloten hersteller is het eigen risico € 250.

In de meeste gevallen vergoeden we de totale schade, zonder maximum. Er zijn een paar uitzonderingen:

  • Geld is verzekerd tot € 750,-.
  • Diefstal uit garages en bijgebouwen van het huis is verzekerd tot € 7.500,-.
  • Kostbaarheden zijn verzekerd tot € 7.500,-.

Bij schade kijken we of je spullen kunnen worden hersteld. Als herstel mogelijk is, vergoeden wij de bijbehorende kosten. Je krijgt direct 70% hiervan vergoed. Wij betalen de rest van de kosten na ontvangst van de herstelnota’s.

Is herstel niet mogelijk? Of is er sprake van diefstal? Dan vergoeden wij voor spullen die maximaal tien jaar oud zijn de nieuwwaarde, zodat je een vergelijkbaar artikel nieuw kunt kopen. Voor voorwerpen ouder dan tien jaar de vervangingswaarde, oftewel het bedrag waarmee je deze kunt kopen van dezelfde kwaliteit en ouderdom.

De ANWB Inboedelverzekering heeft een allrisk dekking. De spullen in je huis zijn verzekerd voor schade door elke van buiten komende oorzaak die plotseling en onvoorzien is ontstaan. Bijvoorbeeld door inbraak, brand of vandalisme.

Daarnaast is schade door water dat door breuk, vorst, verstopping of een ander plotseling optredend defect ook verzekerd. Denk aan stromend water uit aan- en afvoerleidingen, rioolputten, sanitair, waterinstallatie, centrale verwarming of huishoudelijke apparatuur.

De zaken die niet zijn meeverzekerd, vind je in onze voorwaarden terug bij het kopje “Wat is niet verzekerd?”.

Ook de ANWB Opstalverzekering heeft een allrisk dekking. Je bent verzekerd voor schade aan je huis, door elke van buiten komende oorzaak die plotseling en onvoorzien is ontstaan. Bijvoorbeeld door brand, storm, neerslag of vandalisme.

Daarnaast is water dat door breuk, vorst, verstopping of een ander plotseling optredend defect is gestroomd uit aan- en afvoerleidingen, rioolputten, sanitair, waterinstallatie, centrale verwarming of huishoudelijke apparatuur ook verzekerd.

Ook het breken van glas is meeverzekerd. Het lek raken van isolerend glas is alleen verzekerd binnen tien jaar na de fabricagedatum.

De zaken die niet zijn meeverzekerd, vind je in onze voorwaarden terug bij het kopje “Wat is niet verzekerd?”.

 

Volledig overzicht van de voorwaarden